'MI SMO VAZALNA ZEMLJA KOJA SLUŠA NAPUTKE IZ BRUXELLESA': / Tko je kriv za lošu ekonomsku politiku Hrvatske?

Image
Foto: Screenshot/HRT
24.10.2017.
8:16
Screenshot/HRT
VOYO logo

"Zaposlenost u Hrvatskoj stagnira jer je takva struktura proizvodnje. Stavljati u fokus javni dug, deficit i financijsku konsolidaciju jest poput odlaska kod zubara koji skine kamenac, ali ne izliječi karijes - a Hrvatska ima gangrenu", izjavio je sinoć Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

Naime, još od 2008.godine Hrvatska je izgubila 3,2 posto svog stanovništva, nastavio je Ribić te dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo vazalna zemlja koja sluša naputke iz Bruxellesa i nije vodila autentičku ekonomsku politiku, a za to je najodgovornija Milanovićeva vlada koja je smanjivala plaće i kresala troškove. Porezna reforma trenutne Vlade ide na ruku bogatim ljudima i menadžerima s visokom plaćom".

Image
SINDIKATI JAVNIH SLUŽBI TRAŽE POVEĆANJE PLAĆE OD 15,2%: /

'Svi pokazatelji govore da je zemlja izašla iz krize, BDP raste i novca ima'

Image
SINDIKATI JAVNIH SLUŽBI TRAŽE POVEĆANJE PLAĆE OD 15,2%: /

'Svi pokazatelji govore da je zemlja izašla iz krize, BDP raste i novca ima'

'Hrvatska ima gangrenu'

S njime se ne slaže pak ministar Marić koji je rekao kako je sadašnja Vlada "smanjila javni dug i deficit" te da su "porezno rasteretili građane".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sniženjem poreznog tereta povećala se porezna baza, dok se smanjenjem poreza na dohodak, podigao raspoloživi dohodak te se time stimulirala potrošnja, tvrdi Marić.

Dodao je i kako treba raditi na tome da se brojni mladi koji su otišli iz Hrvatske sa svojim obiteljima vrate, a pritom je opisao svoje osobno iskustvo preseljenja iz kuću u stan, koje je bilo veliki stres pa je zaključio da može samo "zamisliti stres koji doživi obitelj koaj se odluči na korak odlaska iz zemlje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić opisao stres zbog preseljenja iz kuće u stan

Predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago pokazao je priličan optimizam, a svoj je stav potkrijepio i brojkama. "35 000 ljudi više radi danas nego prije godinu dana. Izvoz je porastao oko 15 posto. Važno je ljude osvjestiti da je u inozemstvu možda osobni dohodak veći, ali kvaliteta života bitno niža", rekao je Bago.

Bivši ministar financija Mato Crkvenac smatra da Hrvatska nije dovoljno organizirana država te da u njoj vlada kriza upravljanja. Crkvenac je naveo i da je prosječna plaća u Hrvatskoj 2014./2015.godinu bila 27 posto niža nego prosječna plaća 1979.godine te da turizam ne smije biti kičma hrvatskog gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo