MILANOVIĆ JE VEĆ GODINU I POL ČLAN ELITNOG DRUŠTVA KOJEG JE OSNOVAO KINESKI MILIJARDER: / 'Ne prima nikakav novac za to'

Image
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Zorana Milanovića je u organizaciju Global Alliance of Sharing Economy pozvao bivši australski premijer Kevin Rudd i namijenio mu funkciju višeg savjetnika

14.12.2019.
23:09
Davor Javorović/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je predsjednički kandidat Zoran Milanović prije nekoliko godina bio savjetnik albanskog premijera Edija Rame, u svibnju prošle godine dobio je još jedan savjetnički posao, kojim se i danas bavi. Naime, on je viši savjetnik organizacije Global Alliance of Sharing Economy, čiji je osnivač kineski milijarder i vlasnik tvrtke ToJoy, Lu Junqing.

To je za Jutarnji potvrdio i glasnogovornik njegove kampanje Nikola Jelić. Na internetskim stranicama piše kako se radi o nevladinoj i neprofitnoj međunarodnoj ekonomskoj organizaciji koju su, između ostalih osnovali bivši australski premijer Kevin Rudd i više drugih bivših šefova država ili vlada, s ciljem povezivanja globalnih poslovnih komora, razmjene resursa i poslovnih mogućnosti te ostvarivanja međusobnih veza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skup bivših premijera

Milanović je u vrijeme svog stupanja na poziciju višeg savjetnika, otišao u Kinu i kao bivši hrvatski premijer održao nekoliko predavanja. Među istaknutijim pojedincima Global Alliance of Sharing Economyja su bivši premijeri Austrije Werner Faymann, Srbije Boris Tadić, Grčke Georgios Papandreou i drugi. Uz Milanovića, organizacija ima još sedam viših savjetnika, između ostalih i bivše premijere Slovenije, BiH, Islanda i Bolivije.

"Gospodin Rudd pozvao gospodina Milanovića da se pridruži GCCC-u uz obrazloženje da ima visoki ugled u međunarodnoj zajednici i doprinos u razvoju globalne suradnje", tvrde iz Milanovićeva stožera i dodaju kako on "nije primao niti prima bilo kakvu financijsku naknadu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupovanje telefonskih imenika

Pojedini europski mediji pisali su o organizaciji kao sredstvu koje Lu Junqing koriste za "kupovanje telefonskih imenika bivših premijera". No, neslužbeno se doznaje kako Milanović nije član organizacije zbog lobiranja, već zbog toga što je, poput većine drugih, bivši premijer. U njegovu izbornom stožeru navode da će "izborom za predsjednika Republike, njegovo članstvo u ovoj organizaciji prestati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo