osuđen zbog tvitova /

Milanović o privođenju Duhačeka: 'Taj je nalog došao s vrha, to je stvar politike i režima'

Zoran Milanović smatra da je policija sada izazvala građane na bunt

17.9.2019.
13:00
VOYO logo

Predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović izjavio je u utorak kako je novinar Indexa Gordan Duhaček prijavljen, procesuiran i osuđen zbog tweetova u kojima se rugao policiji, ustvrdivši kako je nalog za to došao s vrha i da je to režimska stvar i stvar politike.

Ovo nije policija, ovo je HDZ, zla mater hrvatske demokracije i barijera za budućnost Hrvatske, ustvrdio je Milanović u izjavi novinarima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako nešto nas kao društvo gura natrag i zakopava nas, rekao je.

Dodao je se jedan subkulturni poklič (A.C.A.B.), za koji mu je minutu trebalo da se sjeti što znači, sada probija u javnost i postaje mainstream.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Shvatio sam da naša policija po tome sistemski postupa, jer to smatra ugrozom poretka i vrijeđanjem policije, a to će tek sad dobiti. Sad svi znaju što je to, rekao je upitavši kome to treba u modernoj Hrvatskoj i dodao - nikome.

Smatra kako je to način kako u građanima izazvati prkos i otpor prema nečemu što uopće nije trebalo biti tema, jer se uvrijeđenom osjetila policija, ne obični policajci koji žive od 5 do 6 tisuća kuna ili manje, nego režim.

Podsjetio je kako je prije dva tjedna bila cijela hajka zbog izjave saborskog zastupnika i predsjednika manjinske stranke Milorada Pupovca upitavši zašto njega nisu uhapsili, odnosno zašto mu nisu skinuli zastupnički imunitet, jer su to već, ustvrdio je, činili radi šaranja po zgradama i minornih kaznenih djela. To je ne dvostruki, nego šizofreni kriterij, smatra Milanović. 

Prije nekoliko dana je na jednoj nogometnoj utakmici skupina mlađih muškaraca urlala i pozvala na linč cijele nacionalne skupine, rekao je Milanović, upitavši je li to narušilo osjećaje građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je li to poziv na mržnju i zašto ništa nije učinjeno, boje li se toga oni koji vode policiju. Da ne govorim o pjesmici koju je novinar jednog portala u formi rugalice, parodije, persiflaže, sprdačine prijavljen zbog udara na moralne vrijednosti i osjećaje građana", dodao je Milanović.

Ne pozivam da se u Hrvatskoj pale zastave i izruguje himna, jer je to nedopustivo, ali to je bila vrsta slobodnog građanskog govora i ruganja, radi čega se građane ne može procesuirati i privoditi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je režimska stvar, ustvrdio je, podsjetivši kako prekršajni zakon iz 1990. treba promijeniti. Ne mogu vjerovati da netko tako tumači članak Zakona o prekršajima, i građanina, u ovom slučaju novinara koji zna pisati svašta o svakome, privede i zadrži na aerodromu.

"Ako je taj čovjek zaista dan ranije bio u policiji i to je zabilježeno, zašto ga tada nisu zadržali. To se može lako utvrditi", smatra Milanović ocijenivši kako je sve bilo pogrešno i da "režim gubi glavu".

Vidjet ćemo kakva će biti objašnjenja biti, no vjerojatno će naći nekog žrtvenog janjca koji će za to odgovarati, dodao je.

Milanović nije želio komentirati navode da je prekršajni sudac u predmetu protiv novinara došao pred njegovu ćeliju i najavio mu da će biti osuđen, jer nije svjedočio tom događaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan o ocijeni predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da se njegova vlada loše nosila s migrantskom krizom 2015. i da to koristi u kampanji, Milanović je uzvratio kako su taj posao odradili vrhunski.

Ona ima izborni stožer i "sve živo", ali nije još u kampanji, to je lakrdija i to ću dokinuti kao predsjednik Republike činjenicom da ću biti drugačiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče 2015., tada nismo mlatili ljude, nismo opasavali, znali smo što radimo, a to nisam mogao naučiti u odjelu za propagandu NATO-a, nego na licu mjesta vidjeti kako da zaštitimo hrvatski interes. A to je učinjeno sjajno, jer u Hrvatskoj nije srušena ni jedna ograda. Mogao sam opasati Hrvatsku žilet žicom što bi ona i njezini prijatelji napravili, rekao je.

To je predsjednica koja ode u Budimpeštu i s čovjekom koji napucava i vrijeđa Hrvatsku izmjenjuje nježnosti i razdraganost. Za to nemam razumijevanja, rekao je.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo