POBUNA DOKTORA, MINISTAR SE UPRAVO OGLASIO / Beroš dramatično: 'Moja savjest je čista, izložen sam napadima i radim to za hrvatske građane...'

Image
Foto: Screenshot

Udruge liječnika obiteljske medicine odbile su poziv Ministarstva zdravstva za sudjelovanje na okruglom stolu

4.7.2022.
11:04
Screenshot
VOYO logo

Ministarstvo zdravstva, u cilju dodatnog poticanja konstruktivnog dijaloga o predstojećim izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, organiziralo je okrugli stol s predstavnicima šest udruga primarne zdravstvene zaštite.

Udruge liječnika obiteljske medicine odbile su poziv Ministarstva zdravstva za sudjelovanje na okruglom stolu. Tamo je poseban naglasak stavljen na predloženu odredbu iznimnog uključivanja liječnika obiteljske medicine u djelatnost Hitne kao i uloga liječnika u predloženom Zakonu o sigurnosti prometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći sporovi su oko uključivanja liječnika obiteljske medicine u djelatnost Hitne, kao i najavljene zakonske izmjene koje bi dovele do toga da liječnici policiji moraju prijavljivati koje lijekove piju njihovi pacijenti, a onda bi zbog toga ljudi mogli ostati bez vozačke.

Image
ŠTO SE SVE MIJENJA /

Procurili novi detalji planirane reforme zdravstva: Tko završi na bolničkom liječenju, a nema dopunsko, mogao bi to skupo platiti

Image
ŠTO SE SVE MIJENJA /

Procurili novi detalji planirane reforme zdravstva: Tko završi na bolničkom liječenju, a nema dopunsko, mogao bi to skupo platiti

Beroš: 'Moja savjest je čista'

Izjavu za medije nakon okruglog stola dao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neke kolege su konstruktivni, imaju i prijedloge, a neki ne žele razgovarati, odnosno više vole razgovarati preko medija, a to nije dobar način. Prijedlog zakona ide u javno savjetovanje tijekom čega svi mogu dati primjedbe i sugestije i nakon toga očekujem da će ponovno biti organizirana radna skupina koja će se očitovati o tome", kazao je Beroš.

Kaže da je bitno unijeti one izmjene u zakon koje omogućavaju bolju zdravstvenu zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o izvanrednim okolnostima i nema govora da bi netko izvan radnog vremena trebao raditi u Hitnim službama. Ova administracijama prepoznala je nelogičnosti, a moj zadatak je to ispraviti. Svi su dobrodošli, svi koji imaju konstruktivne prijedloge. Moja savjest je čista, izložen sam napadima i radim to za hrvatske građane, a cilj je unaprijediti sustav", rekao je ministar.

'Sutra kad ne budem ministar...'

Kaže da kao ministar ne može "svjedočiti tome da liječnik ne želi izaći iz ordinacije obiteljske medicine."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da vam sad pozli, da je neki liječnik u blizini, zar ne bi trebao izaći iz svoje ordinacije i pomoći vam? Ja mislim da bi. Dakle, o tome je riječ. Zakon je jedno mjesto, a uredba o koeficijentima je drugo. Niz je elemenata. Sad smo u osnovnoj fazi, a to su izmjene zakona, to je pravac kretanja", rekao je Beroš.

Kaže da su izmjene nekog možda prestrašile, ali da su zato tu da razgovaraju. "Ova administracija nije imala skrivenu namjeru dodatno opteretiti liječnike primarne zdravstvene zaštite. Ovo radimo zbog hrvatskih pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nećemo ukidati bolnice, spajat ćemo ih. Veliki je posao pred nama, ovaj posao je ekstremno opterećenje. Ne radimo to radi sebe nego jer smo uočili određene disfunkcionalnosti i želimo ih ispraviti. Sutra kad ne budem ministar, pitat ćete me što sam napravio", istaknuo je Beroš.

Doktorica: 'Niz prijedloga u tom zakonu je čudan'

O tome je u studiju Net.hr-a govorila doktorica Mirela Marković iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. Niz prijedloga u tom zakonu, kaže Marković, je u najmanju ruku čudan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno je nedopustivo da se netko sjetio ovakvog zakona, jer mi imamo specijalizaciju iz hitne medicine, kao što imamo specijalizaciju iz bilo koje druge grane medicine. Svaki taj liječnik ima određene kompetencije", rekla je doktorica Marković.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo