posjetio motovun film festival / Milanović za RTL priznao: 'Ja sam ozloglašen u nekim stvarima, hoću se mijenjati'

Milanović je otkrio i koji mu je najdraži film te što misli o ''Generalu'' i populizmu, koji je tema ovogodišnjeg festivala

23.7.2019.
21:36
VOYO logo

Među poznatima koje smo danas sreli u Motovunu, uoči otvorenja filmskog festivala, bio je i bivši premijer i predsjednički kandidat Zoran Milanović.

''Lijepo mi je tu, a opet rijetko dolazim. Zadnji put sam bio 2007. Nije me trebalo dugo nagovarati. Naravno da je to neizbježno i da je dio kampanje", kazao je Milanović za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije htio previše riječi trošiti na političke teme.

''Ne želim ljude istraumatizirati kampanjom, ljeto je. Ja sam notorno poznat po nekim stvarima, i ozloglašen u nekim stvarima, mijenjat se hoću - u nekim stvarima. Malo, ali to sam ja. Imam 52 godine, imam ogromno iskustvo u državnim stvarima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato smo ga upitali malo o filmovima. Kaže da ''Generala'', film o životu Ante Gotovine, još nije pogledao pa o njemu ne može ni govoriti.

''To je kao da vam govorim o Motovunu na račun razglednice snimljene prije 30 godina s dva kilometra. Vidio sam samo trailer, to je nedovoljno da bih išta rekao. Gotovinu znamosobno i ne znam koliko je sudjelovao u snimanju tog filma. Pretpostavljam da je nezahvalno da se filmovi snimaju s tako male vremenske distance, makar vjerujem da je vrlo afirmativan spram Gotovine.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije još pogledao ni ''Dnevnik Diane Budisavljević'' o ženi koja je spašavala djecu iz logora NDH, a koji je na Pulskom festivalu osvojio čak tri važne nagrade. Kako kaže nažalost neće imati vremena da ga pogleda u Motovunu, ali smatra da je ta ''priča pravo čudo''.

Milanović kaže da se ne smatra filmašem, ali da voli gledati filmove. Kao jedan od onih koji su ga obilježili ističe  - Blade Runnera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Blade Runner mi je bio genijalan film, '83. sam ga gledao na terasi kina Zagreb, pobjegli smo s nastave, na  kraju sam ga gledao sam, ostali su otišli na neko treće mjesto. Nisam previše gledao SF, ali taj film je i dan danas za mene vrhunac produkcije i estetike za to vrijeme."

Tema ovogodišnjeg Motovun film festivala je populizam, a evo što Milanović o njemu misli: ''Uvijek je bio tu i on sam po sebi može biti simpatičan, ali kad je sljubljen s mržnjom i predrasudama, onda to nije populizam nego mržnja prema drukčijem, nepoznatom. Ima populista koji su komični, koji su ideološki neodređeni kao prazna tikva, bez boje i okusa kao sveta vodica, ali ima i onih koji su hejteri. Postoje u Europi pokreti i stranke koji su hejteri'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo