MINISTAR GRLIĆ RADMAN: / 'Sporazum 'Otvoreno nebo' služi očuvanju multilateralne suradnje i sigurnosti'

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Ministar kaže da iako sporazum 'možda zahtijeva prilagodbu novim uvjetima, jedini je trenutno pravno obvezujući dokument za nadzor i kontrolu naoružanja'

22.5.2020.
16:59
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u petak da je sporazum "Otvoreno nebo" trenutno jedini pravno obvezujući dokument za kontrolu naoružanja i smatra zabrinjavajućim najavu izlaska SAD-a iz sporazuma zbog ruskog nepoštivanja odredbi.

"Izražavamo zabrinutost zbog želje SAD-a za izlaskom iz sporazuma, a u isto vrijeme razumijemo njihove argumente", rekao je u petak u NSK hrvatski ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veleposlanici zemalja članica NATO-a pozvani su u petak na hitan sastanak nakon najave američkog povlačenja iz sporazuma "Otvoreno nebo" zbog ruskog nepoštivanja sporazuma.

Grlić Radman istaknuo je da je cilj tog sporazuma očuvanje multilateralne suradnje i sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilagodba novim uvjetima

Ministar kaže da iako sporazum "možda zahtijeva prilagodbu novim uvjetima, jedini je trenutno pravno obvezujući dokument za nadzor i kontrolu naoružanja".

Sporazum "Otvoreno nebo" potpisan je 1992., a njegova primjena je započela 2002. godine. Sporazum je potpisalo 35 zemalja, uključujući Hrvatsku i on im omogućuje da nadlijeću teritorije zemalja potpisnica radi provjere vojnih kretanja i kontrolnih mjera naoružanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavu povlačenja SAD-a oštro je kritizirala Moskva.

"Povlačenje Sjedinjenih Država iz tog sporazuma ne predstavlja samo udarac u temelje europske sigurnosti već i u instrumente postojeće vojne sigurnosti i bitne sigurnosne interese saveznika Sjedinjenih Država", izjavio je u četvrtak ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo