'Sada ce se sva negativna energija usmjeriti na Milanovica'

Smjena ministra financija Slavka Linica, slazu se politicki analiticari, negativno ce utjecati na rezultat SDP-a na predstojecim europskim izborima.

6.5.2014.
19:47
VOYO logo

Profesor Ivan Rimac smatra da ce smjena biti negativni promocijski materijal za pozicioniranje SDP-a u predizbornoj kampanji, sto moze predstavljati opasnost da ce SDP imati vrlo los rezultat.

Ta stranka nije ni dosad imala sjajnu situaciju, u prvom redu zbog konkurencije na ljevici, a i zbog pada popularnosti obje velike stranke, kazao je Rimac. Sada ce po njemu rejting SDP-a biti jos ugrozeniji. Sto ce se u buducnosti dogadati u SDP-u ponajprije ce ovisiti o ishodu europskih izbora. Rimac ocekuje da ce se losim rezultatom doci do unutarstranackih pritisaka na Milanovica da odstupi s mjesta sefa stranke i da se raspisu prijevremeni izbori kako bi se stranka ocuvala, odnosno ne bi potpuno erozorila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Jedino HNS moze rusiti Vladu'

Asistent s Fakulteta politickih znanosti Viseslav Raos smatra medutim da ce Vlada najvjerojatnije uspjeti odraditi mandat do kraja. "Nase vlade se grcevito drze jer je preriskantno ici na prijevremene izbore. Jedino tko moze rusiti Vladu je HNS, ali oni to nece uciniti", kazao je Raos.

Zakljucio je da prijevremeni parlamentarni izbori nikome ne odgovaraju. Poucen iskustvom i upoznat s politickom kulturom kazao je kako sumnja da ce doci do prijevremenih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad su u pitanju europski izbori, Raos kaze da je i prije smjene Linica bio upitan uspjeh Kukuriku koalicije, a sada se smanjuje potencijal njezine izborne liste.

Prijevremenim izborima ne bi se nista bitno promijenilo

Profesor Luka Brkic smatra takoder da smjena dodatno pogorsava izglede za izborni uspjeh Kukuriku koalicije, ali i dodatno komplicira odnose unutar SDP-a, a zatim i koalicije. To se dogada, ne samo zato sto je Linic jaka politicka osobnost, nego i zato sto je bilo previse smjena i sukoba da to ne bi imalo posljedice na rejting SDP-a i Vlade, rekao je Brkic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On drzi da se prijevremenim izborima ne bi nista bitno promijenilo s obzirom na postojeci odnos snaga. Neovisno o stranci ili koaliciji koja je na vlasti smatra da bi svaka vlada, ako je to ikako moguce, trebala odraditi mandat do kraja jer joj za niz reformi nije dovoljan samo jedan mandat.

Liniceva smjena pripremana niz mjeseci

Rimac smatra da je Liniceva smjena pripremana niz mjeseci. Odnosi premijera i ministra bili su vidljivo losi, a nacin na koji je smijenjen pokazuje da Milanovic nije imao podrsku u stranci, zakljucio je Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drzi da odlazak ministara iz vlade ne bi trebao predstavljati problem ako je vlada uspjesna. No, kad je rijec o konkretnoj Vladi, osnovni problem je odlazak bivseg prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva Radimira Cacica i sada Linica, koji su sluzili kao gromobrani za negativne reakcije javnosti.

"Sada ce se sva ta negativna energija usmjeriti na Milanovica koji se vrlo slabo snalazi u odnosima s javnoscu", kazao je Rimac, zakljucivsi da Milanovicu dosad nije bilo lako, a da ce mu odsad biti jos teze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raos pak drzi da je Milanovic smjenom Linica s jedne strane pokazao odlucnost, a s druge strah. Osnovni razlog smjene, smatra, nije slucaj "Spacva" iako on pokazuje siru sliku neuspjeha predstecajne nagodbe, vec to sto se Linic oteo kontroli premijera i sto je postao uteg vladi i stranci. "Premijer je izgubio njegovo povjerenje. Linic je povlacio poteze s kojima premijer nije bio upoznat i prije ili poslije je moralo doci do toga", kaze Raos.

Milanovic izlazi iz sjene

Smatra da premijer nije nikad uspio obuzdati Linica ni pravilno koordinirati rad razlicitih osoba, sto se reflektira na neuspjeh Vlade jer se mnoge reforme nisu ostvarile ili su zavrsile u politickim skandalima. Smjena Linica, drzi Raos, olaksat ce poziciju premijera koji je prvo bio u sjeni Cacica, a zatim Linica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raos medutim kaze kako se sada postavlja pitanje hoce li Linic otici u politicku mirovinu, ili ce se osvecivati. Treba vidjeti takoder hoce li se Obersnel i Jovanovic, koje je Linic "gurnuo" u politiku, okrenuti protiv Linica ili ce javno iskazati da imaju povjerenje u njega. No, Raos pretpostavlja da ce oni vjerojatno izbjegavati odgovoriti na to pitanje u javnosti.

Koalicije su 'krhka bica'

To sto je Linic sesti ministar koji je napustio Vladu Zorana Milanovica u dvije i pol godine mandata, po Brkicevom misljenju pokazuje da su koalicije same po sebi "krhka bica".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlazak brojnih ministara koji su napustili Vladu moze se tumaciti i kao rezultat sukoba struja unutar pojednih stranaka, a kad je rijec o vladajucoj koaliciji poglavito unutar SDP-a i HNS-a.

Odlazak Linica po Brkicevem misljenju rezultat je problema u kojem se nalazi premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanovic te izraz borbe izmedu frakcija unutar stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo