UZDRMANI MINISTAR FINANCIJA ODLAZI IZ VLADE? / 'Čini se da mu je dosta. Razmišlja da se, kada se sve slegne, vrati u privatni biznis'

Image
Foto: PIXSELL

'Izgleda da mu je dosta i političkih pritisaka, ali i rušenja nekih njegovih prijedloga'

25.8.2018.
13:04
PIXSELL
VOYO logo

Novi objavljeni transkripti o Agrokoru zbog kojih Povjerenstvo za sukob interesa razmatra ponovno postupanje protiv ZdravkaMarića, ali i nedavni nalet javnosti i kolega koji je pretrpio zbog podizanja osnovica plaća direktorima, očito su uzdrmali ministra financija. I to čini se do te mjere da bi napustio brod. Naime, Jutarnji list piše da se povjerio nekim svojim bliskim suradnicima rekavši im da mu je svega dosta.

Image
NOVI TRANSKRIPTI OTVORILI PANDORINU KUTIJU: /

'Vlada je napravila najveći udar na pravnu državu otkako je samostalnosti'

Image
NOVI TRANSKRIPTI OTVORILI PANDORINU KUTIJU: /

'Vlada je napravila najveći udar na pravnu državu otkako je samostalnosti'

"Razmišlja da od iduće godine, kada se sve slegne, ne bude više ministar financija, nego da se vrati u privatni biznis. Čini se da mu je dosta i političkih pritisaka, ali i rušenja nekih njegovih prijedloga", otkrio je jedan sugovornik Jutarnjeg iz Ministarstva financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz posljednje objavljenih transkripata vidljivo je da je Marić prešutio sve sastanke na kojima je bio u vezi s Agrokorom, da nije govorio istinu ni kada je tvrdio da se zbog činjenice da je bio zaposlenik Agrokora izuzeo iz te priče, a sada je jasno i to da je predlagao članove neformalne radne skupine, u medijima nazvane grupa Borg, koja je radila na izradi lex Agrokor, a poslije se od Agrokora i naplatila u unosnim višemilijunskim konzultantskim poslovima.

'Ma svi su sve znali'

Točnije, Marić je predložio TončijaKorunića, kako je svjedočila u USKOK-u MartinaDalić, a i korišten je za dobivanje informacija o samom IviciTodoriću. Odnosno, premijeru i ministrici bilo je korisno čuti od ministra financija kako će na koji potez reagirati bivši vlasnik koncerna Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ma svi su sve znali, a znalo se i to da je bilo više sastanaka o Agrokoru na kojima je bio ministar Marić", kratko je poručio jedan sugovornik iz HDZ-a Jutarnjem.

U toj stranci smatraju da će Marić preživjeti i ovaj udar, poput onog kad mu je izglasavano povjerenje i da će otići tek kad ga premijer, poput Martine Dalić odluči za nešto žrtvovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ HNS-a

“U ovom slučaju DORH je odbacio optužbe, politička cijena je u vidu ostavke Martine Dalić plaćena, a nagodba je uspjela i time je sačuvana i industrijska proizvodnja i 56 tisuća radnih mjesta u sustavu Agrokor. Kao koalicijski partner, iako nismo bili operativno uključeni u proces, cijelo vrijeme smo upozoravali na važnost transparentnosti, kako samog procesa tako i njegova komuniciranja, kako ništa ne bi ugrozilo uspješnost nagodbe”, poručuju u HNS-u.

Neslužbeno, neki HNS-ovci kažu da je Marić jedan od boljih ministara u Vladi i zapravo brane njegovu poziciju, iako ih je, kažu, iznenadilo kada je jedan takav stručnjak predložio ovaj sporan Zakon o doprinosima. S druge strane, ističu da je ipak usvojio sve njihove konstruktivne prijedloge, racionalan je i sluša dobre argumente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HDZ-u pak ovih dana glavno je pitanje bilo tko je medijima pustio iskaze iz USKOK-a i kome se time želi više naštetiti - Zdravku Mariću ili samom AndrejuPlenkoviću, dok su svi ministri redom branili svog kolegu očito s unaprijed pripremljenom izjavom o tome da je DORH odbacio kaznenu prijavu protiv njega i da je za njih priča završena.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo