Milanović: Službeno nećemo biti Kukuriku koalicija

SDP je zatražio očitovanje DIP-a i Ministarstva uprave o nizu tehničkih pitanja. Prvi im je odgovorio DIP da naziv 'Kukuriku koalicija' ne može na izbornu listu.

7.10.2011.
12:44
VOYO logo

"To je naše ime u ovom trenutku i ne smatram da je ovo završeno", rekao nam je tajnik SDP-a Igor Dragovan kad smo ga upitali o očitovanju koje je stranci stiglo iz Državnog izbornog povjerenstva.

U njemu lijepo piše da zbog četvrtog stavka članka 22 Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor ne mogu koristiti ime Kukuriku koalicija budući da on nije napravljen ni od imena ni od skraćenica imena koje tvore koaliciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbirna lista sadrži naziv svake liste izborne jedinice, te ime i prezime nositelja svake liste. Na zbirnu listu izborne jedinice, stranačke, odnosno neovisne liste se unose prema abecednom redu punog naziva političke stranke, odnosno koalicije političkih stranaka koja je listu predložila. Ako je više političkih stranaka predložilo zajedničku listu, ona će se unijeti na zbirnu listu prema nazivu prve po redu političke stranke u prijedlogu", stoji u Zakonu, a DIP navodi i kako Kukuriku koalicija ne bi bila usamljen primjer koalicije kojoj je odbijen željeni naziv za izbornu listu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogli bi se registrirati, ali neće?

U očitovanju objavljenom na stranicama DIP-a, koje potpisuje predsjednik DIP-a i Vrhovnog suda Branko Hrvatin preporučuju im da problem mogu premostiti ukoliko se obrate Ministarstvu uprave Davorina Mlakara, odnosno njihovom Registru političkih stranaka, gdje mogu registrirati koaliciju s prefiksom Kukuriku.

"Mogućnost naziva Kukuriku koalicija postojala bi jedino u situaciji da je koalicija političkih stranaka pod tim nazivom upisana u Registru političkih stranaka pri Ministarstvu uprave", stoji u tom rješenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, za Dragovana to ne znači da će se koalicija obratiti Registru političkih stranaka, ovo je samo pitanje o kojem se raspravlja, kao i o načinu financiranja koalicije koja se sastoji od četiri stranke.

"Ne, nećemo otići registrirati koaliciju u ovom trenutku. Jasno je kako vodimo kampanju i da ćemo koristiti taj naziv", kaže Dragovan. Naglašava da ovo mišljenje DIP-a nije konačna odluka, te je odbio reći što će se dogoditi ako Kukuriku koaliciji ne bude dopušteno da se tako naziva na izbornom listiću, ne samo u kampanji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima važnijih pitanja od toga", kaže tajnik SDP-a.

Milanović: SDP će prihvatiti odluku DIP-a

Nakon što je iz DIP-a poručeno da 'Kukuriku koalicija' neće pod tim nazivom moći na izbore, predsjednik SDP-a je poručio da će poštovati tu odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedno je dodao da će 'Kukuriku' ostati i dalje u njihovim kampanjama, jer, kako tvrdi, građani su prihvatili taj naziv.

specijal-201011220227004-Kukuriku koalicija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201108310289006 arti-201110020663006 arti-201109150469006 arti-201109150355006 arti-201108070145006

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo