SUDJELOVANJE U MISIJI NSATU /

Milanović žestoko 'oprao' Vladu: 'Otvorenom sjednicom žele zatajiti informacije'

'U procesu donošenja odluke o sudjelovanju u misiji NSATU u Ukrajini dobivene su i određene klasificirane informacije, kao što je informacija od 23. rujna ove godine. Riječ je o informaciji koja može biti relevantna za donošenje predmetne odluke, ali o kojoj se ne može raspravljati javno', rekao je Milanović

21.10.2024.
12:41
VOYO logo

Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović obratio se javnosti u ponedjeljak, uoči donošenja odluke Hrvatskoga sabora o sudjelovanju Republike Hrvatske u NATO misiji NSATU.

Priopćenje koje je stiglo iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za početak, nikada nisam rekao da će hrvatski vojnici u misiji NATO-a za logističku potporu Ukrajini fizički biti u Ukrajini. Nikada. Tu neistinu, koja u ovoj priči i ne mora biti presudna, grčevito šire Plenković i njegovi podanici, čelništvo iste one stranke koja je ruskim, moskovskim novcem i donacijama rušila moju Vladu 2014. i 2015., u vrijeme kada je Rusija već bila pod sankcijama radi upada na Krim. To je notorna činjenica koju svi znaju zato jer je javna. Karamarko, Plenković, dakle sve je to isto društvo.

NATO misija u Ukrajini je ratna misija planiranja i potpore, prva takva do sada u povijesti ovog rata. Ovih dana potpisao sam 12 odluka o slanju i rasporedu ukupno 945 pripadnika Hrvatske vojske, od toga 770 u NATO mirovnim misijama. Samo ovu 13., ratnu, nisam. Svaka misija kojom se izravno pomaže jednoj od zaraćenih strana je ratna misija, bez obzira gdje se pripadnici takve misije nalazili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NARUGAO MU SE /

Plenković o Milanoviću: 'Što je sad dušebrižnik. Bio je na samitu NATO-a. Što tamo nije digao ruku?

Image
NARUGAO MU SE /

Plenković o Milanoviću: 'Što je sad dušebrižnik. Bio je na samitu NATO-a. Što tamo nije digao ruku?

Prije rasprave i odluke u Hrvatskom saboru, o misiji potpore Ukrajini treba raspravljati saborski Odbor za obranu. Kao predlagatelj odluke, ministar Anušić dužan je saborskim zastupnicima predstaviti i objasniti sve činjenice i aspekte misije, kako bi Hrvatski sabor imao cjelovitu informaciju prije donošenja odluke. Jedino predlagatelj ove odluke, dakle Vlada, odnosno Ministarstvo obrane,  ima sve informacije – tehničke, ali prije svega one ključne političke. Nitko drugi.

Voljom HDZ-a odlučeno je da će sjednica Odbora za obranu biti javna. Insinuira se da bi se zatvaranjem sjednice za javnost kao "sakrile" neke informacije. Ništa se ne bi skrivalo, osim zakonom i ugovorom zaštićenih informacija, točnije vojnih tajni.

Odlučio sam da načelnik Glavnog stožera neće sudjelovati na javnoj sjednici Odbora za obranu iz više razloga:

  1. Odluka o sudjelovanju u misiji isključivo je politička odluka koju moraju obrazložiti, donijeti i za nju odgovarati političari, ne vojnici. Dužnost je Hrvatske vojske provesti odluke koje donesu za to Ustavom nadležna tijela Republike Hrvatske. Hrvatska vojska ne može biti paravan iza kojeg će se skrivati političari. 

2. Budući da se stavovi Vrhovnog zapovjednika i Vlade po pitanju odluke o sudjelovanju u misiji razilaze, posve je neprihvatljivo i neprimjereno, ali prije svega perfidno, dovoditi načelnika Glavnog stožera (Tihomir Kundid) u situaciju da eventualno mora zauzimati stranu. To je za demokraciju pogubna praksa. Načelnik je na strani zakona i Ustava. Ima jasno propisane dužnosti i ovlasti, među kojima svakako nije sudjelovanje u političkom odlučivanju. I tako mora ostati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Načelnik ionako ne raspolaže ni jednom informacijom kojom ne raspolažu predlagatelji odluke, Vlada i ministar Anušić, za kojega u ministarstvu radi ogroman broj ljudi, prije svega u Upravi za obrambenu politiku. U pojmu "obrambena politika" naglašavam politiku, jer takva uprava postoji samo u Ministarstvu obrane, a ne u Glavnom stožeru, jer su tamo sve uprave provedbene.  Još jednom, za planiranje i pripremu operacije po zakonu je nadležno isključivo Ministarstvo obrane, a Glavni stožer samo za provedbu.

4. Ključni razlog zašto ne mogu dopustiti uvlačenje načelnika u ovakvu vrstu javne rasprave na javnoj, otvorenoj sjednici nalazi se u činjenici - kako to uostalom otvoreno najavljuju Plenković i Anušić - da ga tamo dovode, citiram, "kao svjedoka". O nekim aspektima misije ne može se govoriti javno, već na za to predviđenim tijelima kao što su Vijeće za obranu koje se ne sastaje već tri godine, Vijeće za nacionalnu sigurnost također, pa i Odbor za obranu u zatvorenom formatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U procesu donošenja odluke o sudjelovanju u misiji NSATU u Ukrajini dobivene su i određene klasificirane informacije, kao što je na primjer informacija od 23. rujna ove godine. Riječ je o informaciji koja može biti relevantna za donošenje predmetne odluke, ali o kojoj se ne može raspravljati javno. Tom informacijom raspolažu predsjednik Vlade, ministar Anušić, načelnik Glavnog stožera, ali i ja kao Vrhovni zapovjednik. Inzistiranjem na otvorenoj sjednici Odbora za obranu, ministar Anušić, Plenković i vladajuća većina očito žele zatajiti spomenute, vrlo konkretne informacije kojima raspolažu. 

5. Tjerati načelnika da sudjeluje na javnoj sjednici Odbora za obranu, na kojoj ne može govoriti o informacijama kojima raspolaže, predstavlja beskrupulozni pokušaj obmanjivanja javnosti i manipulacije Hrvatskom vojskom. To nikada nisam dopuštao, a neću ni u idućih pet godina.  

6. Odgovornost za davanje ili uskraćivanje svih informacija leži isključivo na političarima, odnosno, predlagateljima odluka. Takvu odgovornost ne smiju prebacivati na načelnika Glavnog stožera.

Dakle, dok god Vlada i HDZ žele zloupotrebljavati Hrvatsku vojsku za manipuliranje činjenicama i uvlačenje u političke procese, tome ću se suprotstavljati, štiteći ne samo Hrvatsku vojsku, nego prvenstveno hrvatski Ustav i demokratski poredak", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Pljušte reakcije na Milanovićevu odbijenicu Vladi: Hoćemo li slati vojnike u misiju potpore Ukrajini?

Kuća Kardashian
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo