predsjednik u puli /

Milanović o skidanju imuniteta ministrima: 'To je opasno. Plenkovićeva slabost. On je u stalnoj paranoji'

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

'Ovo je neodgovorno vođenje države. Što znači Kodeks? Bit ćemo dobri?', pita predsjednik

6.5.2022.
13:22
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović posjetio je brodogradilište Tehnomont u Puli te održao radni sastanak s Upravom brodogradilišta. Nakon toga je dao izjavu za medije i komentirao izmjene Zakona o Vladi, odnosno skidanje imuniteta članovima Vlade za sva koruptivna kaznena djela te Kodeks ponašanja državnih dužnosnika.

"Od kodeksa ništa, on je efikasan kao i sankcije bilo koje vrste. To je opasno i rekao sam Plenkoviću da pazi što radi, uhapsili su mu ministra. Opasno je da DORH može upadati u stanove ministara, tome služi imunitet - da bi postojala ravnoteža odgovornosti i moći", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
na sjednici Vlade /

Plenković: 'Ukinut ćemo imunitet za članove Vlade kad je riječ o korupciji'

Image
na sjednici Vlade /

Plenković: 'Ukinut ćemo imunitet za članove Vlade kad je riječ o korupciji'

"Tako nešto napraviti je velika moć, zato postoji imunitet. Ja govorim kao netko tko je apsolutno zaštićen imunitetom, no govorim to jer je Ustav nedoreče kada je u pitanju imunitet članova Vlade koji su jako važni ljudi, a premijer da ne govorim. Ovo što se on elegantno, šarmantno, kavalirski odriče nekakve zaštite, to se odnosi i na premijera. Sutra i premijeru može netko nepoznat s nalogom koji je dobio pet minuta prije uhititi ga, staviti mu lisice i onda se ti braco vadi. Ja sam često bio dobronamjeran, ovo je loše. To će dati krila slobodnim jahačima. Uvijek imate nekoga tko se želi proslaviti u pet minuta. Ovo je Plenkovićeva slabost, na ovaj način želi reći da se ničega ne boji. Ovo je neodgovorno vođenje države. Što znači Kodeks? Bit ćemo dobri? Ja sam ga nagovarao da jako razmisli o tome. On je valjda mislio da ga vabim u neku stupicu. On je u stalnoj paranoji. Ja sam bio dobronamjeran", rekao je predsjednik.

O pobačaju

MIlanović se osvrnuo i na aktualan slučaj Mirele Čavajde iz Zagreba te poručio da podržava pravo žene na izbor kod prekida trudnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako smatra da doktori imaju pravo na priziv savjesti, dodaje da država i vlasnik bolnice moraju osigurati dostupnost pobačaja.

“To su doktori, neke stvari ne moraju raditi, ali onda neka država i vlasnici osiguraju uvjete. Ne znam, neka plate, imamo primjera outsourcinga milijardu, nađi kliniku koja to hoće ili može raditi. Ali dostupnost takvog rješenja, to pravo im mora ostati”, poručio je Milanović.

Poruka hrvatskoj ljevici

Za činjenicu da Plenković nije odgovorio na njegov poziv za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog situacije u BiH, Milanović je rekao da "ima dovoljno vremena da ga okolo izdajnički ogovara, ali nema vremena reći je li za ili protiv”.

Poslao je i apel “ostrašćenoj hrvatskoj ljevici” da ga podrži u njegovom nastojanju da se ta situacija riješi međunarodnim pritiskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Poruka hrvatskoj ljevici; Vrijeme je da budete na pravoj strani, zaštitite taj narod dolje, učinite sve, spriječite širenje NATO-a samo da se čuje naš glas”, rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo