TRAŽE RJEŠENJA / Ministar Ćorić o skoku cijene nafte i plina: 'U medijima sam vidio da je to 30 posto. Morat ćemo iznaći sredstva za to'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Osvrnuo se i na aferu dizajna kovanice eura rekavši da ju je doživio 'kao blamažu' i da je to 'kao da se na festival dođe s tuđom pjesmom'

7.2.2022.
12:44
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Održana je sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća, nakon koje je ministar gospodarstva i održivog Tomislav Ćorić komentirao rast cijene prirodnog plina. 

"Ovakav skok nitko nije očekivao i nije se mogao predvidjeti. Takva metodologija se 2016. smatrala optimalnom", rekao je ministar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li vrijeme pokazalo da su pogriješili izborom takve metodologije, ministar je odgovorio da nije, jer ovakvu situaciju nitko nije mogao predvidjeti: "Promjena metodologije u ovom trenutku neće donijeti ništa." Nije znao predvidjeti koliko će plin i dalje poskupljivati, ali da je "vidio u medijima da je to 30 posto".

"Logika je da ćemo morati iznaći sredstva za to, na teret državnog proračuna. Ako je točna teza o 30-postotnom povećanju, riječ je o 55-56 milijuna kuna više", najavio je Ćorić te ponovio da se nalazimo u fazi ogromnog šoka cijena plina i nafte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RTL DOSJE /

Cijene ne prestaju rasti, građani sve teže podnose poskupljenja, gospodarstvenici na koljenima: 'Tu više nema računice'

Image
RTL DOSJE /

Cijene ne prestaju rasti, građani sve teže podnose poskupljenja, gospodarstvenici na koljenima: 'Tu više nema računice'

O visokim cijenama plina i o pomoći poslodavcima, rekao je na GSV-u nisu razgovarali. "GSV je bio koncipiran sa šest točaka, došli su na drugu. Pomoć poslodavcima nije bila. Razgovarali smo prošli tjedan s HGK-om, HOK-om, HUP-om, svjesni smo udara", rekao je. 

No isto tako, da su vaučeri pomoću za građane sigurni, uvećani i da se povećao opseg ljudi koji će ih primati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o nafti i rastu cijena, rekao je da će na nju Vlada reagirati još danas. Odgovorio je i na pitanje je li Vlada podnijela zahtjev za reviziju arbitraže za dioničarski ugovor Ina-MOL. 

{"RELATED":/4188366}

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sutra je rok za to i u okviru roka Vlada će reagirati. Sve je spremno, ovakvi zahtjevi se u pravilu podnose zadnji dan roka", rekao je.

Dotaknuo se optužbi Damira Vanđelića da su Vlade radile na štetu Ine i nisu reagirale kada je bilo potrebno rekavši da je s Vanđelićem korektno surađivao kada je bio član Nadzornog odbora Ine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz njegovih istupa mi se čini da propituje postupke i reakcije i procese u RH i da se tako polako politički angažira, iako je cijelo vrijeme politički neaktivan. Pozdravljam njegov politički moment i njegove komentare stavljam u kontekst njegovom političkog angažmana", komentirao je Ćorić. Vanđelić je, naime, iznio informacije koje govore da je Vlada pogodovala MOL-u. 

Osvrnuo se i na aferu s dizajnom kovanice eura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Doživio sam ju kao blamažu. Doista nije za vjerovati da bi netko, tko je preuzeo fotografiju sudjelovao u takvom natječaju. Očekujete da će se na taj natječaj prijaviti netko tko doista želi sudjelovati, a ne netko tko na takav način fotografiju uredi. To je kao da na festival donesete tuđu pjesmu i natječete se u originalnosti", rekao je Ćorić i dodao kako Vlada s time nema ništa, nego Hrvatska narodna banka (HNB). 

FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo