USKORO UŽIVO /

Milanović u Bjelovaru na ispraćaju hrvatskih vojnika u Poljsku: 'Čuvajte ugled Hrvatske'

Image

Predsjednik sudjeluje i na Akademskoj promociji polaznika studija Vojnog inženjersta i Vojnog vođenja i upravljanja u Zagrebu

16.1.2023.
14:15
VOYO logo

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović sudjelovao je na Akademskoj promociji polaznika preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja u Zagrebu, a nakon toga se zaputio će se u Bjelovar gdje je sudjelovao na svečanom ispraćaju 11. hrvatskog kontingenta u sklopu ojačane prisutnosti u Republici Poljskoj.

Predsjednik se prigodno obratio okupljenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Čuvajte ugled Hrvatske'

"Oni koji su već bili i vi koji ste bili u misijama, vi znate - a vi mlađi koji niste bili, rekli su vam - čuvajte hrvatsku reputaciju, nije beznačajna, teško je sticana i gdje god idete vijete hrvatski barjak i gleda vas se kao hrvatske vojnike i predstavnike Hrvatske. Jednako kao sportaše, pa onda još ozbiljnije, jer ste vojska. Ove haubice smo prvi puta pokazali hrvatskim ljudima na vojnom mimohodu 2015. godine u Zagrebu na proslavi obljetnice pobjede i oslobođenja hrvatskog Knina. Bili smo jako ponosni na njih jer su taman tada nabavljene i nadam se da ih se dobro održava.

Jednako tako nadam se da nikada neće morati biti upotrijebljene u onom pravom užem smislu riječi. A vi učite, školujte se, iskorisite svaku priliku da napedujete da biste se, kad se vratite u Hrvatsku, mogli opet posvetiti onome što je vaš primarni zadatak, što je u srcu vašeg poslanja, a to je obrana Hrvatske, njezinih ljudi, njezinog prostora, teritorija, njezine demokratske vlasti odnosno ustavnog poretka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pazite na sebe, još jednom, čuvajte ugled Hrvatske. Ponosni smo na vas, mislimo na vas i očekujemo da se vratite doma - članovi obitelji na prvo mjestu, ali i svi mi koji ostajemo ovdje, nešto malo manje, ali jednako srčano i jednako iskreno. Sve najbolje, domovini vjerni i sretno", rekao je Milanović.

Predsjednik bi uskoro trebao dati i izjavu za medije.

Uskoro više...

Banožić: 'Iskoristite vrijeme kako bi usvajali i dijelili znanja'

Ministar obrane Mario Banožić u ponedjeljak se u Bjelovaru također susreo s pripadnicima 11. hrvatskog kontingenta (HRVCON) koji zbog odlaska u NATO odlaze u Republiku Poljsku te je pohvalio njihov trud u vojnoj akciji, priopćio je MORH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidim da ste visoko motivirani, profesionalni, savjesni i odgovorni - kao ministar obrane ponosan sam što HV ima takve pripadnike", kazao je ministar Banožić.

Tijekom susreta ministar je razgovarao s pripadnicima o pripremama koje su prethodile njihovom odlasku u područje aktivnosti te njihovim zadaćama i očekivanjima. Istaknuo je sudjelovanje Hrvatske vojske u mirovnim misijama, operacijama i aktivnostima konkretan doprinos jačanju stabilnosti i sigurnosti u svijetu te im je zaželio uspješno, profesionalno i kvalitetno izvršavanje svih zadaća koje ih očekuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvjeren sam kako znate da u Poljskoj ne predstavljate samo sebe, zato je odgovornost svakoga od vas još i veća", kazao je. Dodao je i da mu je drago čuti kako su vojnici spremni na sve izazove i zadaće koje se pred postave pred njima i kako u područje aktivnosti odlaze sigurni u sebe i svoje kolege. Istaknuo je da zna da njihovim obiteljima i prijateljima ovo vrijeme neće biti jednostavno te im tim povodom uputio zahvalu što ih podržavaju.

"Iskoristite vrijeme tijekom aktivnosti u Republici Poljskoj u djelovanju s našim američkim i svim drugim saveznicima u okviru Borbene skupine kako bi usvajali i dijelili znanja i izgrađivali sposobnosti".

U okviru 11. HRVCON-a u Republiku Poljsku u Borbenu skupinu pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država upućuje se ukupno 73 pripadnika Hrvatske vojske (od kojih je 9 žena) na rok do sedam mjeseci.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo