VIDEO: /

'Bit ćemo kolege i susjedi i želimo pružiti svu pomoć'

U Beogradu, u Palači Srbija, točno u podne sastali su se predsjednici hrvatske i srbijanske vlade Zoran Milanović i Ivica Dačić.

16.1.2013.
8:29
VOYO logo

Iako je bilo najavljeno da će se premijeri medijima obratiti u 14 sati, Milanović i Dačić su se zadržali pola sata duže.

Premijer Srbije Ivica Dačić je na konferenciji za novinare kazao da su odnosi između Srbije i Hrvatske ključni za regiju i u tom je smislu vrlo bitno da vlade dvije zemlje surađuju u realizaciji svojih nadležnosti kao što je pitanje međusobnih odnosa, piše RTS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska podržava Srbiju na putu prema EU, a Srbija će imati teži posao nego prethodne članice. Bit ćemo kolege i susjedi i želimo pružiti svu pomoć", rekao je premijer Milanović.

Nakon konferencije za medije dvojica premijera su sa delegacijama krenuli na radni ručak, na kojemu sudjeluju i potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić i ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić, te zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović s hrvatske strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susret bez himne i postrojavanja vojske

Inače, ovaj susret nije službeni, nego radni, tako da nije bilo intoniranja himni i postrojavanja vojske.

"Ne očekujem da to po zaključcima bude povijesni sastanak već da ćemo se dogovoriti o daljnjoj suradnji i o svim pitanjima koja su nastala tijekom ratova. Nakon zahlađenja naših odnosa trebamo učiniti korake prema normalizaciji", rekao je Dačić u danima pred susret u Beogradu. Tako se na ovaj posjet gleda kao na "zatopljenje" odnosa između dvije države koje su se "udaljile" nakon odlaska bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića s vlasti i hrvatskog priznanja Kosova. Također, iz Srbije su dolazile i oštre reakcije nakon oslobađajuće haške presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Uz Milanovića u Beograd su još otputovali njegov šef kabineta Tomislav Saucha, premijerov savjetnik za vanjsku politiku Mato Škrabalo, zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović i glasnogovornica Vlade Ivana Grljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Milanovićeva i Dačićeva razgovora u četiri oka, nitko iz naše delegacije, pa ni Klisović, neće se sastati sa svojim srpskim kolegom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo