IZJAVA PREDSJEDNIKA / Milanović: 'Pala Gabika, Plenkovićev kadar. Banožić? Pričekajte da ubodna točka sa Žalac padne u drugi plan, sve ćete čuti'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

'To je samo uhićenje ali očito je to bilo praćeno detaljno i nadam se u interesu povjerenja u sustav da će biti brzo završeno', kazao je predsjednik

11.11.2021.
9:35
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na otvaranju 6. natjecanja tjelesne spremnosti "Viribus Unitis" u vojarni "1. Hrvatski gardijski zbor" na Tuškancu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je nakon toga dao izjavu za medije. 

"Premijer je preživio puzajući bračni udar Selak-Raspudić", kazao je Milanović na početku odgovarajući na novinarsko pitanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajuži bivšu ministricu Gabrijelu Žalac, Milanović je kazao: "Pala Gabika, Plenkovićev kadar."

"To je samo uhićenje ali očito je to bilo praćeno detaljno i nadam se u interesu povjerenja u sustav da će biti brzo završeno u smislu optužnice ili ne, za razliku od slučajeva Slovenska gdje još čekamo optužnicu", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Od zvijezde do pritvorenice /

Streloviti uspon Gabrijele Žalac: Bila je osobni Plenkovićev izbor, iako nije mogla proći ni u vinkovačkom HDZ-u

Image
Od zvijezde do pritvorenice /

Streloviti uspon Gabrijele Žalac: Bila je osobni Plenkovićev izbor, iako nije mogla proći ni u vinkovačkom HDZ-u

"To je taj zeleni kadar, zelen po iskustvu, a po moralu tamnijih boja", dodao je. 

Govorio je i o zakonskom prijedlogu da se skrate zakonski postupci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To se ne želi. To je Ante Nobilo predlagao i pisao. Ako netko zna nešto o kazanenim postupcima to je Nobilo", kazao je. 

"Nismo mislili valjda da će toliki novci, nažalost premali, dolaziti u Hrvatsku, ali gdje je lopovluka tu se i od maloga zna otkvačiti. Nabave softwarea su nužnost, a zarade su odlične, ali da moraju biti super odlične to ne. Nitko nije propao ako je dobro radio software", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da kod cijena ima svega. 

"Kada nabavljate nešto od velike firme onda se zna koliko to košta otprilike. To je politički kadar Andreja Plenkovića i nije prvi put", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je kazao i da nije znao da je Žalac članica Predsjedništva HDZ-a. 

Kazao je i da u njegovoj vladi nitko nije otišao zbog takvih stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio je slučaj o kojem imam mišljenje u Poreznoj upravi, smatram da je to bila egzekucija osobe koja ništa nije uzela, ali to je jedini slučaj. Govorim o Poreznoj upravi. Radilo se o produljenju roka naplate poreza, standardnoj praksi do tada. Nije lako upravljati ogromnim sustavom jer nikad ne znaš tko ti može raditi iza leđa, pogotovo ako si u koaliciji. HDZ ima puno manju manjinu, puno tanju izbornu pobjedu, postao sam premijer s 940 tisuća glasova, Plenković sa 603 tisuća glasova", kazao je Milanović. 

Komentirao je i približavanje velikoj 30. obljetnici pada Vukovara te se osvrnuo na Vučićevu izjavu o nestalima da s obje strane nije učinjeno dovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On mulja i nije u poziciji da razgovara s nama. Tu neće biti pregovora. Ili će se riješiti ili se neće ništa riješiti. Ako žele u EU to moraju riješiti. Zahtjevi koje postavljamo pred Srbiju su minimalni. Pogledajte što Bugari rade Makedoncima, iživljavaju se na njima. Da će 2000 ljude koji su zakopani u Hrvatsku i prebačeni u Hrvatskoj prije dolaska UNPROFOR-a, da će ostati na ovome, neće", kazao je.

"Ja znam dosta, ne mogu o tome pričati kao ovi koji laprdaju o sadržaju razgovora Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu što je po meni na razini krivičnog djela. Prvi put smo čuli da se premijer i Jandroković Njonjo usude govoriti što je bilo na sastanku na koji se ne smije ni mobitel unijeti. Jedina osoba koja to nije shvatila je Jandroković. Nakon tri sata sastanka je izvadio mobitel i krenuo tipkati po njemu pa je rekao da nije znao. To je jedan detalj, nema veze sa sadržajem, samo da vidite kakva je sigurnosna kultura čovjeka koji vodi Sabor, druge naziva smeće i koji je imao sinkopu četiri sata na sjednici. Kad je otvorio usta to je bilo za kavez", kazao je Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Toliko o tome tko je zabranio Hranju da govori. Jučer se morao očitovati u sigurnoj zoni preko mene. Provocirate načelnika Glavnog stožera koji ne smije istupati, pristojno im na piše da lažu i što ćemo sad. Kome javnost vjeruje, Njonji ili admiralu?", upitao je Milanović. 

"Ako ste vidjeli Hranj je u prvoj rečenici napisao da smatra da je odgovorio na svoja pitanja, ne na divljački način koja su mu upućena od strane Njonje", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitanje je kome ćete vjerovati. Čuli smo puno toga, ali smo čuli istinu. Neki se prave da se to ne događa. Vlada je odlučila ne ulagati u ništa osim u zrakoplove, dolazi nekoliko američkih helikoptera i to je problem. Ja odgovaram prema Ustavu, Vrhovni sam zapovjednik, odgovaram za to. Ako negdje mogu prekršiti Ustav, što ne smijem, to je tu, svojim neradom ili ne reagiranjem, a ne luđačkim tumačenjem Zakona o obrani. Otkrit ću tajnu. Išli smo gledati što se događalo 2015. do danas, problema nije bilo. Grabar-Kitarović mi se nije žalila da ju Kotromanović stišće jer se to nije događalo", kazao je. 

"Tri puta je vojska u 2015. godini, na snazi novi zakon, otišla preko granice bez odluke ministra, na zahtjev Ureda predsjednice i zapovijed Drage Lovrića direktno. Bleiburg, još dva puta helikopterski letovi u Srebrenicu. Odluke ministra nema. Prema zakonu je bila potrebna. U slučaju Bugojno vojska se nije maknula iz Hrvatske dok ministar nije napisao odluku temeljem koje je Hranj potpisao zapovijed. Tada je kršen loš zakon ili ga se ignorirao jer što ministar ima odobravati let helikoptera predsjednici koja ide u Srebrenicu", kazao je Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li tražiti suglasnost ministra za letove, Milanović je kazao da neće.

"Ministar neće govoriti u vojarnama dok ne vrati Burčula. Letjet ću kao Vrhovni zapovjednik ako bude potrebno. Primit ću i ministra ako bude dobar", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o njegovoj izjavi da se vojni resursi koriste u privatne svrhe, Milanović je kazao: "Pričekajte dok prođe ova ubodna točka sa Žalac, da malo Gabika ode u drugi plan pa ćete čuti. To su javne stvari. Kako se potpisuju ministarske odluke u sivoj zoni, ja to vidim, pa kako se dižu raketne topovnjače, patrolni brodovi, čija uporaba za ne vojne svrhe košta 15 do 20 tisuća kuna po satu plovidbe, kako se to selektivno nekome daje pa ćemo razgovarati o tome je li to kazneno djelo. Možda je Gabikin nasljednik u problemu", kazao je. 

Još jednom je komentirao ponašanje predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića na sastanku Vijeća. Kritizirao je kako je Jandroković ispitivao admirala Hranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Način je bio divljački. Postoji jedan neurološki poremećaj grčkog naziva, neću govoriti jer je prost. Kad judi ne mogu u sebi zadržati neke stvari pa onda u svakoj rečenici nekoliko puta krvavo opsuju. To je izgledalo tako od prilike. Samo od Jandrokovića. To je nešto što javnost nije vidjela. Predsjednik Sabora koji nekome kaže da je smeće, u kompleksaškim izljevima spreman na sve. I što sad? Moraš se nasmijati, reći Plenkoviću 'molim te, daj ga obuzdaj, skinut će se tu u tarzanice'. Ne znam što. Pitanje je samo tko će kome vjerovati jer to nije snimano. Odnosno Jandroković je imao mobitel. E to ste trebali vidjeti, to je bilo za krepat. Nisam mogao vjerovati. Da se skinuo u tarzanice bio bih manje iznenađen. Koji mu je ovo ovakav sastanak? Svi to znaju, jedino naš Gogić to ne zna”", kazao je.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo