JASAN STAV / Milanović u Jasenovcu tražio da se izbaci 'ustaška ploča': 'To treba maknuti, baciti negdje!'

Image
Foto: Pixsell

'Onaj tko misli da se u Domovinskom ratu pod "ZDS" borio samo za Hrvatsku mora znati da se borio i za NDH'

22.4.2020.
13:25
Pixsell
VOYO logo

Polaganjem vijenca i cvijeća državni vrh i izaslanici nacionalnih manjina i antifašista u srijedu su podno spomenika "Kameni cvijet" položili vijenac i cvijeće u spomen na žrtve ustaškoga logora Jasenovac, na 75. obljetnicu proboja posljednjih zatvorenika.

Zajednički vijenac tako su podno "Kamenog cvijeta" položili predsjednik Republike ZoranMilanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je govoriti na ovakvom mjestu da ti je zbog nečega drago jer samo je mjesto krajnje turobno i teško. Reći ću da mi je drago što smo nakon puno vremena došli ovdje u ovom sastavu. Dakle, tri predstavnika izvršno-predstavničke vlasti i predstavnici žrtva i to je dobro. I dobro je da je na komemoraciji konačnoizbjegnuta govorancija. Što se tiče nekih ogranaka vlasti, ja nisam ta vlast i mislim da znam na što oni misle kad to govore. Što se tiče sudova, na to nemam utjecaja", rekao je Milanović. 

Kazao je da se osobno angažirao da se zajedno pojave ovdje. A za HOS-ovu ploču koja je iz Jasenovca premještena nedaleko u Novsku, rekao je da bi trebala biti uklonjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To treba maknuti, baciti negdje. To nema veze s Domovinskimratom. Onaj tko misli da se u Domovinskom ratu pod "ZDS" borio samo za Hrvatsku mora znati da se borio i za NDH te pod potpuno krivim geslom", kazao je predsjednik i dodao:

"Republika Hrvatske je priznata u siječnju 1992., tad je počela ta serija priznanja. "Mi smo i u socijalzimu imali najveći broj državnihatributa. Nadam se da će neke stalno iritantno prisutne teme nakon pandemije splasnuti. I da ćemo ih na ljude koji ih budu potencirali gledati s podsmijehom, a ne s prijezirom." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se komemoracije za žrtve Bleiburga koja će održati na Mirogoju tiče, Milanović je kazao da nikada nije išao na nju, niti će ići.

"Moj stav je poznat", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo