brojne reakcije / Milanović izazvao diplomatski skandal. Stručnjak za Direkt: 'Šok je proizveo, vidjet ćemo hoće li biti negativnih posljedica'

Naslovnice irskih, islandskih, švedskih, finskih portala vrište samo o jednom - Milanović je izazvao diplomatski skandal

28.4.2022.
9:00
VOYO logo

Da se hrvatski mediji čude izjavama Zorana Milanovića, to smo se već navikli, ali evo sad su nam se pridružile kolege iz Finske, Švedske, Islanda i nekih drugih zemalja. Čude se njegovim izjavama da je švedsko i finsko traženje članstva u NATO-u opasna avantura, prenose da je rekao da pikaju medvjeda s bjesnoćom penkalom u oko.

Gordanu Grliću Radmanu zato telefon zvoni kao u telekom službi za korisnike: zovu ga finski i švedski ministri da ga pitaju hoće li Hrvatska stvarno blokirati njihov ulazak u NATO. I tako smo još jednom postali jedni jedini na svijetu: čiji predsjednik i premijer ne misle ni slično. Premijer govori Krim je Ukrajina - i misli da je predsjednik ruski agent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer Milanović više kritizira Ukrajinu nego Rusiju. Nije to demokratska država, najkorumpiraniji su na svijetu, netko ih je na ovo huškao, još ne znamo tko je kriv za zločine u Buči, Ukrajini nije mjesto NATO-u.

''Što se mene tiče, neka oni uđu u NATO, nek' se igraju i dalje. Nek' pikaju bijesnog medvjeda s penkalom u oko. Očekujem sada pozive reakcije, ali mogu im poručiti samo ovo'', rekao je Milanović i pokazao figu.

I reakcije je bome dobio. Naslovnice irskih, islandskih, švedskih, finskih portala vrište samo o jednom - Milanović je izazvao diplomatski skandal. A zbog kojeg ministru Radmanu telefon zvoni kao lud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Njegovu izjavu su citirali svi važniji mediji članica NATO-a i izrazili zabrinutost jer ljudi misle ako je to rekao predsjednik da je Hrvatska promijenila svoju vanjsku politiku. Mi sada ovdje zbog njegovih izjava moramo se crvenjeti opet'', izjavio je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

''On je rumeni seoski đilkoš, nema se on zašto crveniti. Neka se crveni zbog lopovluka u svojoj stranci. Zbog toga se crveni? Radosno hoda poljem pjesnik i citira Jesenjina, tko je rusofil, on ili ja?'', komentirao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
međunarodna šteta /

Grlić Radman kaže kako je satima morao izglađivati situaciju nakon Milanovićeva stava o NATO-u: 'Moramo se opet crvenjeti'

Image
međunarodna šteta /

Grlić Radman kaže kako je satima morao izglađivati situaciju nakon Milanovićeva stava o NATO-u: 'Moramo se opet crvenjeti'


A sve nakon što je finski i švedski ulazak u NATO Milanović uvjetovao promjenog izbornog zakona u BiH. Ovoga puta ministar Radman odnose s kolegama - uspio je popeglati.

''Dobar razgovor s hrvatskim kolegom Grlićem Radmanom. Cijenimo bliske odnose Švedske i Hrvatske i čvrstu potporu Hrvatske NATO-ovoj politici otvorenih vrata kao i izbor švedske sigurnosne politike. Zajedno stojimo u odgovoru na rusku agresiju na Ukrajinu'', poručilla je Ann Linde, ministrica vanjskih poslova Švedske.

No, predsjednik se ne da.

''Švedska ministrica vanjskih poslova bila mi je frendica, znamo se sto godina. Sori, ja sam hrvatski predsjednik. Dakle, toliko o crvenjenju. Ako će me zato proglasiti šovinistom, fućka mi se'', rekao je Milanović.

Ne samo šovinistom, Milanović svojim porukama izaziva međunarodnu štetu, smatraju analitičari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Njemu je problem da kako komunicira u Hrvatskoj pa mu to prođe, da to ne može primijeniti prema van. Makar je diplomat, trebao bi znati da ne može na isti način iskomunicirat. Osim ako je htio prouzročiti šok. Šok je proizveo, e sad ćemo vidjeti hoće li biti negativnih posljedica'', smatra Krešimir Macan, politički analitičar.

Šok je nemali broj puta izazvao stavom o Ukrajini i relativiziranjem Putinove agresije.

''Tko je odgovoran za ovoliko smrti u Ukrajini i za to što Rusija razara Ukrajinu? Tko je za to kriv? Ukrajinci ili oni koji su ih huškali na to? Protiv smrtno opasnog neprijatelja. Ovo govori Putinov čovjek. Bogami neću kao budala pljeskat Ukrajincima. Što bi se još trebalo dogoditi? Da bi mene proglasili ruskim čovjekom ili samo čovjekom u zabludi. Ja i Rusija? Helouuu'', kazao je predsjednik Republike.

No, ima li Hrvatska za predsjednika - rusofila?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nemojmo zaboraviti da je premijer Plenković jako bio eksponiran oko Ukrajine, puno prije nego što je Ukrajina eskalirala. I Milanović je uvijek to ismijavao. On taj osobni jal i nepodnošenje toga da Plenković dobro stoji van prenosi na cjelokupnu hrvatsku politiku te izjave prema van. To ne bi trebao raditi. Mislim ja se nadam da nije rusofil'', izjavio je Macan.

''Čovjek je manipulator, lažljivac, divljak, proruski nastrojen, ne znam da li je njihov agent ili ne'', kazao je premijer Andrej Plenković.

Jasan je premijer kao i njegov stav prema Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Hrvatska može biti samo na strani demokratske, suverene i napadnute Ukrajine'', rekao je Plenković.

Pa ispada da smo jedina država s proukrajinskim i proruskim čelnikom.

''To je neprihvatljivo i po Ustavu jer bi oni trebali surađivati oko vanjske politike i hrvatska politika bi trebala biti usklađena. A ono što ste sami spomenuli dojam. U sukobu činjenica i dojma prvo stradaju činjenice. Mi stvarno ne znamo što se događa, ali dojam je takav da imamo dva čelna čovjeka na čelu države na posve suprotnim položajima'', kazao je Macan.

Predsjednik očito u zemlji ne bira riječi, no na pitanje bi li bio tako smjelo i na nadolazećem NATO-vom summitu- odjednom se u njemu probudio diplomat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovisno o okolnostima, ali to je moj stav. Ja to mogu reći i ponovit, ali i ne moram'', izjavio je Milanović.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo