Plan je skovan: Evo kako Karamarko prije ljeta kani srušiti Milanovićevu Vladu

U HDZ-u su razradili akcijski plan za rušenje Vlade Zorana Milanovića kojemu je za cilj raspisivanje novih izbora već prije ljeta.

16.1.2015.
11:18
VOYO logo

"Mislim da ova Vlada neće dugo trajati nakon što preuzmem mandat. Tražit ću sjednicu Vlade, a ako ju gospodin Milanović odbije, postoje i drugi načini", otkrila je dio svojih karata Kolinda Grabar Kitarović gostujući ovih dana na N1 televiziji.

Osokoljen pobjedom svoje kandidatkinje na predsjedničkim izborima, šef HDZ-a Tomislav Karamarko početkom je tjedna dao zeleno svjetlo za početak operacije koja smjera iznutra urušiti vladajuću koaliciju i dovesti do izglasavanja nepovjerenja Vladi, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deficit veći od pet posto

Glavni okidač pritom bi trebalo biti izvješće Europske komisije o prekomjernom deficitu, koje bi za Hrvatsku moglo biti izuzetno nepovoljno. Vlada stoji na stavu da je ispoštovala ključni zahtjev propisane procedure i da je deficit državnog proračuna 3,8 posto po MMF-ovoj tzv. gotovinskoj proceduri, a 4,6 po obračunskoj ESA metodi kojom se koristi Europska komisija.

Vrh HDZ-a ovih je dana obavio konzultacije sa svojim savjetnicima s IFO instituta za ekonomiju u Muenchenu, inače bliskim njemačkom CDU-u, i došao do zaključka da je Vlada na umjetan način smanjila deficit opće države i na taj način "sakrila" šest do sedam milijardi kuna, bilo prebacivanjem novca iz prvog u drugi mirovinski stup, izdacima za zdravstvo ili neki drugi način. Ako se to pokaže točnim, deficit bi mogao debelo prijeći pet posto proračuna, a Europska bi komisija Vladi Zorana Milanovića mogla razrezati nove, još oštrije mjere za obuzdavanje krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iduća dva mjeseca bi mogla biti presudna. Ako Europska komisija od Hrvatske zatraži dodatna radikalna rezanja, Vlada će morati predložiti novi rebalans, u kojemu bi u pitanje mogli doći transferi novca usuglašeni s političkim partnerima. Poput, primjerice, onoga za umirovljenike ili SDSS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo