MINISTAR FINANCIJA O VELIKOJ KRIZI AGROKORA: / 'Pratimo situaciju, očekujemo da iz Agrokora ponude rješenja'

Image

O jučerašnjem sastanku Vlade na kojem je navodno odlučeno da država neće pomagati Agrokoru govorio je ministar financija Zdravko Marić za RTL Danas.

15.3.2017.
7:06
VOYO logo

Vlada je jučer potvrdila da je održan tajni sastanak predstavnika Vlade, Sabora i Agrokora. Sastanak je održan nakon dramatičnih konzultacija u samom vrhu HDZ-a u kojem su donesene dvije važne političke odluke – da država svojim javnim financijama ne može spašavati Agrokor te da Ivica Todorić mora otići sa čela kompanije jer stvari izmiču kontroli, a koncernu prijeti krah zbog prezaduženosti i odluke vjerovnika da naplate svoje dugove.

Image
ODLUČENO NA TAJNOM SASTANKU U VLADI: /

Država neće spašavati Agrokor, bijesni Todorić zaprijetio posljedicama

Image
ODLUČENO NA TAJNOM SASTANKU U VLADI: /

Država neće spašavati Agrokor, bijesni Todorić zaprijetio posljedicama

'Partneri u Vladi (HDZ i MOST) prepoznaju značaj Agrokora za hrvatsko gospodarstvo, njegove brojne dobavljače, partnere i zaposlenike. Informirani smo da tvrtka poduzima napore i razmatra različite opcije za stabilizaciju svog poslovanja. Želimo da u tome uspiju i pratit ćemo situaciju pozorno i dalje', stoji u priopćenu Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić: 'Aktivno se radi na toj problematici'

Ministar Zdravko Marić za RTL je rekao tek da Vlada prati razvoj događaja u Agrokoru i očekuje da će ta tvrtka kao privatna kompanija ponuditi neka rješenja za nastalu situaciju.

Na pitanje je li situacija zaista jako ozbiljna te nudi li Todorić kakva rješenja, Marić je rekao da se aktivno radi na cijeloj problematici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kako s jedne strane iz perspektive ukupnog duga i zaduženosti, tako i iz perspektive aktualnih trendova u smislu obveza, i najveći naglasak jest stavljen upravo prema segmentu dobavljača', rekao je Marić.

'Ne stvaramo euforiju, ali radi se o pozitivnom signalu'

Ministar financija se osvrnuo i na zaduživanje Hrvatske na inozemnom tržištu. S niskom kamatom od 3.2 posto Hrvatska se i dalje zadužuje skuplje nego zemlje s kojima se može usporediti, poput Slovenije, Slovačke i Češke. Marić je rekao da je Vladi najveći fokus na smanjivanju troška financiranja duga, odnosno kapitala države, a onda i poduzetnika i građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne stvaramo nikakvu euforiju niti ne proglašavamo to kao ogroman uspjeh, ako uzmemo u obzir fakte i činjenice, mi smo jučer izdali obveznica u iznosu od milijardu i 250 milijuna eura na europskom tržištu uz dosta veliki interes investitora uz povijesno najniži prinos za refianciranje dvostruko skupljeg duga', objašnjava Marić i dodaje da je to zasigurno pozitivan signal na koji investitori povoljno gledaju.

Na pitanje hoće li takvi povoljni trendovi usporiti reforme, Marić kaže da do toga neće doći i da je sada pravo vrijeme za poduzimanje odlučnih koraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo