NEVJEROJATAN PREOKRET U ZADNJI ČAS: / Zagrebački proračun prošao, Bandić uspio skupiti 26 ruku, evo tko se predomislio preko noći

Image
Foto: PIXSELL

Milan Bandić uspio je tijekom dana skupiti tri ruke koje su mu nedostajale da proračun dobije većinu u Gradskoj skupštini

13.12.2018.
13:30
PIXSELL
VOYO logo

NOVO - Zagrebačka Gradska skupština usvojila je proračun za 2019. godinu! Milan Bandić uspio je tijekom dana skupiti tri ruke koje su mu nedostajale da proračun dobije većinu u Gradskoj skupštini. Za proračun je glasovalo 26 vijećnika, dok je njih 24 bilo protiv.

Preko noći su se predomislili Miroslav Polovanec iz HSLS-a, Jozo Miličević s Nezavisne liste Sandre Švaljek i Ilija Ćorić iz HSS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon glasovanja je predsjednik Skupštine Andrija Mikulić odredio stanku za ručak.

'To se neće sutra zaboraviti'

"Svatko živi sa sobom i ako netko misli da će se to sutra zaboraviti, neće", rekla je nakon glasovanja Anka Mrak Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Milan Bandić prihvatio je sve HDZ-ove amandmane, a oporba nije uložila niti jedan amandman na prijedlog proračuna, koji ocjenjuje megalomanskim i smatra da ne donosi dobrobit građanima.

"Cijelo vrijeme sam govorio da sam optimističan. I hvala svima što je prevladao razum. Bilo je pitanje pozivanja na razum i da ne blokiramo projekte koji su u tijeku", kaže Mikulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoje nadležna tijela. Oni koji to govore, neka stanu iza toga, potpišu, a ne da se skrivaju iza anonimnih prijava", rekao je Mikulić na pitanje o mogućoj političkoj trgovini.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagađanja hoće li se ili neće pojaviti na sjednici Gradske skupštine, koja u četvrtak raspravlja o prijedlogu gradskog proračuna za iduću godinu, gradonačelnik MilanBandić, koji se zbog plućne embolije liječi u bolnici, prekinuo je ujutro kada je došao u Skupštinu na sjednicu Kluba zastupnika njegove stranke te poručio da će se, ne skupi li 26 ruku za proračun, ići na nove izbore.

"Zaredale su se stanke. Prvu su zatražili Bandićevi vijećnici, a nakon toga HDZ. Ne zna se ima li Bandić dovoljno ruku za izglasavanje proračuna", piše N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ne bude 26 ruku bit će izbori, pa što onda, izbori su legitimni", izjavio je Bandić novinarima kad je jutros stigao u Gradsku skupštinu.

Upitan kako to da su ga liječnici pustili na sjednicu Skupštine odgovorio je kako on sluša liječnike, koji su mu rekli da može otići na nekoliko sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam ja baš tek bedast kako izgledam", naglasio je gradonačelnik i dodao kako ne riskira vlastiti život.

Ipak, kako piše Jutarnji list, nije baš da su liječnici dali zeleno svjetlo Bandiću da izađe iz bolnice. Naime, Bandić je navodno sinoć nagovarao liječnike da ga puste na samo koji sat, a obećao je da će se vratiti u bolnički krevet čim završi aktualni sat u Skupštini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnici se nisu s time složili pa je gradonačelnik morao potpisati izjavu da na vlastitu odgovornost napušta Kliniku za plućne bolesti Jordanovac.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

BANDIĆ NAPUSTIO BOLNICU I NA ŠTAKAMA STIGAO U SKUPŠTINU: 'Ne skupimo li 26 ruku za proračun, ide se na izbore'

Image

BANDIĆ NAPUSTIO BOLNICU I NA ŠTAKAMA STIGAO U SKUPŠTINU: 'Ne skupimo li 26 ruku za proračun, ide se na izbore'

Riskiranje vlastitog života je to što sam živ

Riskiranje vlastitog života je to što sam živ, a koliko sam ja toga proživio već bih odavno trebao biti mrtav", rekao je jutros.

Na pitanje je li mu, s obzirom na bolest, njegov politički život "na kocki", Bandić je odgovorio: "Pa ja da sutra umrem, napravio sam dovoljno - dragi Bog me može uzeti sutra. Da svi naprave kao ja, ova Hrvatska bi mnogo bolje izgledala", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebačka skupština odlučuje danas o Bandićevu prijedlogu proračuna za iduću godinu teškom osam milijardi i 190 milijuna kuna.

Nakon što je gradonačelnikova Stranka rada i solidarnosti raskinula koaliciju s Neovisnima za Hrvatsku otvorilo se pitanje nove većine u Gradskoj skupštini i izglasavanja proračuna za iduću godinu, za što Bandiću sada nedostaju tri ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba nije uložila niti jedan amandman na prijedlog proračuna, koji ocjenjuje megalomanskim i smatraju da ne donosi dobrobit građanima.

Poseban pljesak za Bandića

Predsjednik Gradske skupštine AndrijaMikulić (HDZ) na početku sjednice posebno je pozdravio Bandića, a zastupnici su zapljeskali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prihvaćanja predloženog dnevnog reda, sjednica je nastavljena aktualnim satom za koji se svojim pitanjima javio rekordno mali broj gradskih zastupnika, njih šestero. Pretpostavlja se da se tako mali broj zastupnika prijavio jer nisu očekivali da će na sjednicu doći Bandić, kojem inače postavljaju najviše pitanja.

Stanke Bandićeve stranke i HDZ-a

Prvu stanku u trajanju od pola sata zatražila je predsjednica Kluba Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti Ana Stavljenić Rukavina, radi daljnjih konzultacija članova kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugu polusatnu stanku zatražio je predsjednik Kluba HDZ-a DragoPrgomet, radi, kako je pojasnio, također konzultacija s obzirom na dnevni red i način na koji je započela sjednica.

Za vrijeme jedne od stanki gradonačelnik Milan Bandić ušao je u službeni automobil i vratio se u bolnicu. Na pitanje novinara kakva je situacija s proračunom te hoće li ga zastupnici podržati, odgovorio je: "Najvažnije je da je čovjek zdrav".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Tri moguća scenarija

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika Građansko-liberalnog saveza (GLAS) Anka Mrak-Taritaš kazala je novinarima da postoje tri scenarija.

Prvi scenarij je da zastupnici raspravljaju o proračunu i da ne bude prihvaćen. Budući da je ovo sve odgađanje, Mrak Taritaš predviđa da do toga neće doći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi scenarij je, kaže, da gradonačelnik povuče proračun, a ako do toga dođe, Mrak Taritaš je najavila da će tražiti od Odbora za poslovnik i statut što dalje i što zakon kaže.

"Ako gradonačelnik povuče proračun i ako ga ne dostavi Skupštini u primjerenom roku, gradonačelnik je taj koji ide na izbore. Onda je loptica kod njega i mi čekamo", kazala je Mrak Taritaš. Dodala je da bi po svemu sudeći primjereni rok bio 28. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći scenarij je da predsjednik Skupštine Andrija Mikulić kaže da se skupština odgodi za tri dana, što on ima mogućnost, napomenula je.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo