MINISTAR ZBOG AGROKORA U SUKOBU INTERESA? Saborski zastupnik ukazao na važan detalj: / 'To mu je bio jedan od prvih zahtjeva'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Facrbook

U jeku krize u Agrokoru saborski zastupnik Gordan Maras prisjetio se jednog od prvih koraka ministra financija Zdravka Marića za koji tvrdi da je Marić bio u 'sukobu interesa'.

1.4.2017.
21:39
Patrik Macek/PIXSELL/Facrbook
VOYO logo

Vlada Republike Hrvatske u posljednjih desetak dana zbog krize u Agrokoru radi punom parom. Dogovaraju se sastanci ministara, zasjeda Vlada, smišljaju se načini koji bi doveli do rješenja za posrnulu komapaniju o kojoj, s obzirom na zalaganje Vlade u cijelom procesu, ovisi kompletno gospodarstvo Hrvatske.

Lex Agrokor koji se može nazvati modificiranom verzijom predstečajnog postupka, uz iznimku da ovdje restrukturiranje poduzeća ne vodi postojeća uprava, već povjerenik na temelju prijedloga Vlade, napokon je donesen. Vlada ga je prihvatila te slijedi rasprava u Hrvatskom saboru. Vjerovnici i Agrokor uspjeli su se usuglasiti oko potpisivanja standstill ugovora. Očito je da s vrha Agrokora odlaze sva dosadašnja lica, a tko će ih zamijeniti, još nije poznato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OTKRIVENA NAJVAŽNIJA ODREDBA LEX AGROKORA: /

Država prinudnu upravu može imanovati samo ako vlasnik podnese ostavku

Image
OTKRIVENA NAJVAŽNIJA ODREDBA LEX AGROKORA: /

Država prinudnu upravu može imanovati samo ako vlasnik podnese ostavku

U jeku krize u Agrokoru saborski zastupnik Gordan Maras prisjetio se jednog od prvih koraka ministra financija Zdravka Marića koji je na tu funkciju stupio 22. siječnja 2016. godine dok je prije toga radio kao Agrokorov izvršni direktor.

Jedan od prvih poteza ministra financija

Kako se prisjetio zastupnik Gordan Maras,Zdravku Mariću po dolasku u Vladu, jedan od prvih zahtjeva bila je izmjena Zakona o faktoringu. Izmjene tog zakona Vlada je izglasala samo dva mjeseca od njenog prvog zasjedanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim izmjenama Zakona o faktoringu hrvatskim društvima koja se bave faktoringom produljen je rok za ispunjavanje uvjeta iz Zakona.

'Novi im je Zakon omogućio neko vrijeme da ne moraju ispuniti određene uvjete među kojima je i plan upravljanja rizicima, te obvezna kontrola Hanfe. Obrazloženje je bilo da su samo tri društva ispunila uvjete te da im treba produžiti rok??? Nakon dvije godine od usvajanja zakona??? Strašno, kao da su uvjeti tako nedostižni', napisao je zastupnik Maras u objavi na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjene u Zakonu

Zakon o izmjeni Zakona o faktoringu (ZOF) Hrvatski je sabor donio 21. travnja 2016. Tim zakonom promijenila se odredba članka 117. stavka 2. na način da se rok iz navedene odredbe Zakona, 'određen za usklađivanje s odredbama ZOF-a, onih pravnih osoba koje obavljaju poslove faktoringa i upisane su u sudski registar, a koje nastavljaju poslovati prema odredbama ZOF-a, produljuje do 31. prosinca 2016. godine'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Što mislite koja je najizloženija tvrtka u Hrvatskoj prema faktoringu? Što mislite je li Marić to znao? Što mislite tko je bio zadužen za strategije i tržišta kapitala u Agrokoru prije njegova dolaska u Vladu? Što mislite spada li faktoring u tržišta kapitala? Što mislite čijim se mjenicama i fakturama na tom tržištu najviše trguje? Što mislite zašto je Mariću faktoring bio jedan od prioriteta kada je došao u Vladu?', pitanja su koje je saborski zastupnik Gordan Maras postavio u svojoj objavi na Facebooku.

Dodao je i kako je poslao upit premijeru Andreju Plenkoviću u kojem traži odgovor na pitanje koja je najizloženija tvrtka na tržištu faktoringa u Republici Hrvatskoj, od ukupnog tržišta vrijednog sedam milijardi kuna te koliko je društava koja posluju u Hrvatskoj i u kojem razdoblju uskladilo svoje poslovanje s odredbama Zakona o faktoringu. U svojem upitu postavio je i pitanje provodi li Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga nadzor nad tržištem faktoringa u RH. Također je zamolio da se objave ta izvješća za 2014., 2015. i 2016. godinu, ako su provedena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ministar Marić je prema mom mišljenju po pitanju zakona o faktoringu bio u sukobu interesa. Nakon samo mjesec dana na mjestu ministra! Što vi mislite?', napisao je Maras.

Što je faktoring?

Ukratko, tvrtke koje imaju problem s naplatom svojih potraživanja zbog nepoštivanja ugovorenih rokova čime u pitanje dovode svoju likvidnost odnosno likvidnost samog poduzeća (što potom donosi posljedice kao što je pad vrijednosti tvrtke i slično, a što je svakoj tvrtki od iznimne važnosti za ugovaranje poslova i novih kreditnih zaduženja) rješenje svojih problema sve češće pronalaze u angažiranju faktoring društava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uloga faktoring društva je u tome da se nelikvidna aktiva tvrtke (novac koji tvrtka bilježi u svojim poslovnim papirima, no ne posjeduje ga fizički ili na računu jer nisu naplatili neku od usluga) pretvara u likvidnu. To je posao u kojem se kupuju potraživanja za prodanu robu ili izvršenu uslugu prije dospijeća za naplatu. Financiranje se provodi na način da se odmah isplati 70 do 90% vrijednosti fakture (avans) na račun prodavatelja fakture (umanjeno za naknadu) dok se preostalih 10 do 30 % vrijedenosti doznačuje nakon dospijeća, odnosno nakon izmirenja obveza od dužnika (također umanjeno za naknadu).

Faktoring je financijski posao u kojem se kupuju potraživanja za prodanu robu ili izvršenu uslugu prije dospijeća za naplatu. Tvtke koje se bave faktoringom otkupljuju kratkoročna potraživanja koja tvrtka koja im se obraća ima od svojih kupaca-dužnika, odnosno od kojih se ne može naplatiti u određenom vremenskom razdoblju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Faktoring posao sklapa se potpisivanjem ugovora o faktoringu kojim prodavatelj fakture prodaje svoja potraživanja od dužnika, temeljem dokumenata kojima se dokazuje postojanje kratkoročnog potraživanja (fakture, situacije, otpremni dokumenti, carinske deklaracije i sl.).

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo