PLJUSKOVI I GRMLJAVINA /

Meteorolog najavio pravu promjenu vremena nakon vrhunca toplinskog vala

Idućih dana i dalje prevladavajuće sunčano i vrlo vruće. No, na kopnu ne sasvim stabilno. Naime, u srijedu i ponovno početkom vikenda mogući ponegdje popodnevni pljuskovi, lokalno čak izraženiji

Dorian Ribarić

Dorian Ribarić

13.8.2024.
7:13
VOYO logo

Vrhunac toplinskog vala tek nam slijedi. Ostajemo u anticikloni, ali tlak nam je u blagom padu pa će se dnevne nestabilnosti, kao danas oko Alpa i Apenina, sredinom tjedna pojavljivati blizu naših krajeva, rijetko moguće i kod nas.

Danas ujutro i prijepodne opet vedro, ali mirnije. Izostat će neki značajniji vjetar, čak i na moru uglavnom bez onog karakterističnog burina. Bit će to na kopnu često topla noć, a na moru vrlo topla, iako možda malo lakša od prethodne. Koliko-toliko kvalitetan noćni odmor samo u višem gorju. Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj pretežno sunčano, ali bit će lokalno jačeg razvoja oblaka pa mjestimice postoji šansa za kakav kraći grmljavinski pljusak, ali vrlo rijetko. Temperatura malo viša, dakle vrlo vruće uz visokih 36-37 °C, lokalno čak 38 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na istoku prevladavajuće sunčano, razvoj oblaka većinom oko slavonskog gorja i na zapadu Posavine. Postoji i mala šansa za kratkotrajni pljusak. Temperatura između 36 i 38 °C. U Dalmaciji pretežno sunčano, malo visokih prozirnih oblaka duž obale i na otocima, dok će onih manjih grudastih biti u zaleđu. Zapuhat će prolazno slab vjetar s mora, ali traje prava ljetna žega, između 34 i 38 °C.

Na sjevernom Jadranu većinom sunčano, samo rijetko u unutrašnjosti Istre te u Gorskom kotaru uz razvoj oblaka postoji manja šansa za kratkotrajni pljusak. Vjetar uglavnom slab, ponegdje jugozapadni, a vrlo vruće bit će čak i ponegdje u gorskim područjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U NASTAVKU TJEDNA NA KOPNU

Idućih dana i dalje prevladavajuće sunčano i vrlo vruće. No, na kopnu ne sasvim stabilno. Naime, u srijedu i ponovno početkom vikenda mogući ponegdje popodnevni pljuskovi, lokalno čak izraženiji. Prava promjena vremena očekuje se tek na samom kraju tjedna i početkom idućeg uz izraženije pljuskove i grmljavinu.

U NASTAVKU TJEDNA NA MORU

Na Jadranu obilje sunca, a redati će se vrlo tople i mirne noći, nakon njih vrlo vrući dani uz samo slab maestral. Gotovo zanemariva je šansa da neki pljusak iz riječkog zaleđa ili Istre zaluta do obale. Nastavlja se vrlo velika opasnost od toplinskog vala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo