Spominjao i Messerschmitte 119 / Milanović: 'U Zagrebu su izbori gotovi, to je prevelika prednost. Gradonačelnik je Tomašević, to je tako jasno'

Premijer je nakon pola godine baš danas odlučio imati briefing, kazao je Milanović i u tom kontekstu naveo i "Messerschmitte"

18.5.2021.
15:10
VOYO logo

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjelovao je na svečanom obilježavanju 30. obljetnice osnutka Specijalnih postrojba Hrvatske vojske i Dana Zapovjedništva specijalnih snaga.

Nakon svečanosti predsjednik Milanović je položio vijenac i zapalio svijeću u spomen na poginule pripadnike Specijalnih postrojbi HV-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zadovoljan sam vježbom. Naši vojnici žive užasno težak život. To su teške pripreme i naprosto sam takav poziv je fascinantan, a kad mladi dečki i cure zamišljaju vojnike, onda ih zamišljaju ovako'', rekao je Milanović na početku obraćanja.

Potom je predsjednik komentirao hoće li tražiti sjednicu Vijeća za obranu zbog borbenih aviona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sazivanje Vijeća za obranu

''Ja sam ovaj događaj danas pristao odgoditi da bi ministar stigao, ali nije stigao, imaju brifieng u Vladi na koji je došao i načelnik glavnog stožera. Ja sam njegov vrhovni zapovjednik i ja sam mu dozvolio da ne ode u Bruxelles gdje je trebao ići na sastanak čelnika NATO-a koji se nije održao ohoho, ali premijer je nakon pola godine baš danas odlučio imati briefing, i rekao sam načelniku da ode na taj briefing. Iskreno govoreći, ja ne vidim što bi načelnik radio na briefingu, dakle načelnik je sudjelovao u radu povjerenstva koji je zaključio svoj rad prije pola godine... O svemu sam obaviješten detaljno, znam što je predloženo Vladi. Danas sam uputio dopis premijeru da sazovemo Vijeće za obranu'', rekao je Milanović.

Image
MILANOVIĆ S PAHOROM /

Ured predsjednika tvrdi da Milanović nije izbornu nedjelju proveo na brodu s Pahorom: 'Fotografija je autentična, ali...'

Image
MILANOVIĆ S PAHOROM /

Ured predsjednika tvrdi da Milanović nije izbornu nedjelju proveo na brodu s Pahorom: 'Fotografija je autentična, ali...'

''Ja sam siguran da će on to htjeti napraviti između dva kruga izbora, sto posto to je tako očito. Pa neka napravi više. Ja sam predložio svakako s obzirom na dinamiku i da je postupak već skoro gotov šrto se tiče struke, i da je danas sazvao brifing, pa zaključujem da je stvar gotova i da moramo sazvati Vijeće za obranu na kojem ćemo donijeti stajalište, a odluku na kraju ipak donosi Vlada'', dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su pitali predsjednika ostaje li pri tome da će podržati odluku Vlade oko nabave borbenih aviona. Milanović je to potvrdio:

"Jasno mi je da ne možemo kupiti Messerschmitte 119 jer se više ne proizvode, a pola ih je palo u blitzu nad Velikom Britanijom. Zato sam to rekao, znam što se nudi, što je na stolu. Što god se od toga odabere, ok je".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je komentirao izbore te odgovorio na upit pokušava li premijer utjecati na njih:

''Ne, ali očito je indikativno da je to sad između dva kruga izbora, a ako on misli da mu to pomaže, neka mu pomogne, samo da se ta odluka više donese. Ne vidim kakve efekte, pozitvne ili negativne, to može imati na izbore. U Zagrebu su izbori gotovi, ja čestitam svima koji su pobijedili u prvom krugu, ali ne može se dostići ovo, prevelika je to prednost. Gradonačelnik je Tomislav Tomašević, to je tako jasno. Nisam izašao ni u prvom krugu, u drugom tek neću''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je Milanović dao svoje mišljenje o objavi sudaca o kandidatima za Vrhovni sud.

Vrhovni sud i kandidati

''Gledajte, to je mišljenje koje je predviđeno Ustavom, ono po meni ima smisla, nije slučajno stavljeno u Ustav, a i da je stavljeno slučajno, treba ga poštivati (...) Mišljenja sudaca opće sjednice Vrhovnog suda je dobro imati, time se pokazuje jednu vrstu respekta prema Vrhovnom sudu. Ima drukčiji rješenja u Europi kao što je pametno i elaborirano i uvjerljivo ubitačno dokazala prof. Đurđević (...) Javni poziv je farsa, a zašto suci Vrhovnog suda nisu fascinirani s time što je Đurđević dobila jedan glas...pa naravno da ne žele nikoga tko nije dio njih. Treba dovesti bilo kakve snage izvana, zdrave ili nezdrave. Kako da kažem, nije dobro ako je zapovjednik policije netko tko ima kumove i rođake u selu'', rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspjeh SDP-a na izborima

''To je njihovo mišljenje, sa znamo da će onaj tko tamo doći naići na ne baš prijateljski ambijent, zato je to dvojako opravdano, ali piše u Ustavu, dobro je, neka daju mišljenje, sada se pokazuje da, kao što je govorio i jedan od sudaca Vrhovnog suda da bi oni to sami sebi najrađe k'o seka i braco fino sami izabrali, ali to tako nije dobro. Postoji ogromna autonomija, čak neodgovornost i samovolja sudova na svim razinama, valjda Sabor onda može izabrati predsjednika Vrhovnog suda, to je ta uzajamna kontrola i nadgledanje triju vlasti, od kojih je jedna samo prava, a to je Sabor i Vlada koja proizlazi iz njega'', dodao je.

Komentirao je i je li zadovoljan s uspjehom SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Čini mi se da se nitko od velikih nije proslavio. U Zagrebu je velika promjena i nadam se da će ljudi koji su dobili povjerenje građana i opravdati to povjerenje. Nadam se da će biti učinkoviti i pošteni. Ma samo neka budu pošteni'', kazao je Milanović.

Na kraju se kratko još osvrnuo na pitanje oko borbenih aviona rekavši da misli da novac neće biti upitan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na kraju krajeva, to je višegodišnji projekt. Vojske nema bez novaca, mi smo vrhunski obučeni ljudi. Naši će zrakoplovci sad imati kvalitetne aparate i to je sad za sljedećih 30 godina. Milijardu, milijardu i pol ne znam koliko eura, dakle govorimo o takvim nekim iznosima, to je malo više od zagrebačkog proračuna'', rekao je Milanović.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo