Mesić na odlikovanja 'spržio' pola milijuna kuna

U 2008. na odlikovanja je potrošeno 278.

17.2.2010.
10:51
VOYO logo

Želeći se na odlasku s Pantovčaka očito odužiti i zahvaliti (pre)velikom broju uglednika, suradnika i prijatelja, predsjednik na odlasku Stjepan Mesić je, opraštajući se, na odlikovanja zaslužnima u zadnjoj godini mandata potrošio gotovo 200 tisuća kuna više nego li godinu ranije.

U 2008. godini odlikovanja su nabavljana samo u jednom navratu, te su plaćena 278.300 kuna. U 2009. godini Ured predsjednika raspisao je dva natječaja za nabavu odlikovanja. Prvi ugovor sklopljen u travnju bio je "težak" 285.370 kuna, a drugi ugovor za nabavku odlikovanja sklopljen je početkom srpnja, a bio je vrijedan 188.790 kuna. U sva tri slučaja posao izrade odlikovanje dobila je Radionica primijenjenih umjetnosti d.d. iz Zagreba, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog brojnih odlikovanja dodijeljenih zaslužnima i manje zaslužnima, predsjednik Mesić se posljednjih dana našao na udaru kritike.

Zamjeraju mu što su se među odlikovanima našli i zagrebački ugostitelji, kod kojih je Mesić rado viđen gost, kao i predsjednikovi prijatelji, vlasnici benzinskih crpki i hotela, kao i novinari s kojima je često surađivao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovih dana navodno su se neki od odlikovanih pravdali da i sami nisu znali da će se naći na listi odlikovanja te da smatraju da ih nisu ni trebali dobiti.

Ipak, ako se broj odlikovanja koje je u deset godina podijelio Mesić usporedi s onim koje je dodijelio Tuđman, puno je manji. Prvi hrvatski predsjednik odličja je zaista sipao šakom i kapom, pa ih je na kraju podijelio više od 11 tisuća. Mesić je bio daleko skromniji: zaustavio se na nešto manje od 1.800 dodijeljenih odlikovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Uredu predsjednika na čekanju je stotinjak prijedloga za odličja o kojima će odlučivati novi šef države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo