Stigao vlakom / Milanović o fešti sudaca kod Keruma: 'Nisu suci svećenici ni članovi sekte, ali nije to kak' se šika'

Predsjednik je komentirao i optužbe za zlostavljanje na fakultetima i javnoj televiziji, a taj je problem okarakterizirao kao 'kroničnu bolest'

5.2.2021.
13:18
VOYO logo

Predsjednik Republike Zoran Milanović obišao je Banovinu, a u Petrinji se obratio medijima. Odgovarao je pitanja novinara vezano uz Sastanak sa Stožerom za obnovu što je bio i jedan od razloga zašto je došao u Sisačko- moslavačku županiju.

O Kerumovom tulumu i sucima

"Vidim da se puno radi i to uglavnom korektno. Uvijek će netko biti bijesan što nije nešto dobio danas, ali dobit će. Imate u nekoliko sela tamo prema Kukuruzarima vrtače koje se otvaraju u zemlji dubine do 15 metara, koje su opasne za ljude, a ne samo za vodovod koji je na toj lokaciji. Dnevne politike i čarke na stranu, ovo je ozbiljan napor", kazao je Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je kako komentira tulum u Splitu na kojem je sudjelovao i Željko Kerum i nekoliko sudaca.

"Suci nisu svećenici ni pripadnici neke sekte, ali moraju svojim ponašanjem biti uzor, što god to točno značilo- ali biti umjereni i suzdržani. Bivšem državnom odvjetniku rekao sam da će morati početi živjeti jedan samostanski život. Ne osuđujem suce, ali nije to baš 'kak' se šika', poručio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su ga pitali i podsjećali ga ova situacija na onu u Klubu u Slovenskoj.

"Podsjeća li ovo vas na Teksas? Ne znam kakve to ima veze ima jedno s drugim" kazao je . 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
mislio ne komentirati, ali... /

O fešti sa sucima oglasio se i Kerum: 'Nisam nikog zvao. Pitajte onog koji je doveo kretena koji je snimio'

Image
mislio ne komentirati, ali... /

O fešti sa sucima oglasio se i Kerum: 'Nisam nikog zvao. Pitajte onog koji je doveo kretena koji je snimio'

Osvrnuo se i na zahtjeve oporbe za osnivanje istražnog povjerenstva koje bi trebalo obuhvatiti i posao Nikole Mađara, Milanović je kazao da ne zna tko je Mađar. Nakon pojašnjenja novinara kratko je komentirao. 

"Ako kažem da mi je to prenategnuto zamjerit ću se opoziciji. Ovdje je obnova provedena prije puno godina, u njoj je sudjelovalo puno malih tvrtki. Ne znam koliko to ima smisla", rekao je Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ona žica i cica'

Upitan je i o komentaru saborske zastupnice Dalije Orešković koja je kazala da je "Milanović HDZ-ov kišobran za obranu od afera". 

"Problem je postojao s tim Povjerenstvom koje je ona vodila, dok nije krenula žicati i cicati odvjetničku naknadu od Janafa. Ona je u smislu javne vjerodostojnosti ad acta. Takvim osobama nemam što reći", poručio je kratko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit novinara komentirao je i potencijalni sukob interesa gradonačelnika Darnika Dumbovića zbog poslova njegove obitelji s gradom, rekao je kako je Petrinja mali grad.

"Ne znam želi li mu netko napakirati, treba ozbiljno sve provjeriti, ali nisam za hajku", rekao je predsjednik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konstatirao je da HGK nije nužna institucija u Hrvatskoj, kao što je to, primjerice Hrvatski sabor bez kojeg u demokratskom društvu ne možemo. 

"Nije problem u iznosu članarine, već što poduzetnici od toga dobivaju. Ako ne dobivam ništa, onda imam pravo tražiti ukidanje članarine. To nije nikakva hajka ni na koga, napravio sam razliku u odnosu na HOK, koji nije lišena upliva politike, ali daje određene usluge, bavi se obrtnicima i zanatlijama. Kod gospodarske godine koja ima ogroman proračun, to opravdanje ne vidim", kazao je Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je i kako mu je bilo voziti se vlakom do Siska. 

"Vozio sam se samo jednom nakon što sam otišao iz Vlade i vozio sam se iz znatiželje jer je ovo novi vlak kakvim sam se vozio i za Koprivnicu. To je moja vlada osobno naručila. Brzina je za Koprivnicu bila, recimo, 145 što je normalna brzina za 80-godine prošlog stoljeća. Problem Hrvatske je elektrifikacija pruge i njom zaista u 45 minuta stižete sa zagrebačkog na sisački kolodvor. To je brzo i ta brzina će se teško nadmašiti ako se i izgradi kompletna autocesta do Siska", kazao je Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Problemi sa silovanjima su kao kronična bolest'

Za Covid putovnice je rekao da ne zna što se time postiže ako cijepljenje nije obavezno. Ako to bude prohibitornog efekta, ako se samo s time može imati sloboda kretanje, ali to neće biti, smatra Milanović. 

"To su kao one Krašove čokoladne putovnice. To pojedeš pa zaboraviš", poručio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je i za komentar vezano uz optužbe za zlostavljanje na fakultetima i javnoj televiziji.

"Netko je izjavio neki dan da je to pandemija u Hrvatskoj. To je loša stvar, ali nije pandemija. Ja bih to nazvao jednom kroničnom nezaraznom bolesti, kao bolest srca. Nešto što te muči i uništava kvalitetu života dugi niz godina, nije zarazno, ali s time se moramo uporno boriti. Jer od takvih bolesti se i umire. Nije loše raditi neprestani show od toga, još je gore šutjeti o tome", kazao je Milanović i konstatirao  da je uvijek bitno razmatrati to s pozicije moći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije isto je li netko razmažena zvijezda koja se, kada joj se nakon 30 godina ispraznio bankovni račun, sjetila nekih stvari ili to govori neka žena i djevojka koja pokušava doći do svoje sretne zvijezde po svojim pravilima kao muškarac, bez da je netko kinji i maltretira. Povijest je nažalost muška povijest. Muškarac je u poziciji sile", kazao je Milanović. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo