STIGLA PROGNOZA ZA LISTOPAD / Znatno manje sunca, niže temperature, sve kraći dani: Meteorolog otkrio što nas čeka nakon kišnog rujna

Ove godine u listopadu ćemo biti češće u skladu s prosjekom

2.10.2022.
8:34
VOYO logo

Nakon većinom kišnog, ponegdje i ekstremno kišovitog rujna, listopad je krenuo podjednako promjenjivo i nestabilno, no slijedi nam napokon dulje stabilnije razdoblje, kaže nova prognoza. Naime, jača anticiklona, tlak raste. Doduše, poremećaji će biti u našoj blizini do ponedjeljka, ali glavninom sjevernije od nas, najavljuje RTL-ov Dorian RIbarić.

Listopad je klimatološki pravi jesenski mjesec. Ima znatno manje sunca, dani se nastavljaju skraćivati pa ne čudi ni 5 °C niža prosječna temperatura u odnosu na rujan. Češća je pojava dugotrajnije magle na kopnu, dok u primorju ima više kiše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine u listopadu ćemo biti češće u skladu s prosjekom, temperaturno i malo iznad njega čini se cijelog mjeseca. No, oborina će u prvome dijelu mjeseca, čini se, češće izostajati, dok druga polovica još nije sasvim izvjesna.

Što nas čeka u nedjelju

Ujutro i prijepodne već pretežno vedro. No, lokalno u unutrašnjosti valja računati na pojavu magle, osobito po kotlinama Hrvatskog zagorja i Like, te uz rijeke Pokuplja i Posavine. Vjetar slab, u Slavoniji umjeren, na otvorenome moru srednjeg i južnog Jadrana ponegdje pojačan sjeverozapadnjak. Jutro malo svježije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj poslijepodne izmjena sunčanih i oblačnih razdoblja, ali će više oblaka biti navečer kada se na krajnjem sjeveru očekuje i mjestimična kiša, češća u noći na ponedjeljak. Vjetar do tada slab, a temperatura tek malo niža od jučerašnje. Ostaje ugodno, malo iznad 20 °C.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano, no prema večeri postupno će rasti vjerojatnost za kišu pa i poneki pljusak, najprije u Podravini. Sjeverozapadnjak prolazno slabi, a temperatura između 21 i 24 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo