MINISTAR GRLIĆ RADMAN: / 'I u vrijeme koronavirusa mora se osigurati protok zaštitne opreme i dobara u EU'

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL/EU2020HR

Na pitanje pomaže li se Hrvatima u Srbiji, ministar kaže da im pružaju pomoć, "ne samo političku, već i materijalnu".

16.4.2020.
14:25
Josip Regovic/PIXSELL/EU2020HR
VOYO logo

Europska unija treba osigurati protok zaštitne opreme i neophodnih dobara i usluga u vrijeme koronavirusa, rekao je u četvrtak šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman nakon videokonferencije s europskim kolegama.

"Izazov je održavati trgovinske tokove otvorenima i izbjeći ometanje globalnih lanaca vrijednosti i opskrbe", slažu se ministri vanjskih poslova EU-a, istaknuo je Grlić Radman u izjavi za novinare po završetku videokonferencije Vijeća za vanjske poslove u trgovinskom formatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ističu da je važno "osigurati protok vitalnog medicinskog pribora i opreme, kritičnih poljoprivrednih proizvoda i ostalih neophodnih dobara i usluga preko granica, kako unutar EU-a, tako i izvan nje", rekao je ministar zemlje koja predsjeda Vijećem EU-a.

'Imaju našu potporu'

Europska komisija je sredinom ožujka donijela odluku prema kojoj izvoz zaštitne medicinske opreme, poput maski ili rukavica izvan EU-a, prvo moraju odobriti države članice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz te mjere izuzet je Zapadni Balkan, a hrvatski ministar ističe da te zemlje "imaju našu potporu i mogu računati na našu pomoć" u borbi protiv covida-19.

Na pitanje pomaže li se Hrvatima u Srbiji, ministar kaže da im pružaju pomoć, "ne samo političku, već i materijalnu". Dodaje da se razmatra daljnja pomoć u skorije vrijeme, ali ističe da je pomoć "postojana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministri se također slažu da "EU ne može dopustiti zatvaranje vrata za međunarodna ulaganja" te da je poslije krize "od presudne važnosti aktivno provesti reformu Svjetske trgovinske organizacije".

"Međunarodni trgovinski sustav temeljen na pravilima WTO-a bit će važniji nego ikad."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji mjeseci hrvatskog predsjedanja

Hrvatska je u drugoj polovici svog prvog predsjedanja Vijećem EU-a, a većina aktivnosti odvijaju se online.

"Videokonferencije su vrlo uspješne, ne mogu sigurno zamijeniti konkretno, uživo sastajanje, ali dosad nismo otkazali niti jednu konferenciju ili sastanak", rekao je Grlić Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjeren je da će se zagrebački samit u nekom obliku "održati do kraja predsjedanja jer je on jedan od prioriteta i visoko na agendi".

Podsjetio je da su za vrijeme hrvatskog predsjedanja Sjeverna Makedonija i Albanija dobile zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora s Unijom, a očekuje i da će se do kraja lipnja donijeti odluka o višegodišnjem europskom proračunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najnovije informacije o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj i svijetu pratite ovdje

Image
KARANTENA SE SA SLJEMENA SELI U JEDAN ZAGREBAČKI HOTEL: /

U SAD-u više od 32.000 mrtvih, Trump želi otvoriti neke države

Image
KARANTENA SE SA SLJEMENA SELI U JEDAN ZAGREBAČKI HOTEL: /

U SAD-u više od 32.000 mrtvih, Trump želi otvoriti neke države

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo