'ZATRAŽIO SAM HITNU SJEDNICU NADZORNOG ODBORA' / Ministar Filipović o velikoj pljački Ine: 'Neki su pokušali dovesti moju odgovornost u pitanje. Takve moram razočarati'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

'Moram naglasiti kako nisam podržao usvajanje zapisnika sa sjednice NO-a gdje su se usvajali poslovni planovi Ine za 2022. jer nisam sudjelovao u tim odlukama'

29.8.2022.
8:24
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar gospodarstva, Davor Filipović, koji je bio član nadzornog odbora Ine, sazvao je hitan sastanak s upravom te tvrtke. Ministar je prije sastanka dao izjavu.

"Čestitao bih Ministarstvu financiju i svim njegovim institucijama koje su bile uključene u razotkrivanje ove afere. Neki su pokušali dovesti moju odgovornost u pitanje. Takve moram razočarati. Bio sam više od četiri mjeseca član NO-a Ine, moram vas razočarati. Sporni ugovor potpisan je prije nego što sam došao u NO Ine. Poznato je tko je tad bio predsjednik NO-a, članovi itd.", rekao je Filipović na početku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NISAM KRIV' /

Kako se na ispitivanju branio glavni akter priče: 'Prodaju plina ispod cijene nisam ja osmislio'; Upire prstom u INA-u

Image
'NISAM KRIV' /

Kako se na ispitivanju branio glavni akter priče: 'Prodaju plina ispod cijene nisam ja osmislio'; Upire prstom u INA-u

'Zatražio sam hitnu sjednicu Nadzornog odbora'

"Moram naglasiti kako nisam podržao usvajanje zapisnika sa sjednice NO-a gdje su se usvajali poslovni planovi Ine za 2022. jer nisam sudjelovao u tim odlukama", rekao je Filipović pa dodao:

"Zatražit ću reviziju plinskog biznisa 2020. Ta revizija će obuhvaćati i ulogu Uprave i Nadzornog odbora, cijene plina, ugovore. Važno je napraviti reviziju internih kontrola. Čuo sam se s hrvatskim članovima Uprave, od naših članova Nadzornih odbora tražio sam hitnu sjednicu koja će se održati u srijedu i tada će se detaljno analizirati da vidimo kako se nešto ovakvo moglo dogoditi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provedeno višemjesečno financijsko istraživanje

Filipovićevo ministarstvo u subotu se oglasilo priopćenjem oko velike pljačke Ine.

"U otkrivanju konkretnog slučaja i kriminalističkom istraživanju istog, te osiguranju oduzimanja nezakonite imovinske koristi, aktivnu ulogu imale su službe Ministarstva: Ured za sprječavanje pranja novca i Porezna uprava – Samostalni sektor za financijske istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured za sprječavanje pranja novca je nakon operativne analize sumnjivih transakcija zaprimljenih sukladno Zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, utvrdio sumnju na pranje novca i povezana predikatna kaznena djela te dostavio slučaj na daljnje postupanje i procesuiranje Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Samostalni sektor za financijske istrage Središnjeg ureda Porezne uprave proveo je višemjesečno financijsko istraživanje u suradnji s PNUSKOK-om i Uredom za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija te u koordinaciji s USKOK-om, slijedom čega je USKOK-u podnio kaznene prijave zbog počinjenja više kaznenih djela iz područja gospodarstva.

Samostalni sektor za financijske istrage (SSFI) obavlja poslove analize i financijskog istraživanja prije svega u predmetima u kojima postoje ozbiljne naznake organiziranog kriminaliteta, koruptivnih kaznenih djela i kaznenih djela subvencijskih prijevara na štetu sredstava Europske unije", objavili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo