MILANOVIĆ OTKRIO ČIJE BISMO BORBENE ZRAKOPLOVE TREBALI KUPITI: / 'To potpuno otvoreno govorim, nije tu riječ o gumenim bombonima'

Image
Foto: Slavko Midžor/Pixsell

'Znate da nikad ne bježim od odgovornosti. Da sam premijer, vjerojatno bih bio na čelu Povjerenstva za nabavu borbenih zrakoplova'

10.9.2020.
15:24
Slavko Midžor/Pixsell
VOYO logo

Govoreći o nabavi višenamjenskih borbenih zrakoplova, danas je predsjednik Zoran Milanović jasno naglasio da neće opstruirati rad Povjerenstva za nabavu borbenih zrakoplova, iako nitko iz njegova ureda neće sudjelovati u radu Povjerenstva, javlja Jutarnji list.

"Ne moram donijeti odluku o tome. Znate da nikad ne bježim od odgovornosti. Da sam premijer, vjerojatno bih bio na čelu Povjerenstva za nabavu borbenih zrakoplova. Da budemo načisto, predsjednika se pita za mišljenje. Ta će tema doći pred VNS i donijet će se odluka. A da dajem mišljenje o svojoj odluci - to je sukob interesa. To vrijedi i za neke ljude koji su u povjerenstvo imenovani odlukom Vlade", izjavio je predsjednik Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik dvojbenim smatra imenovanje u povjerenstvo ravnatelja SOA-e i voditelja Nacionalnog stožera Civilne zaštite. Dodao je kako Hrvatska ne smije biti "slučajna država", naglasivši da je ta njegova izjava više puta zloupotrebljavana i da su avioni Hrvatskoj zaista potrebni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STRUČNJACI SKEPTIČNI OKO NOVIH BORBENIH AVIONA: /

'Jedna je tu stvar jako važna, ipak smo u krizi', 'Kako oni to misle financirati?'

Image
STRUČNJACI SKEPTIČNI OKO NOVIH BORBENIH AVIONA: /

'Jedna je tu stvar jako važna, ipak smo u krizi', 'Kako oni to misle financirati?'

Američki avioni prvi izbor?

"Načelno, s obzirom na to da se ne radi o gumenim bombonima nego o jako skupim sustavima - prvi bi izbor trebali biti američki avioni. To potpuno otvoreno govorim. Za to je niz razloga - darovali su nam puno opreme, daruju to i dalje. Ja to mogu javno reći jer ne sudjelujem u nabavi. Međutim, bitno je i pitanje cijene i što se za tu cijenu dobije", rekao je.

Na kraju je još jednom naglasio da ako smo odlučili nabaviti 12 borbenih zrakoplova onda ih trebamo nabaviti. "Onda trebamo nabaviti 12 novih zrakoplova ili minimalno rabljenih, a ne korištenih, na primjer, u Siriji."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O rukovanju s Plenkovićem

Komentirao je i rukovanje s premijerom Andrejem Plenkovićem te pridržavanje epidemioloških mjera. "Opet ide taj ping-pong bez mrežice. Sada skoro nitko nema masku. Kada kažem da je korona kao karijes, to je utemeljena prosudba, ona nije bez razloga. Treba se paziti, ali ne smijemo izluđivati ljude. Djecu treba učiti prati ruke, učiti higijeni i ne sluđivati ljude."

Podjela Hrvatske na regije

Milanović kaže da ne bi radio podjelu Hrvatske na regije. "Lokalne samouprave bez novca nema. Ali bez intervencije centralne države nema ni istog standarda. Za vrstu decentralizacije u kojoj će svatko ubirati svoje poreze, to znači da će Dalmatinska zagora i Slavonija trebati nalaziti izvore financiranja izvana. A to znači da djeca u različitim dijelovima Hrvatske neće imati isti standard", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas bismo to mogli riješiti samo referendumom, a 1993. za tim nije bilo potrebe. Nije rješenje ukinuti općinu u siromašnoj Slavoniji, nego u tome da im država pomogne. Da, ja mogu shvatiti da netko kaže da sam ja glasnogovornik HDZ-a zato što su ovo stvari o kojima bi trebao govoriti netko iz Vlade. Ali ja nisam ni za HDZ, ni SDP, ni IDS - ovo je jako važna tema o kojoj se treba pričati. A ne o rukovanju", rekao je Milanović.

Slaba točka Banskih dvora

Što se tiče performansa s lubenicama na Markovu trgu u organizaciji Ivana Vilibora Sinčića, Milanović smatra da bi to mogao biti "komunalni prekršaj". Iako je Sinčić danas pokazao kako je lako doći na Markov trg i istovariti bilo što, Milanović je rekao da premijerski ured ima vrlo jaku antiterorističku zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak je otkrio "slabu točku" Banskih dvora. " Do ureda se može doći iz Ćirilometodske ulice. Dok god je ona otvorena za promet, svako vozilo se može zabiti u kućicu, ili tamo istovariti ugljen ili stajsko gnojivo. Stig'o ćumur, ne", rekao je Milanović.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo