'KATASTROFA' / Milanović 'razvalio' komentarom o Grliću Radmanu koji je pokušao cmoknuti njemačku ministricu: 'Što bi rekli u Srbiji – pokušao je da je startuje'

Image
Foto: N1/Screenshot

Predsjednik Republike danas će obići prvu točku granične ophodnje Aljaska 1 i Aljaska 2

6.11.2023.
13:10
N1/Screenshot
VOYO logo

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je održao sastanak s predstavnicima Ministarstva unutarnjih poslova koji su mu prezentirali rad granične policije na području PU karlovačke.

Nakon što je obišao prvu točku granične ophodnje Aljaska 1 i Aljaska 2, gdje se upoznao s radom s dronovima i termovizijskim kamerama prilikom nadzora državne granice, Milanović se obratio medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je rekao da se problem na granici može svesti na dvije razine: prva se tiče krijumčara, a druga, strateška razina, se tiče susjednih država.

Po pitanju krijumčara, Milanović smatra da su kažnjavani "smiješnim kaznama" te da promjene nisu nužne u zakonima već u radu sudova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Problem su prvo krijumčari, ove koje naša policija ščepa su sitne ribe. Stimulira se krijumčare da samo nastave jer ako te kazne s tisuću eura, to je sitan novac u odnosu na zaradu. Sudovi bi trebali suditi drugačije. Treba im otežati,” rekao je, prenosi N1.

Image
'PREVENCIJA TERORIZMA' /

Slovenija produljila kontrolu granice s Hrvatskom: Evo do kada je 'suspendiran' Schengen

Image
'PREVENCIJA TERORIZMA' /

Slovenija produljila kontrolu granice s Hrvatskom: Evo do kada je 'suspendiran' Schengen

Drugi dio problema predsjednik vidi u susjednim državama. “Problem je u susjednim državama – Srbija i BiH, koje otaljavaju. Te države, ne samo Srbija i BiH, su u međuprostoru nesigurnosti, spremne su na svašta i na ništa, nemaju jasnu perspektivu ulaska u EU, tu se nešto spotiču, to nema nikakvu perspektivu i EU mora što prije prionuti poslu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priljev migranata u Mađarsku

Osvrnuo se i na to što priljev migranata u Mađarskoj ne rješava ni žica na granici. “Od one velike priče da se Europa štiti od nadiranja na njen kršćanski identitet došli smo do toga da se danas u Mađarsku ulazi kao u lunapark.”

Govoreći o radu hrvatske policije na granici predsjednik kaže: “Ovo radimo iz osjećaja dužnosti prema EU, ali nismo blentavi.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče seoskih straža koje Bulj predlaže, Milanović kaže da toga nije bilo ni u vrijeme njegova djeda.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na konferenciji o jačanju i proširenju Europske unije u Berlinu pokušao je poljubiti njemačku ministricu vanjskih poslova Annalenu Baerbock. “Što bi rekli u Srbiji – pokušao je da je startuje. To se nikom nije dogodilo. Katastrofa.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na poteze vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave i sporne plakate. “To U nam je bilo štetno, to nam je radilo ozbiljne probleme 90-ih, o tome je i Tuđman govorio više puta, to nam se ne isplati.”

“Moj apel Penavi i ekipi je da preskoče ovaj datum pa neka se kasnije raščišćavaju”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da bi možda i netko iz BiH došao taj dan u Vukovar. “Možda Bećirović, razgovarali smo o tome.”

'Sličnost Hrvata i Srba treba shvatiti kao prednost, a ne prokletstvo'

Iz Ureda predsjednika je na adresu Vlade RH poslano pismo s prijedlogom da se imenuju vojni izaslanici u Ukrajini, Rusiji i Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zašto nemamo vojnog atašea u Moskvi i Kijevu? Nitko se u vladi nije sjetio da je to možda mjesto gdje bi Hrvatska trebala biti prisutna. Ne, mi imamo u Skopju. Hrvatska je bez atašea u Beogradu, kako je to moguće?”, pita se Milanović.

Dodao je da je nužno raditi na poboljšanju odnosa Hrvata i Srba, kao dva naroda koji ne mogu biti sličniji nego što jesu, te da tu "sličnost treba shvatiti kao prednost, a ne prokletstvo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Državi prijeti opasnost da će morati vratiti ogroman novac'

Osvrnuo se i na slučaj Agrokor.

“Čak i ako je Todorić u pravu, ne mogu po svom položaju navijati za njega, jer bih bio sitni zlobnik. Kako su to Plenković i ekipa odradila, to je drugo pitanje. Hoće li Todorić dobiti na kraju ili neće, ne znam. Tog čovjeka se proganjalo kao da je ratni zločinac. Preko toga ne mogu preći", istaknuo je predsjednik te dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Državi prijeti opasnost da će morati vratiti ogroman novac. Tu se ukrala ogromna lova onako kako to obično razni razbojnici rade."

POGLEDAJTE VIDEO: Strože kontrole na granici: Neće se provjeravati svi, ali policajci će biti na 12 graničnih prijelaza

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo