UNUTARNJI NADZOR /

Ministar Aladrović o slučaju djevojčice: 'Pročešljat će se od vrha do dna. Moramo utvrditi razine odgovornosti'

Najavio je i skore izmjene Zakona o socijalnoj skrbi jer, kako kaže, već duže vrijeme rade na njemu i očekuje da će se lipnju pojaviti na Vladi.

2.4.2021.
13:39
VOYO logo


Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović je u Petrinji izrazio žaljenje "i kao ministar i kao otac djeteta" zbog slučaja djevojčice koja je hospitalizirana u Klaićevoj bolnici s teškim ozljedama. 

“Čuo sam se s ministrom Božinovićem, Berošem i  s ravnateljem bolnice u Klaićevoj. Čudne okolnosti su dovele do hospitalizacije. Odmah smo poslali upravni nadzor u Centar za socijalnu skrb u Novoj Gradiški. Socijalne radnice, odnosno predstavnice komore socijalnih radnika su također došle u stručni nadzor. Moramo vrlo jasno reći, do najsitnijih detalja ćemo istražiti slučaj utvrditi eventualne propuste sustava", rekao je ministar Aladrović. Najavio je i skore izmjene Zakona o socijalnoj skrbi jer, kako kaže, već duže vrijeme rade na njemu i da će se u lipnju naći na sjednici Vlade gdje će bolje utvrditi potrebe sustava i učiniti ga manje propusnim za ovakvo ponašanje.

Taj zakon će, kako ministar ističe, reorganizirati cijeli sustav Centara za socijalnu skrb, njihovo djelovanje i nadležnosti. Tek nakon reorganizacije sustava će se moći vidjeti pozitivni pomaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o utvrđivanju odgovornosti, ministar kaže: "Mi, kao tijelo koje štiti građane i koje postavlja procedure, poslali smo nadzor. Moramo utvrditi postoji li čija odgovornost. Tražio sam da što prije dobijemo rezultate."

Image
roditelji uhićeni /

RTL.hr doznaje: Otac djevojčice (2) koja je u bolnicu dovezena smrskane glave već je prijavljivan za obiteljsko nasilje

Image
roditelji uhićeni /

RTL.hr doznaje: Otac djevojčice (2) koja je u bolnicu dovezena smrskane glave već je prijavljivan za obiteljsko nasilje

Na pitanje zašto se ništa nije učinilo nakon slučaja s Paga: "Vjerujem da smo puno toga napravili. Napravili smo mnoge korekcije, dodijelili smo mnogo sredstava udrugama koje se bave prevencijom zaštite od nasilja u obitelji, uspostavili smo SOS telefon, djelujemo i s Ministarstvom pravosuđa i Ministarstvom unutarnjih poslova i vjerujemo da će to u dugom periodu polučiti dobre rezultate. Nažalost, ovaj slučaj nas podsjeća na to da to možemo uvijek biti još agilniji i siguran sam da će to dodatno poboljšati jedan ritam kako bi spriječili ovakve situacije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović velike nade polaže u unutarnji nadzor: "Pročešljat će se od vrha do dna. Moramo utvrditi razine odgovornosti. Svatko mora biti svjestan koliki opseg odgovornosti snosi. Ono što će unutarnji nadzor utvrditi jest jesu li poštovane sve zakonske odredbe, a stručni nadzor će utvrditi jesu li radnice poštivale načela struke. Pričekajmo rezultate pa da sukladno time penalizirajmo eventualne propuste."

Dodao je kako će kroz zakon definirati osnivanje stručnih tijela na način da će svi djelatnici u domeni socijalne skrbi da imati omogućeno cijeloživotno obrazovanje te da je siguran kako će to u dugom periodu dovesti do prevencije slučajeva. "Obećajem da ćemo mi kao Ministarstvo, u suradnji s drugim ministarstvima, učiniti apsolutno sve da dijagnosticiraju gdje je problem, gdje je nastao problem i da odgovorni, gdje postoji odgovornost, će i odgovarati.", pojasnio je.


Ministar je kazao da u ovom trenutku, dan nakon događaja, jednostavno nije situacija bilo koga osuđivati ili abolirati. Ipak, napominje kako želi do najsitnijih detalja utvrditi postoje li elementi bilo čije odgovornosti, odnosno nečinjenja bilo kojeg dijela sustava. Učinilo se to kroz Upravni nadzor i kroz dva različita stručna nadzora. Sam ministar Aladrović je rekao kako je osobno zatražio da nalazi nadzora budu gotovi najkasnije do kraja dana ili najkasnije sutra ujutro tako da što prije imamo informacije ukoliko postoje određeni propusti. 

Na pitanje novinara: "S obzirom na to da je dijete sustavno zlostavljano, kako je moguće da se dijete vrati u obitelj zlostavljača?", ministar je dao doznanja da ima tu informaciju kao i osobne dvojbe kako je to moguće i zašto se to dogodilo, međutim u ovom trenutku mora pustiti stručni nadzor da obavi svoj dio posla, da utvrdi zašto se to dogodilo, da li se to trebalo ili nije trebalo dogoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li se staviti u Zakonu da takvi ljudi zauvijek izgube licencu za rad?

"Ja bih rekao da može i da mora. Moramo imati sustav socijalne skrbi, ne samo taj sustav, nego sve sustave koje definiramo kao Vlada Republike Hrvatske u kojima su vrlo jasna prava, ali vrlo i obveze. Upravo sve izmjene zakonske regulative, sve izmjene podzakonskih akata, kojih u sustavu socijalne skrbi ima jako puno, će ići prema tome da oni najbolji ostaju, a oni koji nisu toliko najbolji ili za koje se pokazalo da u sustavu ne mogu obavljati posao na visokoj razini da se jednostavno uklone iz sustava.", pojasnio je ministar Aladrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo