DOBIO OVACIJE / Milanovića dočekali pljeskom na obljetnici oslobođenja Jajca: 'Za Hrvate u BiH tražimo običnu milostinju, i toga me je sram'

Predsjenik je stigao na obljetnici oslobođenja grada

13.9.2022.
13:04
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović stigao je u utorak na obilježavanju 27. godišnjice VRO "Maestral" i oslobođenja Jajca. Na obilježavanje je stigla delegacija HDZ-a BiH, a i hrvatski predsjednik je dočekan pljeskom.

“Ovo je prilika da, njegujući sjećanja, odamo priznanje svim borcima koji su ugradili svoje živote u slobodu našeg grada”, poručio je Edin Hozan, načelnik općine Jajce u povodu obilježavanja ove godišnjice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod Središnjeg spomen obilježja poginulim braniteljima Milanović je položio vijenac i odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog brigadu „Hrvoje Vukčić Hrvatinić“ Jajce za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.

"Ljudi koji su pali za Jajce ne moraju strahovati od zaborava, slava im. Onaj koji previše dokazuje ne može dokazati previše, mora dokazati još. Mi i vi moramo objašnjavati, dokazivati zašto je ova hrvatska epopeja poštena i ispravna i zašto smo na pravoj strani povijesti", rekao je Milanović i dodao da BiH bez hrvatskih branitelja, "danas ne bi bila oslobođena i cjelovita država".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ustrajat ćemo u dokazivanju da smo napravili ispravnu stvar. BiH, blokadu Sarajeva i druge velike stvari u ratu 95. godine nisu postigli ni američke ni britanske postrojbe nego čizme na terenu i krv hrvatskih vojnika. To moramo stalno ponavljati, kada za vas, Hrvatice i Hrvate BiH, tražimo običnu milostinju, i toga me je sram. Tražimo toliko malo da me je sram to ponavljati”, rekao je Milanović".

Kazao je i da je njegovo poštovanje prema BiH ljudski i politički cilj već barem 20 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je i da Hrvati u BiH nisu manjina, ali se svode na manjinu, te to usporedio s manjinama u Hrvatskoj.

“Manjine u Hrvatskoj imaju svog predstavnika u Saboru. Cinizam rastužuje, ako svi govore o ukidanju Daytonskog sporazuma, ja kao predstavnik Hrvatske mogu reći da to Hrvatska neće nikada podržati, nego će se boriti protiv toga. BiH bez ravnopravnih Hrvata, Bošnjaka i Srba, nema. To nekima nije jasno”, kazao je dodavši: “Ovdje se mi još malo nešto pitamo. Živjeli Hrvati BiH”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo