ŽESTOKO OD JUTRA /

Sabor raspravlja o NATO misiji potpore Ukrajini. Ahmetović: 'Plenković je osrednji wannabe apsolutist'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixell

SDP-ova Mirela Ahmetović kazala je i da je HDZ-u 'za sve zlo u državi kriv SDP', i da to SDP-u može samo imponirati

22.10.2024.
11:26
Patrik Macek/Pixell
VOYO logo

Hrvatski sabor u utorak raspravlja o sudjelovanju Hrvatske u NATO misiji potpore Ukrajini - NSATU, a u slobodnom govoru SDP-ova Mirela Ahmetović izjavila je da je premijer Andrej Plenković osrednji wannabe apsolutist te da bi vladajući HDZ mogao prepisati SDP-ova rješenja, ali neće.

"HDZ je u maniri organizacije kontinuirano opasnih namjera u svoje laži i konfabuliranja upleo i SOA-u jer bi svim silama na Pantovčak htjeli instalirati svog nestranačkog kandidata Dragana Primorca, bivšeg člana Saveza komunista Hrvatske i Sanaderovog ministra zbog kojeg je država izgubila milijune eura zbog nezakonitog ponašanja i nesposobnosti", kazala je Ahmetović sa saborske govornice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže i da je HDZ-u "za sve zlo u državi kriv SDP", i da to SDP-u može samo imponirati.

"Plenković je osrednji wannabe apsolutist", ustvrdila je Ahmetović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ova zastupnica nadalje kaže kako HDZ ima primitivni i deplasirani politički diskursa, a da bi HDZ mogao prepisati SDP-ova rješenja.

"Ali neće jer onda ne bi bilo za sve Škoriće, Šariće, Kuščeviće, Žalce, Horvate, Tolušiće. Uzalud brisanje iz kaznene evidencije i rehabilitacija HDZ-a kao pravomoćno presuđene kriminalne organizacije, u političkoj povijesti ostat će upamćeno da je jedina stranka koja je opljačkala vlastite građane i napravila ih budalama", ocijenila je SDP-ova zastupnica.

Ahmetović kaže i kako građani žele predsjednika koji neće dopustiti da cijela država postane HDZ-ov talac, i da im "to neće dopustiti i SDP".

Image
FRCAJU OPOMENE /

Miro Bulj donio jaja u Sabor. Pokazao ih Plenkoviću i održao lekciju

Image
FRCAJU OPOMENE /

Miro Bulj donio jaja u Sabor. Pokazao ih Plenkoviću i održao lekciju

Klasić: HV suočena s dvostrukom linijom zapovijedanja

Darko Klasić (Klub zastupnika HSLS i nezavisnog zastupnika Vladimira Bileka) uoči rasprave o sudjelovanje Hrvatske u NATO misiji sigurnosne i obučne potpore Ukrajini - NSATU, ocijenio je kako se u upravljanju Hrvatskom vojskom stvorio nered.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očigledno je predsjednik Republike sada promijenio svoja stajališta na svoju ulogu kao predsjednika u upravljanju Oružanim snagama RH i to nije dobro. Hrvatska vojska je suočena s dvostrukom linijom zapovijedanja, što dovodi do blokade funkcioniranja u ovim kriznim vremenima", naglasio je HSLS-ov zastupnik Klasić.

Stavljanje Oružanih snaga RH u nezavidan položaj postalo je normalno za vrijeme predsjednika Zorana Milanovića, naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baksa upozorio na rast cijena domova za starije

Ivica Baksa u ime Kluba zastupnika Centra i Nezavisne platforme Sjevera upozorio je na rast cijena domova za starije dok, naveo je, preko 60 posto umirovljenika živi u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva.

"Rast cijena bilježimo u većini županija, a u nekima je to i do 50 posto, što je od 150 do 200 eura po osobi. Drugi problem je i nedostatak smještajnog kapaciteta. Država hitno treba reagirati u većem sufinanciranju smještaja i povećanju kapaciteta domova", kazao je.

Bulj: 'Uvođenje eura je veleizdajnička politika, a Plenković veleizdajnik'

Saborski zastupnik Miro Bulj (Most) izjavio je kako je uvođenje eura za njega veleizdajnička politika, a premijer Andrej Plenković, veleizdajnik, na što ga je predsjednik Hrvatskog sabora upozorio  da su takve optužbe i uvrede, neprihvatljive.

 "Uveli ste euro, za mene je to veleizdajnička politika premijeru, vi ste za mene veleizdajnik, jer euro je nanio veliku štetu hrvatskoj državi i narodu, vidite kolika je inflacija“, rekao je Bulj u saborskom govoru na slobodnu temu i najavio da neće glasovati za upućivanje hrvatskih časnika u Njemačku, u NATO-ovu misiju sigurnosne i obučne pomoći Ukrajini, NSATU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Istaknuo je da Hrvatska mora voditi mirotvornu politiku, te da smo 'premali da budemo glavni'.

 "Andrej Plenković se stavio u ulogu glavnoga čovjeka, da će on riješiti problem rata u Ukrajini“, ustvrdio je Bulj. Dodao je da hrvatski vojnik treba štititi državnu granicu, koja je, kako smatra, "šuplju kao sir“, te zaštititi nas od ilegalnih migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koristite izraz veleizdajnik, bez argumenata, to što se netko zalaže za euro nije veleizdajnički, jer se onda i vama, koji ste protiv eura, može reći da ste veleizdajnik, jer biste možda jugoslavenski dinar", uzvratio je Bulju predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Također pozvao je Bulja da bez argumenata ne govori takve uvrede i optužbe, jer to nije korektno i "politički je s druge stane prihvatljivog“.

Veleizdajnik je u politici najgora optužba, veleizdajnik ide na tešku robiju ili prolazi i gore, kazao je Jandroković i opetovano pozvao saborske zastupnike da se ne koriste takav izričaj, da se ne "nabacuju“ teškim riječima i optužbama bez argumenata.

 Bulj je, međutim, ustrajao da je to njegova politička ocjena. "Kao što je Plenkovićeva ocjena da smo mi ruski igrači, za mene je uvođenje eura veleizdaja, napravili ste inflaciju koja uništava društvo“, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O proruskoj politici

 U Buljevu je obranu stao Nikola Grmoja (Most) apostrofirajući kako premijer "konstantno crta metu na čelu zastupnicima koji imaju svoj stav, naziva ih ruskim igračima“. A vi hrvatskog branitelja proglašavate da se zauzima za jugoslavenski dinar, spočitnuo je Jandrokoviću.

Marija Selak Raspudić (NZ) navodi da su ti izrazi dio uobičajene retorike koji (HDZ-ovci) i sami koriste. Pritom je, pak, citirala izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića iz 2022. da je premijer Andrej Plenković izdajnik i odgovor ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana da, ako je netko izdajnik, onda je Milanović veleizdajnik s velikim "v“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo treba pomesti ispred svoga praga, rekla je zastupnica Selak Raspudić.

 Buljeve i Grmojine istupe HDZ-ov zastupnik Josip Đakić procijenio je kako  se "sluganski stavljaju u funkciju izborne kampanje Zorana Milanovića, da s njime podržavaju prorusku agresiju i politiku“.

Mrak Taritaš: 'Hrvatska vanjska politika je tragedija'

Saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš (Glas) ocijenila je kako je hrvatska vanjska politika "tragedija“ te upozorila da nam je 70 posto veleposlaničkih mjesta ispražnjeno, upitavši tko zastupa hrvatske građane u politikama izvan granice.

"Manje-više nitko, dva brda se prepiru oko NATO misije, a nisu se u stanju dogovoriti ni oko veleposlanika, 70 posto veleposlaničkih mjesta nam je ispražnjeno“, rekla je zastupnica u saborskom govoru na slobodnu temu, zapitavši se možemo li se uopće zvati državom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenila je da su sve politike i institucije u državi u funkciji unutarnjeg političkog razračunavanja. "Mi više nemam institucije države, nego moćne poluge u rukama samoživih pojedinaca“, kazala je.

"SDP-ov premijer Ivica Račan nije imao problema s HOS-om, mi ga 2024. godine imamo“, kazao je Ivica Kukavica (DP), referirajući se na napad na spomenik HOS-a u Splitu na koji je nacrtana zvijezda petokraka i natpis "fašisti“, a crvena zvijezda osvanula je i na obližnjem muralu irskom dragovoljcu Thomasu Crowleyju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To govori da se mi kao društvo nismo izdignuli iznad napada na legalne i legitimne postrojbe Hrvatske vojske, kazao je Kukavica.

POGLEDAJTE VIDEO: Plenković i priopćenju Milanovića: 'To može povjerovati samo netko tko ne zna čitati hrvatski jezik'

Kuća Kardashian
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo