MILANOVIĆ NOVINARIMA: / 'Izranjavan sam od svega i svačega, moj život je bio avantura, a zaradio nisam ništa'

Image
10.2.2017.
14:58
VOYO logo

Iz politike u konzultantske vode, ali bez beneficija zastupničkog mandata. Zoran Milanović neće koristiti sustav 3+3.

S prvim danom ožujka bit će zamrznut zastupnički mandat bivšeg premijera i šefa SDP-a Zorana Milanovića. On se baca u konzultantske vode, ali kaže kako neće koristiti nikakve beneficije koje mu zakonom pripadaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nema 3+3, nema socijalnog i zdravstvenog na račun Sabora. Ova tri mjeseca sam odmarao. Izranjavan sam od svega i svačega, ali ne osjećam se bolesno. Osjećam se željnim da pridonesem hrvatskom boljitku, hrvatskim interesima, statusu Hrvatske u Europi. Mislim da se o tome u ovom trenutku ne razmišlja ni na birokratski, a kamoli državnički način', rekao je Milanović.

MILANOVIĆ TVRDI DA NIŠTA NIJE ZNAO O SLUČAJU SAUCHA: ‘Sad ćemo vidjeti tko je tamo bacio svoje gladne okice’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je kako će u tvrtki koju je osnovao pružati savjetničke i intelektualne usluge hrvatskim i inozemnim klijentima, a možda i nekim stranim vladama, ali na temelju provedenih natječaja jer smatra da im može ponuditi znanja stečena u vođenju države na njenu putu transformacije prema EU-u.

'U poziciji sam u kojoj nije bio nijedan hrvatski premijer ili premijerka - ne mogu raditi bilo što, bez podcjenjivanja poslova koji drugi rade, pod lupom sam cijelo vrijeme. Moj život je bio avantura zadnjih 10 godina. Zaradio nisam ništa, mogu pristojno živjeti, moram raditi,', rekao je bivši premijer i dodao kako je svjestan da neće moći pobjeći od interesa javnosti, pa i od interesa Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, koje ima široke ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnos s Bernardićem

Govoreći o svom odnosu prema SDP-u i novom predsjedniku stranke Davoru Bernardiću, bivši predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je u petak kako s Bernardićem razgovara, bez obzira što oko njega ima nekoliko ljudi kojima to ne odgovara, a njihov međusobni odnos, koji traje niz godina, opisao je slatko-gorkim.

"On je od mene dobio veliku šansu 2007. kad je ušao u Sabor kao potpuno nepoznata osoba. Naš odnos je uvijek bio poseban, slatko-gorak. Tako će biti i ubuduće. Ja mu želim sve najbolje", kazao je Milanović ocjenivši da Bernardić kao predsjednik SDP-a mora preuzeti odgovornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možeš biti prvi među jednakima. Uz sve demokratske limite, kad vodiš stranku si prvi, jer to znači preuzimanje odgovornosti. Kad pobjeđujemo svi su zaslužni, kad gubimo ti si kriv. Mora se znati tko je zapovjednik", kazao je Milanović.

'Sjena koju radim je preduboka'

Smatra kako je teško biti predsjednik SDP-a i voditi stranku "kojoj svaki probisvijet može zalijepiti da je komunistička partija", te misli kako Bernardiću najbolje može pomoći tako da mu ne smeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitaju me kako da pomognem Bernardiću - tako da ne smetam, jer sjena koju radim je preduboka. U sjeni rastu gljive i mahovina. Ne želim raditi ljudima one prljave male stvari koje su radili meni deset godina. Meni je stranka uvijek bila instrument za napredak zemlje, provođenje nekih politika, nečega što ima sadržaj".

Tvrdi kako se ne misli vraćati u politiku jer taj posao više nije za njega i želi da se u SDP-u grade neki novi ljudi, kojih ima u Klubu SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li njegovo odugovlačenje s odlaskom iz Sabora naštetilo SDP-u, s obzirom na to da stranci pada rejting, Milanović odgovara kako to nije napravio ranije jer je želio da se u stranci provedu izbori, a zatim je zbog privatnih razloga produžio svoje povlačenje na 1. ožujka.

"SDP je na izborima s partnerima dobio visoki postotak glasova, nikad nismo bili ispod 30 posto. Nakon toga ankete su malo drukčije, nadam se da će se to promijeniti. To nema od prvog dana nikakve veze s mojim čekanjem kako će se završiti stvari u SDP-u. Od početka prosinca imaju čistu situaciji u stranci, predsjednika, Glavni odbor, Predsjedništvo i mogu voditi stranku i pripremati je za lokalne izbore", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo