Milanoviću, ostvari što si zacrtao u Planu 21

19.12.2011.
11:28
VOYO logo

Zabrinuti činjenicom da je više od godinu dana od podnošenja kaznene prijave u slučaju Kamensko sve i dalje u fazi predistražnih radnji i da, bez obzira na brojne prikupljene dokaze, nema pomaka prema istrazi, skupina aktivista i novinara okupljena u inicijativu Novinarska platforma odlučila se prvi put obratiti javnosti.

Kako ističu u otvorenom pismu, javnost je u posljednjih godinu dana "upoznata sNinoslava PavićaIvice Todorića ulogom najvećega medijskog magnata , no za sada niti jedan od dvojice spomenutih nije pozvan ni kao svjedok, a kamoli kao osumnjičenik".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zabrinjavajuće je da je u slučaj zasad uključena samo policija (u smislu predistražnih radnji), dok je reakcija DORH-a izostala. Umjesto toga, ta institucija u vezi s Kamenskim na obavijesni razgovor poziva novinara, što Novinarska platforma smatra apsolutno neprihvatljivim, jednako kao što smatra neprihvatljivim da više stotina radnica ostane bez posla ne zato što su loše radile, nego zbog špekulacija i posljedica makinacija sa zemljištem tvornice Kamensko", upozoravaju iz Platforme u ovom obraćanju javnosti.

'Ostvarite što ste zacrtali u Planu 21'

U pismu pozivaju nadležna tijela – Hrvatski sabor, mandatara Vlade i šefa saborske većine Zorana Milanovića, te istaknute političare u novoj vlasti koji su, dok su bili u opoziciji, isticali da su borci u zaštiti javnoga interesa od koruptivnoga postupanja – "da ostvare ono što su zacrtali u Planu 21, dakle društvo bez korupcije, čime bi dokazali kredibilitet svoje politike".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svjesne/i smo da je Kamensko slučaj koji ima šire implikacije za društveno-politički život u zemlji, tim više što je jasno da se, između ostaloga, radi o umrežavanju krupnoga kapitala (Todorić), medijskoga kapitala (Pavić) i sveprisutnoga privatizacijskog negativca (Kutle), a sve u cilju protuzakonitoga pribavljanja imovinske koristi. Također, što je još važnije, postoje indicije i da slučaj odugovlači nadležni državni dužnosnik, Mladen Bajićglavni državni odvjetnik ", ističe platforma, no upravo je ovo pravi trenutak:

"Smjena vlasti i dolazak na čelo koalicije koja se u svom predizbornom programu nedvosmisleno opredjeljuje za antikorupcijsko djelovanje – za reagiranje na ovakve pojave koje postaju društvena pravilnost, čijoj se reprodukciji i afirmaciji mora stati na kraj", navode u pismu članovi Novinarske platforme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj: Postizanje društveno-ekonomske jednakosti i borba protiv sistema zasnovanoga na eksploataciji

O sebi navode kako su se, u vrijeme kada pritisak krupnoga kapitala i političkih elita pogubno utječe na javne medije, kojim oni gube svoju izvornu ulogu servisa cijelog društva i postaju sredstvo zaštite interesa nekolicine, okupili kao grupa novinarki i novinara spremna braniti kritičko novinarstvo i dignitet profesije u cjelini.

Djeluju "u cilju političke emancipacije individualno i kolektivno strukturno slabijih radi postizanja stvarne društveno-ekonomske jednakosti i stoga protiv sistema zasnovanoga na eksploataciji. Kao novinarke/i i aktivistice/i zalažemo se za društveno odgovorno pisanje i takav nas stav obavezuje da se angažiramo svaki put kada uočimo da osnovne vrijednosti društva dolaze u pitanje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pismo, potpisano parolom Jedan svijet - jedna borba!, podržavaju i Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje – CESI, Centar za ženske studije, Sindikat Akademska solidarnost, Sindikat novinara Hrvatske, Udruga B.a.B.e. te Udruga za nezavisnu medijsku kulturu H-Alter.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo