'Milanović ne poštuje rezultat izbora i vrijeđa milijun hrvatskih građana'

''Neću čestitati Sanaderu jer je njegov izborni rezultat posljedica sramotne kampanje. On nije dostojan čestitke''.

14.1.2015.
22:25
VOYO logo

Izborni poraz potpuno je iz takta izbacio mladog i nabrijanog Milanovića. Danima poslije zatvaranja birališta objašnjavao je da on nije izgubio izbore, a vladajućoj koaliciji post festum je čestitao što su uspjeli formirati Vladu. Ni prije ni poslije toga ni riječju nije spomenuo HDZ.

Osam godina kasnije, Milanovićeva se retorika nije promijenila. HDZ-ovu kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović prozvao je zbog ''sektaške kampanje'' i nazvao ju je militantnim aparatčikom svoje stranke. Nimalo bolje nije prošao ni HDZ. Premijer je najjaču oporbenu stranku nazvao ''zločinačkom zadrugom'' i ''hajdučijom''. Nije, naravno, ni kanio uputiti čestitku pobjednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zašto bi to trebao napraviti? Pa nije Milanović bio kandidat na predsjedničkim izborima da joj mora čestitati'' tvrdi jedan premijeru lojalni ministar, piše Slobodna Dalmacija.

No, u SDP-u ima i onih koji misle drukčije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio opće kulture

''Milanović je trebao čestitati. To je jednostavno dio opće kulture. Mogu razumjeti da je predsjednik stranke bio ogorčen načinom na koji se kampanja vodila, no to nije razlog da se, nakon što izbori okončaju, ne uputi čestitka'', ističe član Glavnog odbora SDP-a Davorko Vidović. Na posljednjim lokalnim izborima za sisačkog gradonačelnika svašta se, kaže, govorilo protiv njega. ''Kada je sve bilo gotovo, i HDZ-u i njihovu kandidatu čestitao sam na pobjedi'', zaključuje Vidović.

Stručnjakinja za komunikaciju Aleksandra Kolarić uvjerena je da ovakvo ponašanje Milanoviću neće ništa donijeti dobra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovo je nedopustivo političko ponašanje. Zoran Milanović nema mandat da na ovaj način, u ime SDP-a, ne poštuje rezultat izbora i vrijeđa milijun hrvatskih građana koji su glasali za Kolindu Grabar- Kitarović. Takav mandat mu nitko nije dao'', upozorava Aleksandra Kolarić. ''Ako ljevica želi postaviti standarde demokracije i demokratskog ponašanja, onda u njima mora prednjačiti. Kolinda je pobjednica ovih izbora i svaki političar koji priznaje demokraciju, izborni legitimitet i demokratske institucije ove zemlje treba joj čestitati'', drži bivša glasnogovornica Ivice Račana.

'Naravno da to treba učiniti'

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina također smatra da Milanović treba čestitati izbornoj pobjednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Naravno da to treba učiniti'', kazao je u Rijeci Komadina, dodavši da za to ima još vremena do objave službenih izbornih rezultata. On je pritom otvorio još jedno zanimljivo pitanje: ono o tome kako će izgledati suradnja Kolinde Grabar-Kitarović i Milanovića.

Komadina je apelirao na njihovu odgovornost i ocijenio da će, bez obzira na razlike, njih dvoje dobro surađivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo, naravno, prvo trebaju riješiti sve dileme oko čestitke. Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar (SDP) ocijenio je da bi premijer Milanović trebao čestitati novoizabranoj hrvatskoj predsjedici Kolindi Grabar Kitarović na izbornoj pobjedi te izrazio uvjerenje da će predsjednica i premijer surađivati, jer je takva njihova suradnja potrebna. http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/271053/Default.aspx

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo