razljutilo ga ukidanje ureda / Mesić za RTL: 'Budući da postoje snage koje me žele ponovno u politici - imat će me, ali ne kao gradonačelnika'

Bivši predsjednik kaže da je pozvan u Siriju s prijateljske strane te da će, ako bude moguće, razgovarati i o tome kakve su mogućnosti da se vrate INA-ine bušotine

21.4.2016.
22:40
VOYO logo

Nakon što se jučer činilo da su se malo smirile strasti između Mosta i HDZ-a, saborski zastupnik Mosta Miro Bulj udario je jače nego ikad. U Facebook odgovoru MOL-ovu konzultantu i prijatelju TomislavaKaramarka, JoziPetroviću,jasno je aludirao na financijsku povezanost njihovih obitelji i mađarskog MOL-a. 

Tenzije između vladajućih baš su oko INA-e eskalirale, a HDZ je o svemu danas šutio. Bivši predsjednik Stjepan Mesić dobro poznaje situaciju oko INA-e, o čemu je razgovarao sa Zoranom Šprajcom gostujući u RTL Direktu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se, po Vama, ovo događa?

Ja ne znam točno što se događa, ali smatram da nije bio dobar način na koji je MOL preuzeo upravljanje INA-om. Tu počinje problem koji će se jako teško riješiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li vama poznato na koga to aludira Miro Bulj kada govori o poslovnim vezama nekih političara i mađarskog MOL-a?

Mislim da je on u pravu kad postavlja to pitanje. Treba na to pitanje i odgovoriti. Radi se ipak o tome da INA-a nije prodana, nego je samo, kao što je Sanader prije rekao, da se napravi rekonstrukcija upravljanja INA-om. Ovo je sada rezultat - svi poslovi su prešli u MOL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo da Vi uskoro idete u Siriju upravo na pregovore oko INA-inih naftnih polja koja je preuzela vlast predjednika Assada. Kako je do toga došlo, angažirala vas je INA ili tko?

Ja sam pozvan u Siriju s jedne prijateljske strane. Odnosno, idem se informirati što se u Siriji sve događa. Ako bude moguće, ja ću razgovarati i o tome kakve su mogućnosti da se INA-ine bušotine vrate. Hrvatska javnost zna da je INA kupila od američke strane jednu bušotinu za 50 milijuna dolara, a prije toga su Amerikanci uložili 150 milijuna dolara. To je bilo nakon što je INA preuzela. To je bila izdašna bušotina. Došlo je 12 bušotina i prije rata u Siriji kad se sve plati - koncesija, porezi, plaće - ostaje 60 milijuna dolara mjesečno i tako 25 godina koliko traje koncesija. Zašto smo mi to dali MOL-u, a MOL se odrekao te koncesije, ja ne znam. Kad bi bilo moguće, ja ću tamo razgovarati u svoje ime, ne nosim ničije poruke niti imam pravo na to. Ali ću se informirati o tome koja je mogućnost da se koncesija vrati Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li se hrvatska vlada tad 2012. krivo kladila kad se kladila na sirijsku oporbu?

Ja mislim da je i inače jedna kriva politika koju slijedi Hrvatska, kad su u pitanju angažiranje određenih zemalja u drugim zemljama. Dakle, rušenje jednog i nametanje drugog režima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ocjenjujete vanjsku politiku predjednice Kolinde Grabar-Kitarović i ovaj njezin mandat? 

Ona nastavlja politiku koju je Hrvatska dosad i vodila. No koji je sad problem - primjer Afganistana. Tamo je naoružana al-Qaida da se istjeraju Rusi. Kad su otišli Rusi, ostala je al-Qaida. Tako kažu da je i nastala mafija. Kad su Francuzi okupirali Siciliju, formirana je organizacija protiv Francuza - mafija. Francuzi su otišli, mafija je ostala. Sad je najveći problem Islamska država jer al-Qaida ruši jedan režim i uvodi šijitski sustav. Uvodi direktno angažiranje Kurana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukidaju vam ured bivšeg predsjednika. Vaš komentar, kako ćete dalje raditi?

Mislim da se u ovom slučaju ne radi o ukidanju ureda jer nisu dobili informaciju o tome što ja radim. Svaki mjesec moj ured daje informaciju koju mora dati o utrošku financijskih sredstava. Da je netko htio - Vlada, Sabor, bilo tko - dobio bi informaciju što moj ured radi. Mojom intervencijom izgrađeni su brodovi (to je 100-tinjak milijuna eura naplaćeno). Novi brodovi se ugovaraju. Jedan ugovor, koji se ne tiče brodova, tiče se jednog vojnog projekta, taj je 100 milijuna ugovor. Sad se vrše pregovori za najveću investiciju u Šibeniku - to je investicija od milijardu i 800 milijuna. Tu sam direktno angažiran i pokušao sam da mi gdin. Karamarko pomogne da uđe u poslove. Tj. da se izmijeni dio prostornog plana. To je tisuću hektara koji ničemu ne služe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoćete li se i dalje baviti politikom? Prostrujala je informacija koju će sutra objaviti jedne dnevne novine da ćete se kandidirati za gradonačelnika Zagreba? 

Ja sam se čuvao ovih šest godina da se ne bavim aktualnom politikom, ali budući da me tjeraju u aktualnu politiku, to neće biti angažiranje za mjesto gradonačelnika Zagreba, nego pravo angažiranje. Ja ću u svakom slučaju sada ući u politiku. Bio sam gradonačelnik, i predsjednik vlade i parlamenta, i dva puta predsjednik države, zadnji predsjednik Jugoslavije, imam puno iskustva. Budući da postoje snage koje mene žele ponovno u politici - imat će me.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo