neovisno o cjepivu /

Miješaju se viroze, stigla je gripa, a raste i broj novozaraženih od Covida: 'Testirati se trebaju svi'

Ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija štampar zabrinjava pojačano širenje koronavirusa

15.9.2021.
21:00
VOYO logo

Drastično rastu koronabrojke - svaki tjedan nekoliko stotina novozaraženih više - tako danas brojimo više od 1800 pozitivnih na koronu.Većinom su to oni građani koji se nisu cijepili. Budući da je vrijeme viroza, pa i prvih slučajeva gripe - pitanje je kako prepoznati simptome Covida.

600 novooboljelih od koronavirusa više nego prije tjedan dana. Rastu brojke, a zabilježeno je i 45 slučajeva gripe. Miješaju se i simptomi različitih viroza. Liječnici upozoravaju - testirati se trebaju svi, i cijepljeni i oni koji su kovid preboljeli.

"Mi ne možemo biti sigurni da nešto nije korona. Još uvijek su osnovni simptomi povišena temepratura, kašalj, otežano disanje, poremećaj okusa i mirisa ali u praksi smo primjetili da i blage kliničke slike koje možda i nisu u skladu s ovim klasičnim simptomima na koncu ispadu pozitivni na kovid", rekla je Nataša Ban Toskić,  predsjednica Koordinacija liječnika hrvatske obiteljske medicine .

U proteklih tjedan dana među novooboljelima  gotovo 83 % nije cijepljeno, 14 % primilo je obje doze cjepiva, a njih nešto manje od 3% cijepljeno je samo prvom dozom.

"Cijepljeni i kada se razbole imaju puno puno blaže simptome, blaga hunjavica, šmrcanje i blaga temperatura. Necijepljeni imaju težu kliničku sliku i velika većina završi hospitalizirano", rekla je Dijana Mayer,epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo .

74% hospitaliziranih u proteklih tjedan dana nije bilo cijepljeno. Ministar zdravstva upozorava na početku smo 4.vala.

"Današnjih 1835 novozaraženih doista je upozorenje. Među njima imamo sedam preminulih građana među kojima je samo jedan bio cijepljen. dakle 6 je bilo necijepljenih. zdravstveni sustav biti će spreman ali je pitanje koliko smo mi kao društvo, kao nacija spremi za njega", dodao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija štampar zabrinjava pojačano širenje koronavirusa.

"Prvo imamo nepridržavanje mjera. Drugo je imamo sad puni infektivnije sojeve pogotovo ovaj delta soj kojoi je gotovo duplo infektivniji nego originalni korona virus. i Ono najvažnije nedovoljna procijepljenost u populaciji", rekao je Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar .

Cijepljeno je 52 % odraslog stanovništa, a struka upozorava - to nije dovoljno za mirnu jesen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo