NARUGAO MU SE /

Plenković o Milanoviću: 'Što je sad dušebrižnik. Bio je na samitu NATO-a. Što tamo nije digao ruku?

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Premijer Plenković dao je izjavu nakon sjednice predsjedništva HDZ-a

1.10.2024.
17:54
Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

U utorak se održala Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog odbora HDZ-a u Zagrebu nakon koje se premijer Plenković obratio medijima.

Plenković je na početku obraćanja izvjestio o svom putovanju u Ameriku zbog kojeg prošlog tjedna nije bilo sjednice. Najavio je promjenu Statuta HDZ-a koja će se izglasati na općem saboru u Šibeniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su ga upitali o priopćenju predsjednika Zorana Milanovića u kojem je uskratio podršku za pomoć hrvatskih vojnika Ukrajini.

"Što je on neki dušebrižnik. On se navodno brine kao i jutros za umirovljenike što je bio jedan manji politički skup. Suprotno tome, mi smo danas imali sastanak s dvije važne organizacije, a to su Matica i Sindikat umirovljenika te podsjećam da je- član HSU-a izabran na listi HDZ-a i s tisuća slijedit će deveti paket pomoći za 760.000 umirovljenika", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prosvjede orkestriraju oni koji od 2015. za umirovljenike nisu učinili ništa. Umirovljenicima uskoro sjeda deveti paket pomoći", komentirao je prosvjed umirovljenika i dodao da on i njegova vlada neprestano pomažu umirovljenicima.

Image
ODBIO VLADU /

Milanović: 'Neću dopustiti sudjelovanje HV-a u misiji potpore Ukrajini. Moramo ostati izvan rata'

Image
ODBIO VLADU /

Milanović: 'Neću dopustiti sudjelovanje HV-a u misiji potpore Ukrajini. Moramo ostati izvan rata'

"Što se tiče NATO-ve misije to uopće nije ni misija nego aktivnost NSATU. Kao što smo imali onaj cirkus s ne davanjem suglasnosti s EU misiju pomoći Ukrajini koja je, kao i ova, bila omeđena time da nitko od vojnika ne ide u Ukrajinu. Ova aktivnost je usvojena na samitu NATO-a u Washingtonu gdje je Hrvatsku predstavljao Milanović. Ja nisam čuo da je tamo digao ruku i rekao da neće na to pristati", komentirao je Milanovićevu odluku.

"To je politikantski pristup koji ima za cilj bacanje u eter laži. On sada ponavlja da on nas štiti od ne uvlačenja u sukob, valjda su ovi svi drugi uvučeni u sukob. Rusija je agresor, a Ukrajina je žrtva, a mi kao žrtva iz 90-ih ima potrebu pomoći prijateljskom narodu. Ovdje se radilo o prijedlogu MORH-a o slanju pet vojnika u Njemačku kako bi sudjelovali u toj aktivnosti, kako bi bili potpora u koordiniranju vojne pomoći Ukrajini", dodao je.

"Odeš na summit i ne kažeš ništa, ne sastaješ se sa Zelenskim i onda tvrdiš da si branitelj Hrvatske od slanje vojske u Ukrajinu iako o tome nema govora", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Milanović je spasio pet časnika da ne odu u Njemačku. To je naslov",rekao je Plenković.

Pojasnio je i kako je ministar obrane predsjedniku poslao 13 prijedloga o suglasnosti te da je Milanović potpisao njih 12. Upitan o zaštiti nacionalnoj sigurnosti, premijer je retorički upitao kako slanje pet časnika u Njemačku štiti nacionalnu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram se rugati jer nemam više što drugo", zaključio je o toj temi.

Umirovljenici su na prosvjedu skandirali Plenkoviću lopove, a novinari su ga pitali što on na to kaže.

"Kakav sam ja to lopov?", ponovio je nekoliko puta Plenković.

"Mi smo dosada dali 9 paketa pomoći umirovljenicima ono vrijede 615 milijuna eura. Prosječna mirovina je narasla za 73.3 posto otkad sam postao premijer. Do kraja mandata ćemo napraviti sve da te mirovine rastu", Plenković je nastavio nabrajati mjere koje su poduzeli za umirovljenike otkad su na vlasti i najavio da će do kraja mandata povećati mirovinu na 800 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se sve što činimo može svesti na to da smo lupeži zato što smo digli plaće nakon što smo nakon što 14 godina plaća nije mijenjala. Smatram da to nije u redu da je ovaj posao odgovoran i zahtjeva adekvatnu naknadu", rekao je.

Upitan je i o nastavku koalicije s Kajtazijem te je rekao da su razgovarali i da će u dogovoru s njim odgovoriti na to pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On tvrdi da nije bilo nikakvog fizičkog sukoba nego da je bila žustrija svađa, ja tamo nisam bio. To je sve što mogu reći, u ovom trenutku nije upitana koalicija s njim", rekao je.

Rekao je da s članovima stranke Domino nije stigao razgovarati. Dodao je da sami moraju odlučiti što žele.

Dvije je godine prošlo od uvoođenja projekta Plavih vrećica u Zagrebu pa je komentirao i taj projekt.

"Koliko vidim, slabo se to koristi. Ne znam koliko to ima smisla. Vidimo da sve manje ljudi kupuju plave vrećice, čini mi se da je projekt propao", smatra premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Prosvjed umirovljenika u središtu Zagreba. Traže da mirovine budu 60 posto prosječne plaće

Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo