Zarađivali nadzirući i - mrtve

Nakon odluke da se osobama koje obavljau nadzor nad 4.450 obitelji smanji naknada s 500 na 100 kuna, strahuje se da će početi otkazivati suradnju.

22.9.2013.
9:07
VOYO logo

Ovih je dana na snagu stupio izmijenjeni Pravilnik o visini iznosa i načinu isplate naknade za provođenje nadzora nad roditeljskom skrbi, prema kojemu je naknada osobama koje su obavljale nadzor smanjena s dosadašnjih do 500 kuna na stotinu kuna mjesečno. To je izazvalo popriličan šok među 2.235 nadzornika, koji su ministrici Milanki Opačićporučili da više ne žele obavljati taj posao za tako sramotan iznos, pogotovo jer on zahtijeva angažman u svako doba dana i noći, rad vikendom i slično.

Riječ je o osobama koje rade s problematičnim obiteljima, koje nadziru kontakte rastavljenih roditelja i djece na temelju sudskih odluka, i to najčešće popodne i vikendima, itd..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine ukupno je za njihov rad isplaćeno 40,2 milijuna kuna. U 2013. godini planirani je trošak 28,7 milijuna kuna, no do konca kolovoza potrošeno je već 27,2 milijuna kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Nadzornici i frizeri!

Među 2.235 nadzornika koji su obavljali nadzor nad 4.450 obitelji, samo njih 754 djelatnici su centara za socijalnu skrb, dok ih je 1.481 vanjski suradnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njima je posao nadzora pretežito dodatni posao, odnosno za njega dobivaju posebnu naknadu koja je dosad iznosila do 500 kuna mjesečno. Ili je tako trebalo biti jer, a pokazali su to rezultati prošlogodišnje analize, nerijetko se događalo da su nadzornici dobivali 500 kuna po obitelji koju su nadzirali, dakle, ako su nadzirali tri obitelji, onda i 1.500 dodatnih kuna mjesečno.

Nadzornike inače imenuju ravnatelji centara za socijalnu skrb, a analiza je pokazala frapantne podatke o stručnosti vanjskih suradnika – ne samo da neki od njih nisu imali potrebnu struku za obavljanje toga posla, primjerice, među njima je bilo ekonomista i pravnika, nego neki nisu imali ni dovoljnu stručnu spremu, pa su posao nadzora nad problematičnim obiteljima obavljali čak i – frizeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministricu Opačić posebno je zaprepastio podatak da je nad nekim obiteljima nadzor trajao i po 12 godina, što znači da je netko čitavo to vrijeme uredno pospremao naknadu u džep. Osim toga, bilo je i slučajeva nadzora nad – mrtvim osobama.

S obzirom na nevjerojatne podatke, Opačić je zatražila ponovnu provjeru stanja i poručila da će se Obiteljskim zakonom ubuduće nadzor nad jednom obitelji ograniči na maksimalnih godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za one koji strahuju hoće li, u slučaju da nadzornici masovno otkažu suradnju, uopće moći viđati svoju djecu, ministrica poručuje: centri za socijalnu skrb bit će dužni preraspodijeliti svoje djelatnike na te poslove kako bi se nadzori, osobito oni na temelju sudskih odluka, mogli normalno nastaviti, pa i u vrijeme vikenda.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo