KOMENTIRAO SMRT VOJNIKA / Milanović poručio iz Osijeka: 'Treba smanjiti broj naših vojnika u Afganistanu. To nije naš rat'

Ako postanem predsjednik, neću tražiti ostavku Vlade i premijera, rekao je Milanović

26.7.2019.
19:15
VOYO logo

SDP-ov predsjednički kandidat Zoran Milanović u petak je u Osijeku ocijenio kako nove porezne mjere Vlade RH kojima se smanjuje porez na dohodak za zaposlene mlađe od 30 godina i uvodi niža stopa PDV-a na usluge u turizmu nisu porezna reforma.

"Ne može biti reforma nešto što kao ova Vlada radite u četiri koraka. To je ispipavanje i ne mora završiti loše i neke od stvari koje su napravljene mogu shvatiti i pozdraviti jer su nastavak onog što je započeto u siječnju i veljači 2015. godine.,  na što ne gledam kao nekakvo svoje čedo ili kao politički amanet. Sve ovo zadnje dvije godine je na tragu porezne filozofije da se gospodarstvo, a posebno plaće, rasterećuju, i to je važno“, rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za smanjenje poreza na dohodak za mlađe od 30 godina rekao je kako to „lijepo zvuči“  te upozorio kako tu ima dosta zamki jer je pitanje kako su ugovarane plaće, brutto ili netto, da ne bi došlo do diskriminacije. Po njegovim riječima, ova mjera „zvuči dobro, ali je riskantno“.

„Ovo nije reforma, niti smatram da Hrvatskoj treba porezna reforma. Treba stalno pratiti i korigirati stvari. Ovo su promjene metodom pokušaja i pogrešaka. Za sada, to moram reći, nema puno pogrešaka,  ali to je nastavak onoga što se počelo raditi 2015. godine. Ne vidim zbog čega je trebalo ukidati, pa sad ponovno vraćati nižu stopu u turizmu. Takve stvari unose nepotrebnu nesigurnost. Ako se može, poreze treba smanjivati. Ova Vlada je ušla u jednu dobru inerciju za koju su pretpostavke stvarane ranije“, rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit novinara kakav će biti njegov odnos s premijerom Andrejom Plenkovićom ako postane predsjednik, Milanović je rekao kako neće biti destruktivan niti „pakostiti Vladi, pa ni ovoj o kojoj ima svoje mišljenje“.

Dodao je i kako neće tražiti ostavku premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„To predsjednik Republike ne smije raditi, a to smo gledali prije pet godina i to nije dobro. Trenutno nisam u nikakvim odnosima s premijerom, ni dobrim ni lošim. Ja neću lupati šakom o stol. Onima koji to najavljuju možete vjerovati kao kad kažu da će Hrvatska biti bogata kao Švicarska, ali će biti normalna kao Švicarska, to mogu obećati“, dodao je Milanović. Na pitanje hoće li "davati zakonske prijedloge premijeru", odgovorio je kako ne želi govoriti o osobama, ali „će biti aktivan predsjednik i notorno neovisan“.

Na upit da prokomentira ostale predsjedničke kandidate i ankete koje o kandidatima objavljuju mediji rekao je kako o protukandidatima ne želi govoriti iz taktičkih razloga, te dodao kako se nada pobjedi na izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Što se tiče anketa, njih ne treba podcjenjivati, ali ih ne treba ni uzimati zdravo za gotovo, no treba ih uzimati u obzira. Jako je važno tko radi anketu, ne mislim pri tome na nečiju želju da manipulira, nego na resurse i znanje koji su potrebni da se anketa kvalitetno napravi jer to ne može raditi svatko“, ustvrdio je.

"To nije naš rat, a ni NATO-ov" 

Komentirao je i pogibiju prvog hrvatskog vojnika u Afganistanu ocijenivši kako je smanjenje broja hrvatskih vojnika u toj zemlji važna tema o kojoj treba razgovarati. Podsjetio je kako je broj vojnika koji su bili u Afganistanu u vrijeme kad je postao premijer bio 350.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Taj smo broj smanjili na 50, a sada ih je tamo 90. Smatram da taj broj treba smanjiti jer ne da to nije naš rat, nego to nije ni NATO-ov rat jer i oni tamo obavljaju policijske poslove. To je nepotreban rizik", rekao je.

Podsjetio je da je HV je tamo od 2003. godine kada je bio pomoćnik ministra vanjskih poslova i o tome razgovarao sa tadašnjim premijerom Ivicom Račanom i ministrom Toninom Piculom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta ideja je tada začeta upravo zato da kao buduća članica i aspirant na članstvo u NATO-u pokažemo da smo spremni preuzeti određene obaveze. Dakle, na neki način imam odgovornost zbog čega je Hrvatska vojska otišla tamo. Otići ću tamo kao što sam svojevremeno s Ivom Josipovićem povukao Hrvatsku vojsku sa Golanske visoravni čim su se hrvatski vojnici našli u opasnosti. Povlačenje Hrvatske vojske iz Afganistana je tema o kojoj treba razgovarati“, zaključio je Milanović.

Milanović je u Osijeku posjetio manifestaciju „Osječke ljetne noći“, a pred novinarima se našalio kako je na jedan dan „izmjestio svoj ured u Osijek“. Dodao je kako je došao i posjetiti osječkog gradonačelnika Ivana Vrkića koji se oporavlja nakon operacije, te da, ako postane predsjednik, „neće izmještati svoj ured“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo