MINISTAR HORVAT KOMENTIRAO KUPOVINU MASKI OD TVRTKE OD KOJE SU PRVO ODUSTALI: / 'Budimo oprezni...'

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

'Ja od prvog dana ne krijem zabrinutost i brojke nam neće ići u prilog. Nikako ne smijemo dozvoliti, bez obzira na pad koji će se dogoditi tijekom 2020.

24.4.2020.
20:19
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je danas za N1 da se mjere moraju popuštati oprezno kako se ne bismo vratili dva koraka unatrag, da banke moraju maksimalno sniziti kamate i naknade te da ne možemo ponovno 6 ili 7 godina izlaziti iz krize.

Horvat kaže da je ovih nekoliko mjeseci nezahvalno davati procjene glede situacije u kojoj se nalazi Hrvatska, naši najveći trgovinski partneri i treće zemlje iz i prema kojima je išao promet usluga i roba. "Kada budemo sigurni da je generirana dovoljna potražnja i gospodarstvo će se vraćati u punu funkcionalnost. A to će sve ovisiti o duljini trajanja epidemiološke krize, a u skladu s uputama epidemiologa ćemo otpuštati mjere vrlo oprezno jer ne želimo da nas prehrabi korak u bliskoj budućnosti vrati dva koraka unatrag."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TEŠKE ODLUKE U VRIJEME PANDEMIJE KORONAVIRUSA: /

Čelnici EU-a traže rješenje za oporavak gospodarstva

Image
TEŠKE ODLUKE U VRIJEME PANDEMIJE KORONAVIRUSA: /

Čelnici EU-a traže rješenje za oporavak gospodarstva

Pad je siguran

Tvrdi da je jasno da će doći do pada budući da nećemo imati onakvu turističku sezonu, izvozne rezultate i industrijski aspekt kakav smo imali u posljednje tri godine. "Ja od prvog dana ne krijem zabrinutost i brojke nam neće ići u prilog. Nikako ne smijemo dozvoliti, bez obzira na pad koji će se dogoditi tijekom 2020., da se u normalnu vraćamo 6, 7 ili 8 godina."

Misli da određeni aspekti gospodarstva neometno rade i izvoze pa će tim lokomtivama morati dati dodatni poticaj, a rekao je i da danas ide na rezanje lima u 3. maj jer se u Rijeci događa nešto što se nije događalo četiri godine, što je novi početak za riječko brodogradilište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Horvat očekuje od banaka da budu servis poduzetništvu i gospodarstvu kao i građanima koji se zajedno s Vladom bore za očuvanje radnih mjesta. "Kada je dobro građanima i poduzetnicima logično je da je dobro i bankama, kada svi trpimo određene štete, ne tvrdim da mora trpiti bankarski sustav, ali mora biti solidarnosti bankarskog sustava pogotovo u trenutku kada će gospodarstvo trebati novu financijsku injekciju.

Očekujem da se naknade i kamatne stope svedu na minimalnu moguću mjeru i budu dio hrvatskog poslovnog okruženja i preuzmu veći rizik nego što su do sada, ako želimo konsenzus i banke moraju sudjelovati kako bi već 2021. prošli s osjetnim i vidljivim rastom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O kupovini maski od tek osnovane pulske tvrtke

Iako je vlada objavila da je na telefonskoj sjednici održanoj 20. ožujka ove godine odustala od dan ranije najavljene 19 milijuna kuna vrijedne kupovine zaštitnih maski od nedavno osnovane pulske tvrtke Medical and pharm trading d.o.o., Ministarstvo gospodarstva nekoliko dana kasnije od iste firme kupilo je zaštitne maske i rukavice za 1.266.875,00 kuna s PDV-om, jučer je objavio Index.

Vezano za prvotno odustajanje od 19 milijuna kuna vrijednog posla s mladom tvrtkom iz Pule i ugovaranjem novog posla od oko milijun kuna Horvat je rekao za N1: "Budimo vrlo oprezni kada govorimo o gospodarskim subjektima koji funkcioniraju na tržištu. Mi u ovom trenutku kroz 5-6 lanaca dobavljamo robu. Od samog prvog dana kada je robu trebalo nabavljati, a nije bilo robe, bili smo prisiljeni na avansna plaćanja. Da se nije dogodila donacija, a kompanija koju spominjete nije jedina, mi smo isti dan dobili avion donirane robe iz Katara pa se smanjila potreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo u novinarskim odgovorima dali i cijene i dobavne lance i iznose. Od pulske kompanije je nabavljeno negdje za 1,2 milijuna kuna, jedna je od šest dobavljača s kojima se radilo u 45 dana. Ako bude potrebe, ne vidim zašto predmetna tvrtka i tvrtke s kojima smo radili, ako na svojim skladištima imaju robu koja nam treba, zašto ne bi tražili ponude i od njih i ako se ponude smatraju korektnima išlo u kupovinu", objasnio je Horvat.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo