Milanović će od Kosor tražiti smanjenje poreza na plaće

13.1.2010.
12:27
VOYO logo

Da reformi nema na horizontu, da je proračun nerealan i da potrošnja nije smanjena, predsjednik SDP-a Zoran Milanović shvatio je u izbornoj noći, kada je poziv za sastanak uputio premijerki Jadranki Kosor. On i njegov tim žele razgovarati s premijerkom "o ključnim državnim problemima", prije svega ekonomskim, a ako im se posreći da ih Kosor pozove, u Banske dvore ponijet će i svoj prijedlog mjera za izlazak iz krize.

Fond za spas gospodarstva bi, smatraju SDP-ovi stratezi, trebao subvencionirati kamate kako bi poduzeća mogla uzimati kredite za razvoj, a banke bi pritom vodile računa da se poštuju tržišni kriteriji. Subvencioniranje kamata im je, pak, nužno jer su kamate za kredite poduzećima u domaćim bankama dvoznamenkaste, što si rijetko koje poduzeće može priuštiti, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ovci su zamislili da država subvencionira dio kamata kako bi poduzeća mogla uzimati kredite za razvoj, a banke bi pritom vodile računa da se poštuju tržišni kriteriji pri dodjeli kredita.

Milanoviću se sviđa i slovenski model fonda za pomoć gospodarstvu, koji jamstva za kredite tvrtkama daje bankama na aukcijama. No, postoji problem jer bi jamstva dodatno opteretila proračun, a već ih sada ima previše. Samo ove godine državnim financijama prijeti naplata tri milijarde kuna jamstava danih prethodnih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno, da bi se subvencionirale kamate na kredite, država treba prvo odlučiti što u stvari želi poticati i spašavati, kaže Branko Grčić, SDP-ov saborski zastupnik i poznati makroekonomist. Ako, primjerice, odredi da najviše potencijala imaju prehrambena i metalna industrija, već je definirala 50 posto kriterija za dodjelu jamstava i potpora.

Za SDP-ovce je i rebalans proračuna hitna tema, jer će, prema sadašnjim pokazateljima, deficit ove godine biti najmanje dvije milijarde eura. Traže smanjenje potrošnje i porezne reforme koje bi rasteretile gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvesti porez na višak imovine i špekulativne zarade Manjak na prihodnoj strani socijaldemokrati bi nadoknadili porezom na višak imovine i na špekulativne zarade. Ne slažu se s ministrom Šukerom da je veći dio proračuna zadan i da nema prostora za smanjenje socijalnih troškova. Kažu da postoje i kratkoročne mjere koje mogu pooštriti uvjete za prijevremeno umirovljenje.

I bez obzira što proračun mora biti štedljiv, Grčić smatra da treba osigurati novac za neke investicije, poput energetskih. Upozorava da je odluka da se sve investicije srežu upropastila građevinski sektor, koji je donosio 8 posto BDP-a. Jedan od kriterija za odabir investicija koje će država financirati trebao bi biti i udio domaće komponente u njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović će od Kosor tražiti da riješi problem nelikvidnosti, te da država najprije počisti vlastita dugovanja i potakne sustav prijeboja. Traži i da se smanji broj agencija i srežu troškovi javnih poduzeća.

Prethodni članci:

arti-201001120203006 arti-201001110793006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo