Sukob u državnom vrhu / Milanović opet uzvraća: 'Ja možda jesam za psihijatriju, ali za šefa klinike. Banožić još ne traži ostavku pape!?'

Image
Foto: RTL

"To se neće promijeniti dok ne vrati u službu brigadira", komentirao je predsjednik nastavak sukoba čiji je povod bilo kadroviranje u "ukrasnoj bojni"

4.11.2021.
12:50
RTL
VOYO logo

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović daje izjavu nakon obilježavanja 29. obljetnice ustrojavanja 9. gardijske brigade "Vukovi“ i ustrojavanja Motorizirane bojne "Vukovi".

Po običaju, bila je riječ o nastavku sukoba s ministrom obrane Mariom Banožićem i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, čemu je svemu skupa bio povod spor oko zapovjedništva nad Počasnom bojnom na Pantovčaku,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kvalifikaciju ministra da je predsjednik "za psihijatriju", predsjednik Republike je ustvrdio:

"Ja možda jesam za psihijatriju, ali za šefa klinike."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premijer ima problem, njegov je ministar u sukobu s načelnikom Glavnog stožera, to je ozbiljna stvar", rekao je dalje i u uvodu u istom tonu kao ono s "šefom klinike" dodao:

"Idem kod Svetog oca za dva tjedna, strahujem da Banožić i njegovu ostavku ne zatraži, kako je krenulo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Sve bolje ga razumije /

Milanović nahvalio Dodika: 'On je zadnji problem u BiH. S njim se dogovorimo evo ovako!'

Image
Sve bolje ga razumije /

Milanović nahvalio Dodika: 'On je zadnji problem u BiH. S njim se dogovorimo evo ovako!'

"Ne uzvraćam istom ili triput jačom mjerom, pa ćemo vidjeti tko mora u mirovinu, tko je stekao uvjete. A ne ovako...", nastavio je Milanović komentirati odluku ministra Banožića o umirovljenju zapovjednika Počasne bojne.

"Za ljude koje si nespremne postavio na zapovjedne dužnosti, odgovaraš. Dakle, premijer odgovara za te ljude. Njegov čovjek, čovjek bez iskustva doveden je na poziciju da tu radi nered od prvog dana", rekao je dalje i u nastavku konstatirao, kako je opisao ono što "izgleda kao Černobil" u vojarni elitne bojne jedne NATO članice , pokazujući oko sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kupuju skupe, ali recimo potrebne zrakoplove, a ovakve stvari zanemaruju. Tko se želi baviti vojnim pozivom i ići na one zahrđale nesanitarne čučavce?", kazao je dalje i zaključio da za hrvatsku državu to "ne košta ništa" da se uredi.

Nastavio je dalje kritizirati stanje u kojem se nalazi vojska; količina oružja, stanje s krovom u ovoj ili onoj vojarni i razno drugo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su pitanja na koja će mi morati odgovore dati premijer."

"Namjerno sam doveo medije da vide ovo", dodao je, ali na pitanje novinarke "gdje je bio do sada" s tim kritikama, tražio je da kolegica pojasni pitanje. Dakle, gdje je u ovo doba bio s takvim kritikama prošle godine, je li onda kritizirao?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, ali ne medijima", odgovorio je:

"Ovo što pokazujem pred medijima, govori koliko je to bilo urgentno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da se u proračunu vide samo novi "Rafalei" i da se stoga nada da će biti barem i za gorivo za njih:

"Totalni nemar!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za nepozivanje ministra rekao je:

"To se neće promijeniti dok ne vrati u službu brigadira, ali to ne može on riješiti, to može Plenković."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministar je bio pozvan ovdje", kazao je dalje, "a on je radije otišao na N1. To mu je bilo važnije nego da vidi ovo. Dakle, on luduje. Je li tražio ostavku Svetog oca? Nije? Zovite ga sutra, možda i bude tražio."

"Ali se zato puše cigare od sto dolara, smiče se jelene i srndaće i veprove karabinom od 5000 eura u okolici Vinkovaca i Gašinaca... Za to se ima!", optužio je dalje način na koji se vode Oružane snage RH:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče Hranja, u kasnim 50-im godinama je, dakle to je vrh vojne karijere, bio je najbolji pitomac u svojoj generaciji, u JNA cijeloj, ne samo Mornarica, nego cijela vojska 1982. Dakle, on nije pao razred kao ovaj, to je najbolji od najboljeg. Na ratnoj školi Američke mornarice među budućim admiralima, on među pet najbolih u klasi od 300 ljudi. Pa je li to slučajno? Dakle, to su takvi ljudi... kojima, da nema mene, ne bi bilo mjesta u samom vrhu."

Rekao je da Dragan Lozančić "nije flisnuo iz fizike i matematike, nego je doktorirao na Columbiji matematiku i strojarstvo". Rekao je da takvih ljudi u Hrvatskoj nemamo puno, a tretira ih se tako da, kao u vojarni koju je danas posjetio, moraju tu biti "u vlazi i memli".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad krenete provjeravati vodećim časnicima gdje im rade supruge, koje su to firme, koji su udjeli države, kako su napredovale, u kojem trenutku, pa to je za prste polizati. Hranjeva žena mislim da radi doma, odnosno izvan sustava", dalje je rekao.

Cijeli prilog o Milanoviću pogledajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo