ograđuju se od sadržaja / 'Migranti odreknite se svog Boga' propovijedao je svećenik iz BiH: Reagirala je Vrhbosanska nadbiskupija

Image
Foto: Screenshot

"U povodu isječka iz propovijedi fra Mate Vincetića koju je izrekao u nedjelju, 20. kolovoza u crkvi na Plehanu, a koja je izazvala veliku pozornost u medijima i na društvenim mrežama, Vrhbosanska nadbiskupija se ograđuje od sadržaja iste, napisali su u priopćenju

24.8.2023.
18:45
Screenshot
VOYO logo

Stotinjak vjernika slušalo je misu fra Mate Vincetića u Bosanskoj Posavini prije nekoliko dana koja se sada masovno dijeli društvenim mrežama.

Svećenik, naime, govori kako ne možemo prihvatiti migrante u svoju kuću, dati im sve, "a onda oni bezočno, drsko, bezobrazno i bezobzirno dođu i kažu ja sam musliman moraš mi dati hranu koju ja hoću da jedem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobro, nije problem, dat ćemo mu da jede, ali on kaže ne smiješ svinjetinu, moraš mu teletinu. Vidite bezobrazluka! Zato je Isus ovoj ženi rekao: Halo, ne može to tako. Tvoj Bog te ostavio gladnog, žednog, golog i bosog, došla si k meni, sad tražiš od mene da ti ja napravim dobro. Nije problem, napravit ću ti dobro, ali ti ćeš opet biti… klanjat se… Ne, ne može. Ostavi se svog Boga, priznaj vjeru u pravoga Boga, pa ćemo ti onda dati sve. Dobit ćeš sve ono što i mi imamo", kazao je između ostalog fra Mate.

'Isus je pomagao svima'

Na njegovu propovjed reagirao je Ured za odnose s javnošću Vrhbosanske nadbiskupije. Objavili su priopćenje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U povodu isječka iz propovijedi fra Mate Vincetića koju je izrekao u nedjelju, 20. kolovoza u crkvi na Plehanu, a koja je izazvala veliku pozornost u medijima i na društvenim mrežama, Vrhbosanska nadbiskupija se ograđuje od sadržaja iste.

Način, na koji je u tom isječku tretirana tema migracija te u tome kontekstu i pripadnici druge religijske zajednice nije u skladu s naukom Katoličke Crkve ni s onim što ona, kako na općoj tako i na mjesnoj razini, provodi u svom djelovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'klanjat ćeš se - ne može' /

Šokantna propovijed svećenika iz BiH. 'Migranti odreknite se svog Boga. Dobit ćete što mi imamo'

Image
'klanjat ćeš se - ne može' /

Šokantna propovijed svećenika iz BiH. 'Migranti odreknite se svog Boga. Dobit ćete što mi imamo'

Isus je pomagao svima i, kako donosi evanđelje po Mateju, poistovjetio se sa svakim čovjekom koji je u potrebi kad je kazao: „Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta! Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni“ (Mt 25,34-36).

Vjerna Isusovu nauku, Katolička Crkva slijedi Isusov primjer dobrote prema svima i kroz svoje institucije na različite načine pomaže upravo „gladnima, žednima, strancima, golima i sužnjima“ te pri tomu poštuje njihovo ljudsko dostojanstvo i vjersko uvjerenje. Čini to u ime vlastite vjere u Presveto Trojstvo i u Isusa Krista i naučava da su svi ljudi braća i sestre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskreno žalimo ukoliko su fra Matine riječi povrijedile vjerska i ljudska osjećanja kod drugih te još jednom podsjećamo svećenike na važnost propovijedi koja treba biti navještaj i tumačenje Božje riječi" stoji u priopćenju Vrhbosanske nadbiskupije.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo