ZAOKRET U POLITICI / Miletić nakon pobjede od 40 glasova više: 'Građane puno više muče svakodnevni problemi nego politička prepucavanja'

"Što se tiče izbornog procesa, DIP je donio odluku da su izbori završeni", rekao je IDS-ov Boris Miletić

6.6.2021.
18:39
VOYO logo

Tjedan dana nakon izbora Istarska županija ostala je u rukama IDS-a! Boris Miletić pobjedu je ostvario s doslovno 40 glasova više! Evo kako IDS odgovara na tu poruku.

Planira li IDS kakav zaokret u svojoj politici?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neće imat i baš izbora. IDS će morati napraviti zaokret. Istra je politički poljuljana, uzdrmana. Lokalni izbori ovdje su i dalje top tema. Naš gost je Boris Miletić.

Dobili ste s 40 glasova. Smatrate li da treba prebrojati sve listiće kao što traže vaši politički konkurenti. Jeste li vi zadovoljni na kraju ove priče? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije svega, zahvala svim biračima na ukazanom povjerenju i nakon 30 godina IDS je potvrdio svoju dominaciju u Istri. Osvojili smo pet gradova u prvom krugu, 13 općina, i apsolutno većinu u Županijskoj skupštini. Mislim da to najbolje govori o političkoj volji građana istre kada lista za Županijsku skupštinu dobije daleko najviše glasova u svih 10 gradova i 29 općina od 31. I dobili smo župana. Što se tiče izbornog procesa, DIP je donio odluku da su izbori završeni.

Ide žalba?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okej. Onaj koji gubi ima pravo da se žali i iskoristi sve pravne mogućnosti i nakon toga će biti pravorijek i ajmo početi raditi jer mislim da građane puno više muče svakodnevni problemi nego politička prepucavanja.

Image
konačna odluka /

U DIP-u pregledali glasačke listiće pa objavili: Boris Miletić postaje Istarski župan

Image
konačna odluka /

U DIP-u pregledali glasačke listiće pa objavili: Boris Miletić postaje Istarski župan

Jeste li za prebrojavanje? Biste li se protivili tome?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

75 posto ukupnih glasačkih listića je već prebrojano, 86 posto svih nevažećih listića je prebrojano, ali nije političar koji će odlučiti o tome. Za to postoje demokratski izabrana tijela, a to je DIP i Ustavni sud koji mora donijeti svoj pravorijek. Što se mene tiče, nek odluče kako žele.

Da se ne lažemo, IDS je poljuljan. Jeste li izvukli pouku? Jeste li shvatili poruku birača što ćete mijenjati i hoćete li mijenjati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U cijeloj Hrvatskoj su se desile političke promjene. Istra nije izolirani otok. Da, shvatili smo poruku građana i da, morat ćemo se prilagoditi novim uvjetima i morat ćemo se transformirati - to je vrlo jasno.

Kako? Nakon 15 godina u petak ste predali vlast u Puli. Izgubili ste neke gradove i općine koje su bile IDS-ove utvrde. Hoćete li ostati na čelu stranke?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome će odlučiti stranačka tijela. Ja sam kao moralni čin, i mislim da bi to svaki odgovorni lider napravio obzirom da rezultati nisu onakvi kakvi smo očekivali. IDS je puno jači i može puno više i zato sam svoj Predsjedništvu i stavio mandat na raspolaganje. Da, predao sam funkciju i nisam se kandidirao u gradu Puli i s punim ponosom predao sve projekte i 165 milijuna kuna plusa na računa grada Pule i na računima gradskih trgovačkih društava. Mislim da je to rijetko koji grad mogao dati svome nasljedniku.

IDS je do sada gravitirao ljevici. Možda ne toliko na lokalnoj razini, ali na nacionalnoj je bilo neupitno. Što sada? Može li HD zna nacionalnoj razini računati na vašu podršku možda u Saboru?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IDS je imao lijevi liberalni centar gdje pripadamo s izuzetno jakim naglaskom na regionalizam i štose tiče budućnosti, mislim da smo jedan od rijetkih parlamentarnih stranaka koji su na sceni već punih 30 godina koje krase epiteti vjerodostojnosti i dosljednosti. Mi sa desnicom nismo surađivali. To naprosto nije naša opcija, a vjerujem da će se smoći snage i okupiti jedna nova politička većina koja će biti upravo liberalno lijevog centra.

Znači HDZ nikako i nikad?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ nije naša opcija. Mi sa desnicom nismo surađivali. Mislim da će tako i ostati.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo