MIGRANT PROGOVORIO O METODAMA HRVATSKE POLICIJE: / 'Skinu nam obuću, uzmu novac, razbiju telefone i poredaju u vrstu. Tko nešto kaže, tuku ga'

Image

Hrvatska je u 439 dokazanih slučajeva protuzakonito protjerala migrante, pri čemu se koristila i nasiljem

22.8.2019.
9:04
VOYO logo

Prema izvještaju organizacije Border Violence Monitoring, Hrvatska je u posljednja dva mjeseca, u lipnju i srpnju, nezakonito vratila više od 439 migranata. Migranti tvrde da hrvatska policija nakon što ih uhvati kada uđu u Hrvatsku nerijetko koristi nasilje i protjeruje ih bez pravne procedure preko granice, piše Deutsche Welle.

Image
BIH POLICIJA ORGANIZIRANO VODI MIGRANTE U KAMP BLIZU HRVATSKE GRANICE: /

Objavljena i snimka, MUP zabrinut

Image
BIH POLICIJA ORGANIZIRANO VODI MIGRANTE U KAMP BLIZU HRVATSKE GRANICE: /

Objavljena i snimka, MUP zabrinut

Samo želje nastaviti dalje

"Uspijemo prijeći granicu, uzmemo taksi koji nas čeka na određenoj lokaciji koja je ranije dogovorena. Pred granicom sa Slovenijom nas uhvati hrvatska policija. Ubace nas u kombi i voze nazad na granicu gdje smo ušli. Tu nam poskidaju obuću, uzmu novac, polupaju telefone i poredaju u vrstu. Ako netko nešto kaže, udaraju ga. Jednom iz grupe su slomili ruku. Onda nas tako bose pošalju nazad da se vratimo kroz šumu", ispričao je 18-godišnji Uzeir iz Pakistana koji je već šest puta pokušao prijeći granicu na putu za Italiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim Uzeir ne želi odustati. "Neću odustati. Što ću tu? Nitko nas ne želi zaposliti, jer ne znamo jezik, jer nas se boje. Mi samo želimo ići dalje, pustite nas!"

Pokrenuta istraga

Pripadnici Granične policije BiH su prije desetak dana pronašli oko 18 migranata na teritoriju općine Velika Kladuša, u neposrednoj blizini granice s Hrvatskom. Navodno uz korištenje sile, hrvatski policajci su migrante vratili nazad. Nakon što su se svi požalili na ozljede uključilo se tužiteljstvo BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavno je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić rekao da se osobno uvjerio da hrvatska policija vraća migrante na teritorij BiH, čak i one koji nikada tu nisu bili, piše DW.

Nesređena politika prema migrantima

Dok Bosna i Hercegovina u osnovi uopće nema neku razrađenu politiku prema migranata, pa ih policija kantona ne zaustavlja na putu prema Plješivici i Hrvatskoj, Vlada Republike Srpske izričito se protivi smještanju migranata na svom teritoriju. Budući da postoji obveza prema zahtjevima Europske unije planira se otvaranje prihvatnog centra u Medenom Polju kod Bosanskog Petrovca koji je zapravo neprihvatljiv za EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadašnji prihvatni kamp Vučjak također nije prihvatljiv jer se nalazi na granici s EU-om, tako da postoji plan da se taj kamp ugasi, a migranti prebace u Medeno Polje.

Jedva čeka da se presele

Mladen Bujanović iz Zagreba, koji svaki vikend dolazi u obiteljsku kuću u blizini kampa Vučjak, rekao je da jedva čeka njihovo preseljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije čovjeku svejedno. Mi smo sjedili noćas do jedan, cijelu noć su se čuli. Više ih policija čak ne dovozi do kampa, nego ih istovari tu u blizini, a oni se onda opet vrate. Njih su dvojica na 20 migranata u vozilu. Mislim da nikome nije lagodno kada ih vidi. Prije nekoliko večeri smo sjedili vani i vidjeli njih tridesetak u grupi kako idu prema planini, gore. Moraš se ti usuditi krenuti na to, ej. Sve je puno mina. Upuštaš se u avanturu, a ne znaš što te čeka gore", rekao je Bujanović koji ima razumijevanje za probleme migranata.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike