MILANOVIĆ ILI PLENKOVIĆ, TKO JE GUBITNIK U DVOBOJU? Komunikacijska stručnjakinja: / 'To je demonstriranje retoričke virtuoznosti...'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

To demonstriranje retoričke virtuoznosti postalo je samo sebi svrhom i pretvorilo se u njihovo međusobno retoričko natjecanje u kojem nema pobjednika.

19.5.2021.
19:27
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček rekla je za Dnevnik.hr da je premalo onih koje bi se moglo navesti kao vrsne govornike te je u tom kontekstu komentirala retorički dvoboj predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.

"I predsjednik i premijer posjeduju dobre retoričke vještine, ali čini se, barem u posljednje vrijeme, da je to demonstriranje retoričke virtuoznosti postalo samo sebi svrhom i pretvorilo se u njihovo međusobno retoričko natjecanje u kojem nema pobjednika. Dapače, ima samo gubitnika, a to su hrvatski građani", smatra Kišiček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
PLENKOVIĆ O MILANOVIĆEVIM UVREDAMA: /

'Da ja kao šef HDZ-a to govorim, vilama bi nas izbacili iz Banskih dvora, letjele bi bombe'

Image
PLENKOVIĆ O MILANOVIĆEVIM UVREDAMA: /

'Da ja kao šef HDZ-a to govorim, vilama bi nas izbacili iz Banskih dvora, letjele bi bombe'

Tko su dobri govornici?

Istaknula je da su dobri politički govornici oni koji znaju kad, kako i što govoriti u kojoj situaciji te koji stil pri tome koristiti. "Jedan rimski učitelj retorike rekao je kako nema univerzalnog recepta za dobrog govornika već da se taj 'recept' mijenja u ovisnosti o temi, publici, situaciji", dodala je.

Kao izvrsne govornike spomenula je Johna F. Kennedyja i Baracka Obamu. "Kada biste analizirali njihove govore uočili biste da je svaki govor drugačiji, nema u njima nikakve formule koju slijede već da se međusobno itekako razlikuju. Nekad je oštar, odlučan čak i 'hladan' s naglaskom na argumentaciju, nekad je figurativan i uzvišenog stila, nekad ležeran i duhovit, ponekad suosjećajan i iznimno emotivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što jest zajedničko svakom njihovom govoru je impresivna govorna izvedba. Bilo da se radi o inauguracijskom govoru, komemoracijama, političkim govorima u kampanji ili ležernijim nastupima u manje formalnim situacijama. Upravo je to problem brojnih hrvatskih političara pa čak i onih koje bismo okarakterizirali kao vrsne govornike – ne znaju mijenjati i prilagođavati svoj govorni stil, procijeniti kada i kako treba nastupati", smatra Kišiček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo