MINISTAR FINANCIJA: / 'Građani su izigrani, u dva mjeseca platili su tri milijarde kuna za nešto što nije napravljeno'

Image
Foto: Screenshot/HRT

"Koliko ta brodograđevna industrija kontribuira u industrijskoj proizvodnji, u izvozu, u BDP-u, u proračunu, kakvi su globalni trendovi.

13.3.2019.
22:27
Screenshot/HRT
VOYO logo

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je stanje o brodogradnji u emisiji HRT Tema dana i istaknuo je kako ima vremena za utvrđivanje odgovornosti stanja škvera, dok nema više vremena za donošenje odluke o restrukturiranju ili stečaju Uljanika.

Ukupno smo platili 3,1 mlrd. kuna

Na pitanje tko je kriv za ovakvo katastrofalno stanje u škverovima, Marić je odgovorio: "Kao što je državni odvjetnik rekao, možda je to već i previše često korištena uzrečica, da određene institucije rade svoj posao".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je u njihovoj ingerenciji, što i na koji način će se dalje događati vidjet ćemo. Ja u svakom slučaju mogu reći, još od onog trenutka kada je ministarstvo financija Vladi uputilo, a Vlada u okviru zaključka usvojila Izvješće o stanju ukupnih jamstava, dakle 4,3 mlrd. kuna ukupno je izdano jamstva za Uljanik grupu", smatra Zdravko Marić.

Ministar je kazao kako smo s jučerašnjim danom ukupno po pitanju tih jamstva platili 3,1 mlrd. kuna, što znači da je još ostalo nekakvih 1,2 do 1,5 mlrd. kn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom da država ne jamči samo na glavnicu nego i na kamate i razne troškove, računam da ćemo još biti u obvezi platiti 300 do 500 milijuna kuna jer nam još uvijek predstoji jedna mogućnost spašavanja broda jaružara ukupne vrijednosti preko 900 milijuna kuna za koje je evidentno da će biti potrebno uložiti nešto da bi se spasilo", rekao je ministar Marić.

Stečaj ili restrukturiranje

Ministar je istaknuo u emisiji kako danas ima u javnosti dosta konfliktnih stavova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Vlade je zatražio analizu. Ministarstvo financija, nije sam ovo slučaj, uvijek pomno analizira i promatra, analiza je u završnoj fazi i uskoro će biti prezentirana premijeru, Vladi, koalicijskim partnerima i svima kojima treba biti predstavljena jer upravo je kroz tu analizu treba sagledati ovu cjelokupnu problematiku. Dakle 3,1 mlrd. je plaćena u zadnja 2 mjeseca, u proteklih 25 godina čak je 35 milijardi kuna je plaćeno u brodogradnju, ne samo u Uljanik grupu, nego u cjelokupnu hrvatsku brodogradnju", rekao je Marić.

Na pitanje tko bi bio odgovoran dati još 10 milijardi, ministar je odgovorio kako treba gledati širi kontekt kod takvog pitanja, ali i odgovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko ta brodograđevna industrija kontribuira u industrijskoj proizvodnji, u izvozu, u BDP-u, u proračunu, kakvi su globalni trendovi. Nedavno su se dva najveća južnokorejska brodogradilišta spojila kako bi odgovorili konkurenciji iz Kine. To su sve elementi koje mi u toj analizi vodimo jer stvar nije tako jednostavna", objasnio je ministar.

Osjećaju se izigranima

Na pitanje što bi poručio radnicima Uljanika, ministar financija istaknuo je kako je zaista teško poslati bilo kakvu poruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od početka sam na ovoj temi vrlo otvoren, vrlo jasan i vrlo konkretan s brojkama. Iz izlaganja radnika doznaje se da se osjećaju izigrani od strane Vlade, u isto vrijeme sam siguran da brojni porezni obveznici mogu koristiti isti glagol, odnosno istu karakterizaciju da su također izigrani, obzirom da je, ne njihovom krivnjom, u zadnja 2 mjeseca plaćeno 3 mlrd. kuna za nešto što nikad nije isporučeno ili napravljeno. Ovako jedno kompleksnu odluku vlada promatra, razmišlja, razmatra, koji će konačni stav biti to ćemo vidjeti", odgovorio je Marić.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo