ODBOR ZA OBRANU /

Anušić pročitao Kundidov izvještaj: 'Ovo će demantirati Milanovića i njegov kabinet'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatski sabor o slanju hrvatskih vojnika u međunarodne misije, među ostalima o NSATU, raspravlja u utorak, a glasuje u petak

21.10.2024.
13:36
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

PRATITE TIJEK DOGAĐAJA:

Anušić: 'Ovo će demantirati Milanovića'

15.28 -Anušić je kazao da je Tihomir Kundid već dao odgovor kojim je, kako Anušić tvrdi, demantirao Milanovića. Anušić je pročitao izvještaj i zamolio da se novinarima da na uvid.

"Ovo što ću pročitati demantirat će predsjednika Milanovića, članove njegova kabineta, ali i razriješiti dileme koje ima cijela hrvatska javnost. Kao što je poznato, načelniku Glavnog stožera je dva puta zabranjeno da dođe na Odbor. Kao ministar obrane, zatražio sam da me izvijesti o svim detaljima i činjenicama vezanim o aktivnostima NSATU", kazao je Anušić i počeo čitati Kundidov izvještaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi da je posebno naglašeno da NATO nije, niti će postati strana o oružanom sukobu već da je riječ o misiji isključivo na teritoriju NATO saveza. "Ovo je napisano debelim masnim slovima, posebno je naglašeno da NATO nije niti će postati strana u oružanom sukobu kao posljedica ove aktivnosti. Teritorijalno, provedba ovog plana je isključivo na teritoriju NATO-a", poručio je Anušić.

Image
'NE POŠTUJE SABOR' /

Anušić ponovno prozvao Milanovića: 'Oteo je Kundida, drži ga u svojem uredu'

Image
'NE POŠTUJE SABOR' /

Anušić ponovno prozvao Milanovića: 'Oteo je Kundida, drži ga u svojem uredu'

Selak Raspudić upozorila Miljenića

14.35 - Marija Selak Raspudić upozorila je na zaokret kod Orsata Miljenića koji je dosad, kako kaže, tvrdio da je riječ o političkoj odluci, a sad kaže da treba više informacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miljenić kaže kako jest riječ o političkoj odluci, ali da načelnik Glavnog stožera ono što zna ne može reći na otvorenoj sjednici.

"Ili će biti zatvorene sjednice ili načelnik neće biti", rekao je. 

Miljenić: Ne postoji obveza pomoći Ukrajini

14. 20 - Orsat Miljenić rekao je kako predsjednik podržava sudjelovanje u misijama koje rade na očuvanju mira, a u ovoj se misiji radi o stavljanju na jednu stranu.

"Imamo 12 misija koje su mirovne operacije, gdje našim saveznicima kažemo da na istočnim granicama imaju opasnost, a mi kao solidarni saveznici šaljemo najbolje što imamo, stotine vojnika, tešku opremu, da bi se naši saveznici ugodnije i lakše nosili s opasnošću. To je hrvatski doprinos NATO-u i tako će i ostati. NA tome je predsjednik inzistirao prije i inzistirat će i dalje. Ukrajina nije članica NATO-a i ne postoji obveza pomoći Ukrajini. Zašto bi predsjednik bio protiv toga da NATO osnuje misiju i da svaka zemlja sudjeluje u njoj kako hoće. To je legitimno. Podsjećam na misiju KFOR-a, to je isto NATO-ova misija. Po toj logici osam zemalja koje ne sudjeluju u tome izlazi iz toga", kaže Miljenić dodajući da stvari treba postaviti jasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik nikad nije govorio o hrvatskim vojnicima u Ukrajini. Ne govori se da bi hrvatski vojnici išli u Ukrajinu, ali radi se potpori jednoj zaraćenoj strani pri čemu je svejedno gdje se nalazite. To ne govorim ja, to su osnove međunarodnog prava. Ako bilo koji zastupnik može reći suprotno... Predsjednik to nikad nije rekao, on je govorio o NATO vojnicima", kaže Miljenić dodajući da misije treba sagledavati u cjelini. 

Miljenić je rekao i kako će Kundid doći na sjednicu ako se ona zatvori za javnost jer postoje stvari koje su klasificirane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik stožera neće se uvlačiti u političke procese, kaže Miljenić, dodajući da će to ostati tako i narednih pet godina. 

Anušić: 'Milanović Kundidu prijeti umirovljenjem i stavljanjem pred vojni sud'

14.17 - HDZ-ovac Ante Deur pitao je koji je Milanovićev cilj.

Anušić kaže kako je Milanović pokazao da nije predsjednik svih građana nego stranački predsjednik te da je to pokazao tijekom kampanje za parlamentarne izbore.

"Ovo što sada čini je iživljavanje na vlastitoj državi. Sada načelnika Glavnog stožera dovodi u situaciju da ne zna što bi činio jer mu prijeti umirovljenjem i stavljanjem na vojni sud", rekao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anušić je rekao i da je bivši šef Glavnog stožera na Odbor dolazio kad je trebalo.

"Nije dolazio samo tu, nego i u klub u Slovenskoj kad se rješavalo viška hrane. Danas je šef odbora za obranu u SDP-u ili nečega... On je bio politički eksponat, politiziran potpuno, Kundid to ne želi biti i neće biti i zato prolazi ovako danas", rekao je Anušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anušić: 'I ja bih volio znati...'

14.15 - HDZ-ov Josip Đakić upitao je zašto se Milanović nije pubunio na NATO samitu. Anušić je rekao da bi i on volio znati zašto predsjednik Republike nije bio hrabar i na samitu NATO-a rekao da nećemo podržati misiju, umjesto širenja panike u hrvatskom javnom prostoru.

Reiner: 'Na čijoj smo strani?'

14.10 - Željko Reiner pitao je na čijim su stranama hrvatski vojnici u misijama u Libiji, Libanonu i Indiji i Pakistanu. 

"Naravno da nismo ni na jednoj strani. Mi tamo idemo kao pripadnici mirovnih snaga i onoga što mirovne misije čine, pokušaja sprječavanja daljnje eskalacije sukoba", rekao je Anušić dodajući kako UNPROFOR za vrijeme Domovinskog rata nije bio ni na čijoj strani nego je činio ono što je bilo potrebno da se dođe do mira.

Benčić: 'Ministar nije odgovorio'

14.07 - Sandra Benčić tražila je dodatno objašnjenje jer tvrdi ministar nije odgovorio na pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anušić je ponovio kako će do kraja godine biti donijete parlamentarne odluke o tome koje zemlje šalju svoje vojnike u misiju, ali da broj osoblja koje šalju nije podatak koji će biti dostupan javnosti, da se radi o klasificiranom podatku. 

"I da znamo ne možemo govoriti o broju ljudi, to je klasificiran podatak", rekao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kekin: 'Širi se puno dezinformacija'

14.05 - Ivana Kekin upozorila je da se širi puno dezinformacija o NSATU misiji.

"Zanima me, da nam konkretno kažete, koji broj zemalja članica NATO-a je donio odluku da šalju svoje vojnike u logističke centre", upitala je Kekin.

Anušić je odgovorio da je samo Mađarska decidirano rekla da neće sudjelovati u misiji.

"Upravo iz tog razloga je ova politička rasprava. Ako ćemo se svrstavati uz politiku Mađarske, onda se svrstavamo uz zna se čiju politiku. Nijedna zemlja u ovom trenutku nema politički problem slanja vojnika u NSATU misiju, a informacija o njima je klasificirana", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović kao premijer poslao 150 vojnika u Afganistan

13.57 - Hrvoje Zekanović upitao je nije li veća ugroza slanje hrvatskih vojnika u Afganistan, Indiju, Pakistan ili Kosovo nego dva vojnika u Njemačku. Također je pitao je li Milanovićev veto šamar Saboru. Anušić je to potvrdio.

"Naše snage godinama sudjeluju u mnogim akcijama. Upravo je Milanović kao premijer poslao 150 vojnika u Afganistan 2015. Sada, ova dva časnika ne idu ni u Ukrajinu ni u Afganistan, nego u Njemačku. To je trebao pojasniti Kundid, ali pojasnit ću ja što su tamo trebali činiti", kaže Anušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Milanović otkrivao klasificirane podatke'

13.55 - Anušić je odgovorio Selak Raspudić kako je Milanović nekoliko puta otkrio klasificirane podatke o OSHR-u, poput toga koliko je pripadnika OSHR-a.

"Mediji to nisu uhvatili, ali jesu službe. Njegove izjave i njegovih savjetnika, desno od mene misleći na Miljenića, su u pravilu neistin", rekao je. Anušić je dodao da je riječ o neistinama koje uznemiruju hrvatsku javnost.

"Hrvatska je dugo u hibridnom ratu zbog aktivnosti na istoku Europe", rekao je te dodao da se aktivnosti koje se provode upravo da bi se sprečile takve situacije u Hrvatskoj.

Odgovarajući Nikoli Mažaru na pitanje bi li Tihomir Kundid trebao doći pred Odbor, Anušić kaže kako bi načelnik Glavnog stožera relevantan tumačiti svaku aktivnost, operaciju ili misiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je u potpunosti neovisan od bilo kakvih političkih utjecaja", kaže Anušić objašnjavajući da kada on tumači detalje NSATU-a, njemu mogu spočitnuti da to radi jer je član HDZ-a, a Kundidu ne.

Dodaje je kako je otmica to što Milanović drži Kundida u svom uredu dok ne prođe sjednica Odbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Selak Raspudić: Vrhovni zapovjetnik nas obmanjuje

13. 52 - Nakon Anušićevog izlaganja javila se Marija Selak Raspudić rekla je da je riječ o sigurnosno izrazito osjetljivoj temi, a da nas vrhovni vojni zapovjednik - obmanjuje te navela primjere u kojima je bio kontradiktoran u svojim izjavama.

13.40 - Ministar Anušić na početku izvjestio u kojim misijama sudjeluju hrvatski vojnici, ali i što je NSATU.

13.30 -Započeo je Odbor za obranu. Odmah je predloženo objedinjavanje točaka. U dvorani nije bilo dovoljno stolica pa su neki ostali stajati.

NAJAVA:

U ponedjeljak se nastavlja sjednica saborskog Odbora za obranu na temu upućivanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u operacije, misije i druge aktivnosti u inozemstvu, među kojima je i sporna misija NSATU za koju je predsjednik Republike odbio dati prethodnu suglasnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Tihomir Kundid  neće doći ni na ovu sjednicu jer mu je predsjednik Zoran Milanović tako zapovjedio.

Na prvu sjednicu Kundid je trebao doći kao dio delegacije Ministarstva obrane, dok su ga na drugu pozvali vladajući kao izvjestitelja, sve u cilju da stručno pojasnio tehničke detalje misije NSATU, NATO-ve aktivnosti sigurnosne i obučne potpore Ukrajini. Zbog zabrane dolaska Kundidu, ministar obrane Ivan Anušić i zastupnici vladajuće većine prošlog tjedna napustili su sjednicu Odbora ustvrdivši da bez načelnika Glavnog stožera nema smisla nastaviti raspravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski sabor o slanju hrvatskih vojnika u međunarodne misije, među ostalima o NSATU, raspravlja u utorak, a glasuje u petak.

Kuća Kardashian
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike